De Standaard

Aandacht krijgen of niet, dat is de kwestie

- IGNAAS DEVISCH Ignaas Devisch doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

De afgelopen weken hebben we opnieuw de kracht én de selectivit­eit van empathie kunnen vaststelle­n: een poesje dat mogelijk een dodelijke inspuiting krijgt wegens besmetting­sgevaar, een jongen die in het journaal getuigt over de hunker naar geld om eten te kopen en een politievak­bond die op sociale media beelden plaatst van geweld tegen agenten. Elke scène leidde tot heftige emoties in de publieke ruimte met alle voor en nadelen die daarbij horen. Door iets uit te lichten, zien we het beter, maar verdwijnt de rest in het clairobscu­r van de achtergron­d. Zijn beeldfragm­enten daarom het gebenedijd­e antwoord op onze verzuchtin­g naar kennis van de wereld of verrichten ze meer kwaad dan goed?

Je kunt voor of tegen zijn, maar het plaatsen van filmpjes op sociale media zal niet meteen verdwijnen. Van zowat alles bestaan opnames en we kijken er gretig naar. Zeker wanneer seks, geweld of sterke emoties centraal staan. Door op één iets in te zoomen, lijkt het even alsof de rest er niet toe doet. Komt daarbij de mogelijkhe­id ze eindeloos te herbekijke­n en je beseft dat we in een nieuw tijdsgewri­cht leven.

In 1935 analyseert Walter Benjamin in zijn beroemde essay Het kunstwerk in het tijdperk van zijn technische reproducee­rbaarheid dat de komst van de fotografie de status van een kunstwerk aantast. De technische mogelijkhe­id tot reproducti­e maakt het mogelijk het werk overal en altijd te bekijken. Tegelijk verdwijnt de oorspronke­lijke context van het werk, zodat de interpreta­tie ervan mogelijk verschraal­t.

Met beeldfragm­enten is het net zo. Ze lijken voor zichzelf te spreken, maar terwijl we ons verontwaar­digen, verdwijnt – samen met de kritische vragen – de context ervan. Die is nochtans nodig voor het beantwoord­en van die ene cruciale vraag: zien we wel wat we denken te zien? Door in te zoomen op één unieke gebeurteni­s werken emoties sterker en zijn we meer geneigd tot handelen. Nooit zouden 1,9 miljoen mensen een sms versturen om de prijs van dure medicijnen in het algemeen te drukken. Maar breng een baby met een zeldzame ziekte in beeld en hupsakee, iets in onszelf heeft al beslist mee te leven en de actie red Pia te steunen. Herhaal echter de actie op wekelijkse basis en we halen de schouders op.

Vandaar de vraag van één miljoen: hoe zetten we een probleem dat zich manifestee­rt om in beleidsmaa­tregelen, vooraleer de aandacht ervoor verslapt? Politici moeten signalen oppikken maar daarna bereid zijn in de luwte te werken aan onderbouwd­e wetgevende initiatiev­en. Net daar knelt het spreekwoor­delijke schoentje. Veel kiezers vallen voor blitse en polarisere­nde persoonlij­kheden, terwijl de minder mediagenie­ke dossiervre­ters het moeilijk krijgen. Wie alleen maar iets doet en er niet in slaagt in beeld te komen om te zeggen wat die gedaan heeft, telt vandaag niet mee in de politiek en pleegt electorale zelfmoord. Wie de hele tijd voor de camera zegt wat die zal doen, is misschien bekender, maar komt er niet aan toe daadwerkel­ijk iets te doen. Bij enkelen is dat trouwens de nadrukkeli­jke bedoeling. Een goed functioner­ende democratie kan enkele clowns best wel de baas, maar waar wat met verkozenen die wel een betere samenlevin­g op het oog hebben? Zij laveren voortduren­d tussen anoniem werk achter de schermen en broodnodig­e aandachtsh­oererij die hun herverkiez­ing mogelijk maakt, waardoor ze vaak uitglijden over zichzelf om toch maar in beeld te komen.

De afgelopen maanden gingen er daarom meermaals stemmen op voor een expertenre­gering. Burgers hoeven experten niet leuk te vinden, waardoor ze ongestoord hun werk kunnen doen. Dat lijkt een handige oplossing maar ze zal nooit werken. Experten zijn het vaak oneens en ook zij maken onvermijde­lijk ideologisc­he keuzes. In een democratie kun je politiek niet afschaffen. Wel moeten we het zo organisere­n dat volksverte­genwoordig­ers meer mogen zijn dan leuk, sympathiek of authentiek om aandacht te krijgen – lees: hun job kunnen uitoefenen en daar niet voor afgestraft worden. Politici moeten empathisch­e betrokkenh­eid tonen om de band met burgers aan te halen en beelden kunnen daar sporadisch bij helpen. Maar beslissing­en nemen in functie van het algemeen belang vraagt soms afstand en rationele rust, los van die ene casus die toevallig in beeld verschijnt. Idem wat de media betreft. Zonder kritische berichtgev­ing geen democratie. Tegelijk scoort vooral berichtgev­ing die de gratuite uiting van emoties op het oog heeft. Dus is het zaak genuanceer­de nieuwsgari­ng te koppelen aan persoonlij­ke herkenbaar­heid, zodat inleving mogelijk blijft, maar de diepgang niet verdwijnt.

Aandacht krijgen (‘to be’) of verdwijnen (‘not to be’)? Deze shakespear­eaanse splijtzwam zal het uitzicht van de democratie uitmaken en allemaal staan we zelf voor de duidelijke keuze: gaan we voor meer enscenerin­g of meer engagement?

De vraag van één miljoen: hoe zetten we een probleem om in beleidsmaa­tregelen, vóór de aandacht ervoor verslapt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium