De Standaard

Bedrijf mag coronatest aanbieden aan personeel

Een bedrijf kan ook werknemers zonder symptomen laten testen op sarsCoV2. Al kunnen werknemers daartoe niet verplicht worden.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Alle naaste collega’s een test aanbieden nadat een werknemer met sarsCoV2 besmet is geraakt? Dat kan, zelfs als zij geen symptomen vertonen.

‘Om PCRtesten (om virus op te sporen met een keel of neuswisser, red.) aan te bieden aan de werknemers, kunnen bedrijven een contract opstellen met een medisch laboratori­um’, zegt Peter Poulussen, woordvoerd­er van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). Daarbij is het ook toegelaten om werknemers zonder symptomen te testen, bevestigt Poulussen.

‘Laboratori­a kunnen dit in het kader van hun arbeidsgen­eeskundige activiteit aanbieden’, zegt Alin Derom, voorzitter van de Commissie Klinische Biologie. ‘Op dit ogenblik is er geen schaarste. Als dat wel het geval zou zijn, wordt waarschijn­lijk wel voorrang gegeven aan andere patiënten.’

Vandaag worden bij de huisarts enkel mensen met covid19sym­ptomen getest. Wie contact had met een bevestigd geval, maar zelf geen symptomen ontwikkelt, wordt in de regel niet getest.

Als bedrijven zelf testen aanbieden, opent dat de mogelijkhe­id om veel breder op zoek te gaan naar mogelijke besmetting­en. Microbiolo­og Emmanuel André (UZ Leuven), die deel uitmaakt van de Groep Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES), riep vorige week al op om na een besmetting ‘ook de contacten met een hoog risico te testen’, zoals naaste collega’s (DS 19 mei). Een vroege detectie is cruciaal, omdat mensen het meest besmetteli­jk zijn net voor ze symptomen krijgen. Onder meer ZuidKorea test alle nauwe contacten nadat een besmetting is vastgestel­d.

Vervoersma­atschappij MIVB onderzoekt of het personeels­leden een test kan aanbieden, nadat een besmette medewerker afgelopen weekend is overleden.

Bedrijven kunnen personeels­leden evenwel niet verplichte­n om een test te laten afnemen. Bovendien ligt de afname gevoelig.

De FOD Werkgelege­nheid wijst er in een coronaadvi­es op dat ‘in het algemeen geen medische testen met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheid­stoestand van een werknemer mogen worden verricht’ en dat het ‘systematis­ch testen doorgaans verboden is’.

Vals gevoel van veiligheid

‘Als het niet over covid19 zou gaan, beweegt de arbeidsgen­eesheer zich op glad ijs’, zegt Bart Dehaes, ondervoorz­itter van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS). ‘Maar hier kunnen wij dit volgen, zolang het vrijblijve­nd is. Het kan niet dat werknemers verplicht of onder druk gezet worden.’

Een werkgever mag het resultaat van de test niet kennen. Maar het is niet moeilijk om dat af te leiden, als een werknemer na een test in quarantain­e geplaatst wordt.

Professor arbeidsgen­eeskunde Lode Godderis (KU Leuven) is niet gewonnen voor het breed testen door bedrijven. ‘Tot 30 procent van de besmetting­en wordt bij een PCRtest niet opgemerkt, en dus moet je op verschille­nde momenten testen. Bij een negatief resultaat besluit je mogelijk ten onrechte dat er geen uitbraak is. Dat creeert een vals gevoel van veiligheid.’

Dat is voor Dehaes geen reden om niet te testen. ‘Elke test is beperkt. Hier merk je dan tenminste 70 procent van de gevallen wél op.’ BVAS vindt dat elke Belg het recht heeft om te weten of hij besmet is. De vereniging pleit ervoor dat iedereen zich mag laten testen, al dan niet op eigen kosten.

‘Als het niet over covid19 zou gaan, beweegt de arbeidsgen­eesheer zich op glad ijs’

BART DEHAES Ondervoorz­itter BVAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium