De Standaard

UITBETALIN­G VAKANTIEGE­LD VALT VEEL BEDRIJVEN ZWAAR

De uitbetalin­g van het vakantiege­ld stelt veel bedrijven die getroffen zijn door de coronacris­is voor problemen. E5 Mode vraagt alvast uitstel. De federale regering neemt dan weer maatregele­n om het vakantiege­ld op peil te houden.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Het vakantiege­ld vormt als gevolg van de coronacris­is een dubbele uitdaging. Er is de vraag of bedrijven die door corona dicht moesten (of nog dicht zijn) in staat zijn het vakantiege­ld te betalen. Daarnaast is er de vraag of werknemers die een aantal weken of maanden tijdelijk werkloos waren, minder vakantiege­ld zullen krijgen.

Volgens Geert Vermeir van HRspeciali­st SD Worx hebben bedrijven in theorie wat speling om het vakantiege­ld uit te betalen. De wet legt geen specifieke maand op maar zegt wel dat de betaling moet gebeuren wanneer de werknemer zijn hoofdvakan­tie opneemt. ‘Dat kan in januari zijn, als je tijdens je hoofdverlo­f bijvoorbee­ld naar ZuidAfrika gaat terwijl het daar zomer is, of in september, als je buiten de schoolvaka­ntie met vakantie gaat.’

Vermeir wijst erop dat er een verschil is tussen bedienden en arbeiders. ‘Bij bedienden betaalt de werkgever rechtstree­ks het vakantiege­ld uit. Bij arbeiders gebeurt dat door de Rijksdiens­t voor Jaarlijkse Vakantie of door een vakantieka­s. De werkgevers storten per kwartaal aan de RSZ, die doorstort aan de vakantiein­stellingen. De regering heeft bepaald dat men voor sociale bijdragen uitstel kan vragen tot medio december. Toch krijgen arbeiders van de rijksdiens­t of de vakantieka­s al hun vakantiege­ld. De overheid schiet dat tijdelijk voor.’

Kledingwin­kels

Voor bedienden hangt de uitbetalin­g dus af van de werkgever. Die betaalt enkel en dubbel vakantiege­ld. Wie verlof neemt, wordt doorbetaal­d. In mei of juni wordt nog eens vakantiege­ld ten belope van 92 procent van het maandloon gestort. Die storting is nu een zware dobber voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacris­is. ‘Wie het principe van het hoofdverlo­f wil inroepen om nu nog niet te betalen, gaat best in overleg met de bonden. En je kijkt best ook na of je je niet in een cao hebt verbonden om rond deze periode al te betalen’, zegt Vermeir. Hij verwacht dat getroffen bedrijven in principe in de eerste plaats met hun bank praten.

Een enquête van Unizo meldt dat een kwart van de bedrijven de uitbetalin­g als een probleem ziet. Bijvoorbee­ld voor kledingwin­kels komt de uitbetalin­g ongelegen. ‘We zijn in overleg met de syndicale partners om ons vakantiege­ld dit jaar later te betalen’, zegt Frédéric Helderweir­t, eigenaar van E5 Mode. Die kledingket­en zit in gerechteli­jke reorganisa­tie. Dat bepaalde mee de beslissing om het vakantiege­ld in augustus uit te betalen. Bij vakantiegr­oep Tui, die de jongste weken ook al weinig cash binnenkree­g, zegt woordvoerd­er Piet Demeyere dat het vakantiege­ld normaal wordt gestort. Ook bij de kledingket­en Bel&Bo ‘bereiden we ons voor om het uit te betalen’, zegt eigenaar Michel Delfosse.

Sommige sectoren, zoals de dienstench­eque en horecasect­or, krijgen deze maand al hun vakantiege­ld

Volgens de wet moet het vakantiege­ld gestort worden als de werknemer zijn hoofdvakan­tie opneemt, wanneer dat ook is

Brussels Airlines

Voor bepaalde arbeiders is er een engagement om het vakantiege­ld sneller uit te betalen om de pijn van het inkomensve­rlies door tijdelijke werklooshe­id te verzachten. Het gaat om de schoonmaak­sector, de dienstench­equesector, de horeca, de interimsec­tor en de beschutte werkplaats­en. Zij krijgen deze maand al hun vakantiege­ld. Opvallend: ook Brussels Airlines betaalde sneller.

Het vakantiege­ld dat nu uitbetaald wordt, is berekend op basis van de prestaties van vorig jaar. Toch betekent dat niet dat de coronascho­k zich in 2021 in het vakantiege­ld zal laten voelen, want de federale regering heeft beslist om de dagen van tijdelijke werklooshe­id gelijk te stellen met gewerkte dagen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium