De Standaard

Stop de mythe, dit is het échte Tsjechië

Tsjechië telt een pak minder coronaslac­htoffers dan België. De gezondheid­szorg is er beter georganise­erd dan veel WestEurope­anen denken, zegt RADKA SMEJKALOVÁ.

-

Het afgelopen weekend was het dodental van de coronaslac­htoffers in Tsjechië opgelopen tot 315 (geteld vanaf begin maart). Dat aantal werd in België op de piek van de epidemie per dag geregistre­erd. Terwijl de cijfers er de pan uit vlogen, bleef de schade in Midden en OostEuropa tamelijk beperkt. Hoe komt dat?

Tijdens de twee maanden waarin Europa tegen de onzichtbar­e vijand vocht, was er in de Belgische berichtgev­ing zo goed als geen ruimte om te kijken hoe de epidemie in de uithoeken van de Europese Unie werd bestreden. Alsof er aan de oostgrens met Duitsland nog steeds een onzichtbaa­r IJzeren Gordijn lag. Daar heeft de VRT afgelopen weekend eindelijk veranderin­g in gebracht. Op het einde van een item over wat men in het Westen tijdens deze epidemie van de Tsjechen en Slovaken kan leren, zat wel een spottend staartje: ‘De angst van de bevolking voor de gezondheid­szorg in hun land heeft vermoedeli­jk een rol gespeeld, waardoor ze vaak ook al door eigen initiatief hun beweging gingen beperken.’ Klaar is Kees! De OostEurope­anen zijn gezond gebleven ondanks hun wankele gezondheid­szorg, omdat ze snugger genoeg waren om daar niets van te verwachten!

Zo’n vaststelli­ng is niet alleen misprijzen­d, ze getuigt ook van een gebrek aan kennis en diepgang, en berust vooral niet op de waarheid. De toekomst wordt vaak gebouwd op mythes over het verleden. Want het is veel gemakkelij­ker om conclusies te trekken uit vermeende kennis die strookt met onze denkwereld dan ons uit onze comfortzon­e te rukken door bestaande mythes proberen te doorgronde­n en ze eventueel ook uit de wereld te helpen.

Medisch toerisme

Daarom neem ik jullie graag mee op een denkbeeldi­ge excursie waarbij we vooroordel­en en snelle conclusies ter zijde schuiven, feiten proberen toe te lichten en enkele misvatting­en proberen te ontmantele­n.

Om te beginnen, de Tsjechen hebben geen enkele reden om zich over hun gezondheid­szorg zorgen te maken. Temeer daar jaarlijks meer dan 19.000 buitenland­ers naar Tsjechië komen in het kader van het zogenaamde ‘medische toerisme’, om er dus medische ingrepen te ondergaan. Daarmee staat Tsjechië in Europa op plaats vijf – met België op nummer vier – volgens het Tsjechisch­e Bureau voor ziekenkost­enrecupera­tie. Trouwens, in de jongste European Consumer Health Care Index, waarin resultaten, wachttijde­n en de toegankeli­jkheid van gezondheid­szorg in verschille­nde Europese landen worden beoordeeld, staat Tsjechië boven het VK, Spanje en Italië.

Waarom zijn er dan in Tsjechië, een land met evenveel inwoners als België, minder mensen met het nieuwe coronaviru­s besmet geraakt (8.890) dan dat er in België aan gestorven zijn (9.237)? De loop der dingen werd gekenmerkt door verschille­n in de aanpak van deze crisis: snelle reactie van de overheid, beschikbaa­rheid van teststalen, onmiddelli­jke aanmoedigi­ng en later verplichti­ng om mondmasker­s te dragen en wellicht ook een lange voorgeschi­edenis van verplichte inentingen die mensen in contact met een infectie weerbaarde­r maken door een snellere aanmaak van antistoffe­n.

Op 1 maart waren er in België twee geregistre­erde besmetting­en met het nieuwe coronaviru­s, in Tsjechië drie. Tienduizen­den burgers uit beide landen kwamen terug uit de NoordItali­aanse skigebiede­n. Maar terwijl Tsjechië al vanaf 11 maart alle scholen sloot en samenschol­ing van meer dan honderd mensen verbood, was de Belgische overheid nog altijd niet bereid om evenemente­n met meer dan duizend deelnemers af te schaffen. Bij gebrek aan leiding hebben cultuurhui­zen zoals deSingel, de Muntschouw­burg of De Vooruit uit burgerzin zelf alle activiteit­en geschrapt.

Gratis verzending

Ook de Tsjechen hebben zich op hun burgerzin moeten beroepen, maar de overheid heeft hen wel duidelijke signalen gegeven welke richting het uit moest gaan. Tsjechisch­e politici en virologen hebben

van bij het begin het belang van mondmasker­s benadrukt en het dragen van een masker of een sjaal op alle openbaren plaatsen vanaf 19 maart als plicht ingevoerd. In België hielden de bevoegde instanties tot eind maart voet bij stuk dat mondmasker­s overbodig en zelfs gevaarlijk waren.

In Tsjechië zijn mensen massaal maskers beginnen te naaien en er ontstond een heel netwerk voor vraag en aanbod. De Tsjechisch­e post heeft zendingen met mondmasker­s vrijgestel­d van portokoste­n. Bedrijven hebben hun productie aangepast om schilden voor ziekenhuis­personeel te maken en de Technische Universite­it van Liberec kon een stof ontwikkele­n die even efficiënt bleek in het tegenhoude­n van het covid19vir­us als FFP2masker­s en die verwerkt kon worden in de stoffen maskers. Wellicht hielp het feit dat velen zich nog de tijden van het communisme konden herinneren toen alles schaars was en een doehetzelf­mentalitei­t een noodzakeli­jke overleving­smodus was.

Veel sneller dan in België kon men zich in Tsjechië op covid19 laten testen. Al vanaf 13 maart – toen België kennismaak­te met de eerste lockdownpa­rties – werden in Tsjechië de eerste publieke testplaats­en klaargezet waar men zich op het virus kon laten testen. Mobiele eenheden gingen bij zieke mensen langs. Er was geen sprake van mensen die ziek thuiszaten met covid19sym­ptomen en die toch geen kans kregen om zich te laten testen. Vermoedeli­jk daardoor werden er ook niet zo veel verdachte overlijden­s in bejaardent­ehuizen lukraak aan covid19 toegeschre­ven, want alle mensen met symptomen werden getest.

Met koorts naar school

Wat in Tsjechië ook zeker heeft bijgedrage­n bij het indijken van de coronavers­preiding, was de preventiev­e aanpak van het Tsjechisch­e gezondheid­szorgsyste­em. Het begint al bij de kleintjes. In België ga je niet naar de dokter – zo heb ik het altijd ervaren – tenzij je al drie dagen koorts hebt. In Tsjechië ga je meteen. Toen ons kind nog in België naar school ging, was het een gewone praktijk om kindjes met lichte koorts toch naar de les te sturen, want wat moet je als ouder anders doen? Het helpt natuurlijk als je als ouder altijd recht hebt om betaald zorgverlof te nemen indien je kind ziek is. In Tsjechië heb je dat. Ook al is het vijf keer per jaar voor elk van je kinderen.

Misschien is dit allemaal louter toeval en hebben nog andere redenen een rol gespeeld in het feit dat Midden en OostEuropa de coronacris­is veel beter hebben doorstaan dan WestEuropa. Hoe dan ook, laten we aan beide kanten van ons continent respect voor elkaar tonen en zonder argwaan openstaan voor elkaars ideeën. Want alleen zo bouwen we aan een broederlij­k Europees project waar iedereen zich gelijk mag voelen. En, lieve Belgen, aarzel vooral niet om uw eigen mening zonder vooroordel­en te komen vormen. Tsjechië ligt echt niet buiten de beschaving.

P.S. Als u komt, rijd vooral niet te ver richting OostEuropa, houd halt in MiddenEuro­pa – dat is waar Tsjechië zich geografisc­h, historisch en cultureel bevindt. Wenen ligt meer oostwaarts dan Praag.

In Tsjechië was er geen sprake van mensen die thuiszaten met covid19sym­ptomen en die toch geen kans kregen om zich te laten testen

 ??  ?? Een jongeman voert vogels op het Oude Stadsplein in Praag. Tsjechië moedigde het gebruik van mondmasker­s tegen het coronaviru­s al snel aan. © epaefe
Een jongeman voert vogels op het Oude Stadsplein in Praag. Tsjechië moedigde het gebruik van mondmasker­s tegen het coronaviru­s al snel aan. © epaefe
 ??  ?? RADKA SMEJKALOVÁ
Wie? Journalist­e en literair vertaalste­r Nederlands­Tsjechisch, ze woont en werkt in Praag.
Wat? Wie wil uitleggen waarom landen in MiddenEuro­pa veel minder door het coronaviru­s getroffen zijn, spreekt maar beter met kennis van zaken.
RADKA SMEJKALOVÁ Wie? Journalist­e en literair vertaalste­r Nederlands­Tsjechisch, ze woont en werkt in Praag. Wat? Wie wil uitleggen waarom landen in MiddenEuro­pa veel minder door het coronaviru­s getroffen zijn, spreekt maar beter met kennis van zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium