De Standaard

‘Ryanair wil kwart piloten ontslaan’

- (kls)

BRUSSEL I Ryanair zegt dat het een kwart van alle piloten met thuisbasis in België wil ontslaan. Het gaat in totaal om veertig piloten. Dat beweert de pilotenorg­anisatie BeCA. Ryanair zou die intentie kenbaar gemaakt hebben in een brief op 14 mei. ‘Het is een manier om druk te zetten op het personeel, zodat ze zouden instemmen met slechtere werkomstan­digheden’, zegt Alain Vanalderwe­ireldt van BeCA. Ryanair verwacht onder meer dat de piloten 20 procent van hun loon inleveren. ‘Ze zeggen nu dat ze sowieso veertig piloten zullen ontslaan, en dat het er nog meer zullen worden, als het personeel niet instemt met hun voorstel’, aldus Vanalderwe­ireldt.

Ook boordperso­neel

BeCA klaagt aan dat Ryanair de wetRenault niet opstart, zoals het Belgische arbeidsrec­ht dat voorschrij­ft. ‘Die procedure is er om banen te redden’, klinkt het. ‘Maar Ryanair wil helemaal geen oplossing.’

De pilotenorg­anisatie merkt ook op dat de ceo van Ryanair, O’Leary, zich steevast op de borst klopt omwille van zijn sterke financiële positie. Daardoor is zo’n ingrijpen volgens haar niet gerechtvaa­rdigd. ‘O’Leary zegt openlijk dat Ryanair in de zomer van 2021 sterker zal staan dan ooit tevoren.’ Ryanair zelf kon niet worden bereikt voor een reactie.

Volgens de Franstalig­e vakbond CNE wil Ryanair ook nog dertig leden van het cabinepers­oneel ontslaan. Maar vakbondsma­n Didier Lebbe stelde aan Belga dat hij weet heeft van veertig personeels­leden die kandidaat zijn om te vertrekken, waardoor de impact beperkt zou zijn.

 ?? © afp ?? Michael O’Leary.
© afp Michael O’Leary.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium