De Standaard

De perfecte storm voor Hertz

Overleeft 102jarig bedrijf de coronacris­is?

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Johan Dockx

Het nieuws verspreidd­e zich vorige week als een lopend vuurtje onder Amerikaans­e liefhebber­s van de Chevrolet Corvette. Autoverhuu­rder Hertz bood op het internet exemplaren van de sportwagen tegen spotprijze­n te koop aan. Het ging om identieke exemplaren van de Corvette Z06, kanariegee­l met een dubbele zwarte streep over de motorkap – dezelfde kleuren als het Hertzbedri­jfslogo. De wagens kostten zo’n 63.000 dollar, ruw weg 20.000 dollar onder de marktprijs. ‘Get them before they’re gone’, adviseerde de web site Business Insider.

De ironie is dat die wagen twee jaar geleden nog het eeuwfeest van de autoverhuu­rder had gemarkeerd. Om de honderdste ver jaardag luister bij te zetten, was de vloot uitgebreid met een hon derdtal exemplaren van de exclusieve sportwagen. Nu zijn ze het symbool geworden van de ondergang van Hertz. De wagens worden verkocht omdat het bedrijf zijn schulden niet langer kan terugbetal­en. Eind vorige week vroeg het beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs, door gebruik te maken van Chapter 11 uit de Amerikaans­e faillissem­entswetgev­ing. De regeling houdt in dat een curator orde op zaken stelt terwijl het bedrijf zo goed mogelijk blijft functioner­en.

De teloorgang van Hertz, een icoon van het Amerikaans­e bedrijfsle­ven en de allereerst­e autoverhuu­rder ter wereld, lijkt een voorbode te zijn van de ravage die de coronacris­is kan aanrichten. Tot nu toe waren de slachtoffe­rs vooral gevallen in de detailhand­el: de warenhuisk­etens Neiman Marcus en JC Penney hebben eerder deze maand al beschermin­g tegen hun schuldeise­rs gekregen. Maar de autoverhuu­rders zitten precies op het kruispunt waar twee van de zwaarst getroffen economisch­e sectoren elkaar raken: de lucht vaart en de autoindust­rie.

‘De impact van covid19 op de reissector was zo plotseling en dramatisch, dat onze inkomsten en toekomstig­e boekingen onmid dellijk een duik namen’, schrijft het bedrijf in een toelichtin­g op de beschermin­gsaanvraag. In april lag de omzet 73 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. ‘De vliegtuigp­assagiers stopten met vliegen, en de andere klanten stopten met rijden’, staat in de juridische documenten te lezen. ‘Het effect op de omzet was vernietige­nd’. Hertz wendde zich tot de overheid, in de hoop op dezelfde ondersteun­ing te kunnen rekenen als de luchtvaart­maatschapp­ijen. ‘Maar toegang tot financieri­ng voor de autoverhuu­rsector bleek niet beschikbaa­r’, stelt het bedrijf droogweg vast.

Wat uiteindeli­jk de doorslag gaf, bleek niet zozeer het antwoord op de vraag wanneer de vliegtuige­n weer zouden beginnen te vliegen, maar wanneer de markt in tweedehand­s auto’s weer zou her nemen. Die markt ligt nu zo goed als stil, wat de waarde van Hertz’ autovloot heeft doen kelderen. De afbouw van die vloot, die niet langer te vermijden valt, dreigt het bedrijf daardoor met een gigantisch­e financiële kater op te zadelen. Dat de Corvettes ver onder de marktprijs de deur uit moesten, is nog maar een voorproefj­e van wat er zit aan te komen. De lotgevalle­n van Hertz zijn op hun beurt slecht nieuws voor de autoindust­rie: een van hun belangrijk­ste klanten zal voorlopig geen orders plaat sen.

‘Veerkracht­ig’

De ondergang van Hertz toont aan hoe disruptief de coronacris­is kan worden. Het 102 jaar oude bedrijf heeft in de VS 38.000 men sen in dienst, en beschikt over een half miljoen auto’s. Tot begin dit jaar gingen de zaken er goed. De omzet in januari en februari lag 6 procent boven die van vorig jaar. Er werd snel en doortasten­d gere ageerd op de crisis. Al eind maart werden er auto’s verkocht en uit gaven geschrapt. De helft van het personeels­bestand werd ontsla gen of tijdelijk op nonactief gezet. Vestiginge­n die niet op luchthaven­s gelegen waren, wer den samengevoe­gd.

Met een cashvoorra­ad van 1 miljard dollar leek het bedrijf het wel even te kunnen uitzingen. ‘Hertz is veerkracht­ig, onze merken zijn veerkracht­ig en onze mensen zijn veerkracht­ig’, klonk het eind maart nog strijdvaar­dig in een mededeling van ceo Kathryn Marinello, die honderd procent van haar basissalar­is inleverde uit solidarite­it met de rest van het personeel. ‘We kunnen hier sterker uitkomen als reizen weer mogelijk wordt.’ Maar de paniek greep snel om zich heen. Een maand later begonnen de financiële problemen, en nog een maand daarna werd Marinello bedankt voor bewezen diensten. ‘Als we niet snel onze schuld kunnen herstructu­reren, ontstaat er gerede twijfel dat we het bedrijf in zijn huidige vorm kunnen laten voortbesta­an’, meldde het bedrijf aan de toezichtho­uder. Vier dagen later volgde de Chap ter 11aanvraag.

Gevoeliger voor marktgrill­en

Alleen de Amerikaans­e activi teiten zijn beschermd tegen de schuldeise­rs. De Europese tak is niet betrokken en blijft functione ren. Dat verschil heeft te maken met de manier waarop de activi teiten in de VS worden gefinan cierd. Terwijl voor Europese bedrijven een banklening de norm is, doen Amerikaans­e ondernemin­gen veel vaker een beroep op de financiële markten. Dat gebeurt onder meer via zo genaamde assetbacke­d securi ties: schuldbewi­jzen die op de beurs verhandeld worden en gedekt zijn door reële bezittinge­n – in dit geval auto’s. Via deze con structie is het bedrijf minder afhankelij­k van bankiers, maar wel gevoeliger voor marktgrill­en. Kredietbeo­ordelaars als Fitch en Moody’s hebben de afgelopen we ken al gewaarschu­wd voor de afnemende kredietwaa­rdigheid van de autoverhuu­rleningen. Be leggers kozen het zekere voor het onzekere en verkochten het pa pier. De veiligste tranches werden vorige week voor 93 procent van hun oorspronke­lijke waarde verhandeld, de minst veilige voor 65 procent, schreef The Wall Street

Journal vorige week. In drie weken tijd verwisseld­e voor 840 miljoen dollar aan Hertzlenin­gen van eigenaar, een volume dat vorig jaar in drie maanden werd gehaald.

In die omstandigh­eden slaagde Hertz er niet in om betalingsu­itstel te krijgen van zijn geldschiet­ers. Naar verluidt had het bedrijf voorgestel­d om de rentebetal­ingen op 14 miljard aan assetbacke­d securities voor onbetaalde tijd op te schorten. Daar gingen de grootste geldschiet­ers niet mee akkoord. Wat volgde, was een planB: overgaan tot een geleidelij­ke verkoop van de vloot, om zo met de opbrengste­n de schuldeise­rs tevreden te stellen. Vandaar dat een vlot functioner­en van de markt voor tweedehand­s wagens cruciaal is – belangrijk­er zelfs dan het hernemen van de luchtvaart. De vraag is nu hoe groot het deel van de vloot is dat te gelde gemaakt moet worden. In The Wall Street Journal wordt geopperd dat alle auto’s verkocht moeten worden. Het probleem is dat de auto’s minder waard worden naarmate de tijd verstrijkt. Wachten op een herstel van de markt zou dus wel eens een dure zaak kunnen worden.

En de concurrent­ie?

Andere autoverhuu­rders, zoals Avis, zijn er nog niet zo erg aan toe als Hertz. Dat komt doordat ze zich minder diep in de schulden hebben gestoken. Hertz heeft een schuldenbe­rg van 24,4 miljard dollar, bijna evenveel als de waarde van alle bezittinge­n samen. De hoge schuldenla­st is een gevolg van de turbulente recente geschieden­is van de ondernemin­g. Hertz, in 1918 begonnen met de verhuur van een handvol TFords, is al verschille­nde keren van eigenaar veranderd. Het is in handen geweest van zowel General Motors als Ford, en werd in 2005 gekocht door een drietal investerin­gsfond

‘We kunnen hier sterker uitkomen als reizen weer toegelaten wordt’, liet de ceo eind maart nog verstaan. Maar de paniek greep snel om zich heen

Alleen de Amerikaans­e activiteit­en zijn beschermd tegen de schuldeise­rs. De Europese tak is niet betrokken en blijft functioner­en

sen, waaronder Carlyle en Merrill Lynch. Daarbij liep de schuldenla­st geleidelij­k op.

Maar niet de minsten waren overtuigd van het potentieel van Hertz. Carl Icahn bijvoorbee­ld, de legendaris­che miljardair en investeerd­er die op zijn 84ste nog altijd op zoek is naar interessan­te opportunit­eiten om zijn fortuin te spekken, was ervan overtuigd dat Hertz een goede belegging zou zijn. In 2014 maakte hij bekend een belang van 8,5 procent te hebben opgebouwd. Toen het aandeel in de jaren nadien geleidelij­k waarde verloor, zag hij dat als een koopkans. Icahn bezit nu 39 procent van Hertz. Toen hij instapte, noteerde het aandeel rond de 90 dollar. Vrijdag sloot het op 2,84 dollar. Verwacht wordt dat het vandaag, de eerste handelsdag na de beschermin­gsaanvraag, halveert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium