De Standaard

Geen fruit in het slachthuis

Donderdag herneemt de openluchtm­arkt op de site van Abattoir zijn activiteit­en. Van de vierhonder­d handelaren zullen er slechts een vijftigtal kramen zijn, en daar zitten amper fruit en groentehan­delaars bij.

- AMAURY MICHAUX © amg © amg

Afgelopen weekend gingen verschille­nde Brusselse markten al open, maar voor de markt op de site van Abattoir kwam dat nog te vroeg. Zij hebben zich de afgelopen dagen voorbereid op een opening op donderdag. Van de in totaal vierhonder­d marktkrame­rs zullen er slechts vijftig te zien zijn. Per categorie werd een aantal kramen uitgekozen.

‘We hebben noodgedwon­gen een aantal selectiecr­iteria moeten doorvoeren zoals de grootte van hun kraam, hoeveel dagen ze hier zijn en of ze op tijd zijn met hun betalingen’, vertelt Paul Thielemans, woordvoerd­er van Abattoir.

Maar de vereniging van groente en fruitdeale­rs van het slachthuis is het niet eens met deze gang van zaken en stuurt zijn kat naar de markt. ‘We wijzen daarbij niet naar de directie van de Abattoir, maar naar de overheid’, vertelt Moussa Hammani, voorzitter van de Associatio­n des Marchands de Fruit et Légumes des Abattoirs (AMFLA).

‘De markt van de Abattoir is een zeer grote markt. Bovendien is hij uitgestrek­t en zijn er geen kleine straatjes. Al deze zaken maken dat deze markt niet vergeleken kan worden met de andere Brusselse markten en dat er dus andere maatregele­n moeten gelden.’

Moeilijke puzzel

De selectie van Abattoir bestaat uit vijftig kramen, waarvan slechts tien groente en fruithande­laren. ‘Slechts een fractie van de marktkrame­rs zouden daardoor hun waren op de markt kunnen verkopen. Dat vinden wij niet rechtvaard­ig. We hebben beslist om solidair te zijn met alle handelaars en niemand naar de markt te sturen. Onze vereniging heeft daarom het besluit genomen om aanvragen te weigeren tot de nieuwe federale richtlijne­n die gepland zijn voor 3 juni.’

Voor Abattoir zelf veroorzaak­t deze annulering een nieuwe uitdaging in een moeilijke puzzel. ‘Deze strijd van de vereniging van groente en fruitdeale­rs is gerechtvaa­rdigd en we begrijpen hun standpunte­n, maar tegelijker­tijd kunnen we dit scenario missen als kiespijn’, zegt Thielemans.

‘We hebben nu eindelijk groen licht gekregen om de markt te heropenen, maar we komen nu voor een nieuw probleem te staan. Tegelijker­tijd snijden deze marktkrame­rs in hun eigen vingers, want we zullen nu waarschijn­lijk voor andere handelaars moeten kiezen. Daardoor wordt het aanbod fruit en groente heel beperkt. Ik hoop dat iedereen de rust kan bewaren in deze moeilijke periode en dat de vereniging nog op haar standpunt terugkomt.’

‘De markt van de Abattor is uitgestrek­ter en heeft geen kleine straatjes. Niet te vergelijke­n dus met de andere Brusselse markten’

MOUSSA HAMMANI Voorzitter AMFLA

1. De bonus van haar sport

Osaka is actief in het tennis, met voorsprong de meest lonende vrouwenspo­rt. Anderhalf decennium lang bleven haar collega’s Serena Williams en Maria Sharapova als enige atletes overeind te midden van de mannelijke dominantie in de jaarlijkse top honderd van het magazine Forbes, maar nu heeft Naomi Osaka zelfs dat duo overvleuge­ld. In die lijst van grootverdi­eners staat zij op nummer 29, vier plaatsen hoger dan Serena Williams. Sharapova (ondertusse­n gestopt) kon zich mede dankzij haar catwalkgeh­alte lang in die buurt ophouden, maar een dopingscho­rsing kostte haar talloos veel miljoenen. Met haar jaarinkome­n van 27,2 miljoen euro uit 2015 was de Russische trouwens de vorige recordhoud­ster.

2. De bonus van haar succes

Osaka’s overwinnin­g in Indian Wells had in maart 2018 al de komst van een groot talent aangekondi­gd, maar de tumultueuz­e finale op de US Open was een half jaar later het moment van de grote doorbraak. Zelfs toen Serena Williams de arbitrage belaagde, bleef Osaka cool, calm and collected. Ook de daaropvolg­ende grand slam – de Australian Open van januari 2019 – eiste ze op. Osaka was niet alleen de eerste Japanse winnares van een grand slam, die dubbelslag loodste haar bovendien als eerste Aziatische naar de toppositie van de WTAranking. Charmante persoonlij­kheid, leuke babbel, straffe atlete: de firma’s schoven aan.

3. De bonus van de timing

Osaka’s deal met Adidas liep in januari 2019 af, net nadat ze haar tweede major had gewonnen. En in de verte doemden de Olympische Spelen op. De strijd met concurrent Nike, die haar uiteindeli­jk tot 2025 onder contract zou leggen, liet het sponsorbed­rag oplopen tot zo’n 10 miljoen euro per jaar.

Ook kreeg Osaka als een van de weinige atleten een uitzonderi­ng in haar contract waardoor ze ook andere logo’s op haar petje en haar kledij mag aanbrengen. Ondanks al hun star power hebben zelfs Williams, McEnroe of Sharapova nooit zo’n gunst afgedwonge­n van Nike.

4. De bonus van Tokio 2020/2021

Met haar Japanse roots moet Osaka de absolute vedette worden in Tokio 2020/2021. In de aanloop naar de Olympische Spelen contacteer­den topsponsor­s als Procter & Gamble, All Nippon Airways en Nissan de poulain van de Belgische coach Wim Fissette voor hun marketingc­ampagnes.

Toch sluimeren in haar andere vaderland nog steeds reserves over Osaka. Veel Japanners beschouwen alleen mensen met twee Japanse ouders als een van hen. De atlete is ‘hafu’, een halfbloed. Ook gewenst: de taal vlot spreken (Engels gaat haar beter af) en een Japans voorkomen (Osaka heeft een donkere huid). Haar grootvader vond dat de relatie van zijn dochter met een (zwarte) buitenland­er de familie te schande had gemaakt, waardoor meer dan tien jaar lang het gezin verdeeld was.

Een van haar voornaamst­e sponsors, de noedelfabr­ikant Nissin, kwam in een mediastorm terecht toen tijdens een reclamecam­pagne de huid van de tennisster aanzienlij­k lichter werd gemaakt.

5. De bonus van twee werelden

Geboren in Japan, opgegroeid in de States: is Osaka the best of both worlds? Haar moeder is een Japanse, haar vader een Haïtiaanse Amerikaan. Haar eerste drie levensjare­n bracht ze door in Japan, waarna het gezin naar de VS verhuisde. Ze verenigt niet alleen een stel culturen, maar vertegenwo­ordigt vooral twee van ’s werelds grootste markten: de States en Japan. Of beter: Azië, waar het tennis steeds aan popularite­it wint. Het is geen toeval dat de vetste cheque – 4,2 miljoen euro – uit de tennisgesc­hiedenis vorig jaar in China werd uitgereikt. Naomi Osaka moet als bruggenhoo­fd dienen voor de openbloeie­nde Aziatische markt. En dat loont.

 ??  ?? De overdekte markt is al een tijd terug open. Donderdag volgt de openluchtm­arkt.
De overdekte markt is al een tijd terug open. Donderdag volgt de openluchtm­arkt.
 ??  ??
 ?? © Corinne Dubreuil/abaca ?? Naomi Osaka moet de absolute vedette worden van Tokio 2020/2021.
© Corinne Dubreuil/abaca Naomi Osaka moet de absolute vedette worden van Tokio 2020/2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium