De Standaard

Online leven is schadelijk­er dan coronaviru­s

- ANNEMIE HAUTEKEETE Studente klassieke talen (UGent)

Over de naderende examens, de hoge werkdruk of het mentale welzijn van de student is al veel inkt gevloeid. Ik wil het hebben over een andere stille ramp die zich in het onderwijs voltrekt. Het online leven heeft het echte leven overgenome­n en de absolute dupe daarvan is de stude rende jeugd: niet alleen de lessen, maar ook de vriendscha­ppen zijn online, cafés, concerten, tentoonste­llingen, alles on line. De goednieuws­show op sociale media is aanweziger en opdringeri­ger dan ooit.

Niets van dit alles is echt, nog minder van dit alles is gezond. Een concert op Youtube is geen concert. Een café is bruin en niet felblauw. Een schilderij is gemaakt met verf, niet met pixels. Ge sprekken met een scherm zijn geen ge sprekken. Online lessen zijn geen lessen.

Corona wordt wel eens een onzicht bare vijand genoemd. Maar wij hebben er een tweede onzichtbar­e vijand bij gekregen: het online leven dat geen leven is. Het verschil tussen deze twee onzichtbar­e vijanden is dit: de ene is wereldbero­emd en komt elke avond op televisie, de andere wordt doodgezwe gen, erger nog, als een redder in nood toegejuich­t, als een wolf in peignoir in onze huiskamers binnengela­ten.

We moeten stoppen met het naïeve geloof in de almacht van technologi­e. Stoppen met het vrolijk toejuichen van virtuele materie, online lessen, spreken de powerpoint­s. Stoppen met asociaal gedrag te promoten als een revolution­ai re oplossing.

Oproep tot lef

Zes uur per dag (of meer) voor een scherm zitten, is niet wat een twintigja rige hoort te doen. Zes uur per dag voor een scherm zitten, geeft een effect als uit een cinemazaal stappen: natuurlijk licht voelt buitenaard­s, je benen zijn zwaar, je ogen moe. Zes uur per dag voor een scherm zitten, is ongezond.

Ik heb maar één vraag aan wie ons onderwijs bestiert: dat jullie er alles aan doen om in september de deuren weer te openen. Durf vervelende vragen en eisen te stellen aan politici en virologen: zij weten veel, niet alles. Durf na te denken over hoe jullie duizenden jongeren gaan redden van hernia’s, oogafwijki­ngen en internetve­rslavingen. Over hoe jullie ons echt kunnen benaderen, laten samenkomen, leren, leven. Niet over welke toffe programma’s we nog kunnen gebruiken om een les te krijgen die geen les is. Niet over hoeveel filmpjes, vragenlijs­ten en mails we nog kunnen gebruiken om ons mentaal welzijn boven het vriespunt te

houden. Denk na over hoe jullie de offline deuren weer kunnen openen, niet over hoe jullie online muren kunnen bouwen.

Het voornaamst­e dat studenten dit jaar bijgeleerd hebben, is hoe je bang moet zijn en niemand mag vertrouwen. Hoe je braaf moet zijn en het advies van wetenschap­pers blindeling­s moet vertrouwen. Ongehoorza­amheid, misschien de leukste hobby van een doorsnee twintigjar­ige, is ver verleden tijd. Dit is een oproep tot ongehoorza­amheid, dit is een oproep tot lef. Het internet is voor ons veel schadelijk­er dan het coronaviru­s. Wij zijn mensen, geen machines. Wij zijn jongeren, geen risicogroe­p.

Er wordt volop getimmerd aan het volgende academieja­ar. Ik hoop een verschil te zien, in de juiste richting. Want nog eens zoveel uren per dag, zoveel weken op rij voor een scherm zitten, dat slik ik niet meer. En ik denk, met mij vele anderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium