De Standaard

Daar is de app weer

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE GRAFIEK TOM SONCK

Hij was een paar weken spoorloos, maar de app voor contactops­poring komt nu toch terug op de agenda van de ministers van Volksgezon­dheid. De voorgestel­de technologi­e erachter is dezelfde als in andere Europese landen en is zo privacyvri­endelijk mogelijk.

Wie de komende weken wil scoren in discussies over de aanpak van de covid19pan­demie, kan altijd het begrip ‘DP3T’ eens laten vallen. Zo heet de technologi­e (meer bepaald: ‘het protocol’) achter de app voor contactops­poring die onder meer Zwitserlan­d gebruikt. Het is een afkorting voor Distribute­d PrivacyPre­serving Proximity Tracing.

De principes werden begin april op papier gezet door een groep Europese experts, onder wie onderzoeke­rs van de KU Leuven. De bedoeling is om zo privacyvri­endelijk mogelijk via een app in kaart te brengen of u contact hebt gehad met een covid19pat­iënt (zie grafiek). Locatiegeg­evens zijn niet nodig en worden niet bijgehoude­n.

De programmac­ode van de technologi­e staat al sinds het begin online. In het algemeen is dit soort apps niet verplicht, als er een in België zou komen is de verwachtin­g dat die ook niet opgelegd zal zijn.

Digitale kloof

Een goeie maand geleden verdween de coronaapp naar de achtergron­d toen federaal minister van Privacy Philippe De Backer (Open VLD) de beslissing erover onverwacht bij de deelstaten legde (DS 22 april). Vandaag staat de kwestie op de agenda van een bijeenkoms­t van de ministers van Volksgezon­dheid. Een werkgroep onder leiding van Bart Preneel, het hoofd van de Cosiconder­zoeksgroep van de KU Leuven, werkte een nota over de app uit. Preneel is een wereldauto­riteit op het vlak van technologi­e en privacy en lag mee aan de basis van DP3T.

‘In de werkgroep letten we niet alleen op het technische, maar houden we ook rekening met mensenrech­ten en de digitale kloof ’, zegt Preneel. ‘Niet iedereen heeft een smartphone. Maar ook die mensen zullen voordeel halen uit een app, omdat die kan helpen om de epidemie onder controle te brengen.’

De besmetting­scijfers van de afgelopen weken geven duidelijk aan dat het virus op zijn retour is. Toch kan een app nog nuttig zijn. ‘Als een soort verzekerin­g bij een eventuele tweede golf ’, zegt Preneel. ‘Over een paar weken zou de app klaar kunnen zijn om getest te worden, maar uiteraard moeten er eerst nog wat hordes worden genomen. Er wordt ook vaak gezegd dat 60 procent van de mensen zo’n app moet gebruiken om doeltreffe­nd te zijn, maar het heeft weinig zin om zulke doelstelli­ngen op te leggen. Als bepaalde doelgroepe­n zoals bedrijven of universite­iten de app intensief gebruiken, kan ze ook haar bijdrage leveren.’

Apple en Google

Verschille­nde landen hebben al besloten om DP3T te gebruiken bij hun app, zegt Preneel, en dat is goed voor mensen die naar het buitenland willen gaan. ‘Behalve Zwitserlan­d zijn ook Estland, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Letland, Nederland, Italië en Spanje bezig met de technologi­e. Alleen Frankrijk en de Britten zitten op een ander spoor, al zijn die laatsten ook hun kar aan het keren.’

Techgigant­en Apple en Google, die samen vrijwel de volledige markt van besturings­systemen voor smartphone­s beheersen, hebben hun systemen al geüpdatet om apps met DP3T mogelijk te maken.

‘Een app is minder privacyinv­asief dan manueel contactond­erzoek’

Al sinds de eerste geluiden over een coronaapp is er ook veel kritiek. De contactops­poring bij een pandemie in handen geven van technologi­e maakt veel mensen ongerust. ‘Nochtans is een app minder privacyinv­asief dan manueel contactond­erzoek’, zegt Frank Robben, de ceo van het eHealthpla­tform van de federale overheid. Dat manuele contactond­erzoek raakt moeizaam op gang door logge datastrome­n en patiënten die zelden het achterste van hun tong laten zien aan de contactond­erzoekers (DS 26 mei). Zal een app dat oplossen?

‘We willen absoluut geen persoonsge­gevens bijhouden’, verzekert Preneel. ‘De integratie tussen de server voor de app en de systemen van de Sciensanod­atabank willen we zo beperkt mogelijk houden. De komende weken zal daar nog veel debat over zijn.’

Een kleuter die de voorbije weken naar de noodopvang van basisschoo­l Irishof in Kapellen ging, heeft positief getest op covid19. Zowel de kinderen als de kleuterjuf­fen die langer dan een kwartier met de jongen in contact kwamen, moeten twee weken in quarantain­e.

Volgens de GO! Scholengro­ep Antwerpen vertoonde het kind geen symptomen en werd de besmetting veeleer toevallig vastgestel­d. ‘De jongen moest een kleine ingreep ondergaan en werd voor aanvang getest’, zegt woordvoers­ter Joke Temmerman.

Of de kleutersch­ool, zoals gepland, op 2 juni zal kunnen heropenen, is hoogst onzeker. De lagere school blijft voorlopig gewoon open, de noodopvang van de kleutersch­ool blijft allicht een paar dagen dicht.

BART PRENEEL (KU LEUVEN) Leider werkgroep voor tracingapp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium