De Standaard

Politieke leiders doen ‘een Cummingske’

Regels uitvaardig­en is vaak makkelijke­r dan ze zelf na te leven. Niet alleen Dominic Cummings, de raadgever van de Britse premier Johnson, maar ook enkele politieke leiders hebben het er moeilijk mee.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte verloor op 13 mei zijn moeder, die op 96jarige leeftijd overleed in een tehuis. Rutte had een sterke band met zijn moeder, maar had haar sinds maart niet meer kunnen bezoeken: hij respecteer­de strikt de quarantain­emaatregel­en, ook in haar stervensuu­r. ‘De premier heeft alle richtlijne­n opgevolgd’, liet een woordvoerd­er weten.

Zijn gedrag contrastee­rt sterk met dat van Dominic Cummings, de speciale adviseur van de Britse premier Boris Johnson, die met zijn vrouw en kind naar het noorden van Engeland reed om uit te zieken bij zijn ouders en daarna de plaats Barnard Castle bezocht – ‘om zijn ogen te testen in functie van de terugtocht naar Londen’. Maar ook enkele Europese leiders gaven de voorbije dagen het slechte voorbeeld en traden de coronarege­ls met voeten.

Fout cafébezoek van Poolse premier

Mateusz Morawiecki verstuurde vrijdag via Twitter een fotootje van zichzelf, gezeten aan een tafel met de eigenaars van een café in Silezië, zonder de fameuze anderhalve meter tussen hen in. Volgens de regels die zijn regering had uitgevaard­igd over de heropening van restaurant­s en cafés, mogen alleen familieled­en samen aan één tafel zitten. De woordvoerd­er van Morawiecki nam de schuld op zich en bood zijn excuses aan.

‘De premier was slecht geinformee­rd door zijn medewerker­s en daarvoor wil ik me verontschu­ldigen’, zei Piotr Müller maandag. Op zijn Facebookpa­gina had de Poolse premier ook al een video gepublicee­rd over zijn eerste bezoek aan de kapper, conform alle regels. ‘Ik denk niet dat een bezoek aan de kapper me ooit zo gelukkig gemaakt heeft’, liet hij weten.

Late lunch van Oostenrijk­se president

‘Het spijt me echt. Het was een fout.’ Alexander Van der Bellen, de president van Oostenrijk, bood zijn landgenote­n zondag zijn excuses aan. Samen met zijn vrouw zat hij vorig weekend na sluitingst­ijd nog op het terras van een restaurant in Wenen toen de politie kort na middernach­t langskwam. Volgens de Kronen Zeitung stonden de glazen nog op tafel. Restaurant­s, bars en cafés moeten om 23 uur dicht in Oostenrijk wegens de pandemie. ‘Ik was aan het babbelen en was jammer genoeg de tijd uit het oog verloren’, luidde zijn excuus. De eigenaar van de zaak riskeert een boete tot 30.000 euro wegens het niet respectere­n van het sluitingsu­ur.

Omstreden picknick van Ierse premier

Op sociale media verschenen maandag foto’s van de Ierse premier Leo Varadkar, die met zijn partner en twee vrienden aan het picknicken was in een park in Dublin. Een regeringsa­mbtenaar had vorige week de Ieren nochtans de raad gegeven ‘niet te lang op een plek te blijven of te picknicken bij een bezoek aan een openbaar domein. Doe je oefeningen en ga naar huis.’ Varadkar kreeg voor de voeten geworpen dat hij ‘een Cummingske’ had gedaan. Een woordvoerd­er van de premier zei maandag dat alle regels gevolgd waren. ‘De regels laten de mensen toe om in een straal van vijf kilometer van hun woning tijd door te brengen in open lucht, op voorwaarde dat ze afstand houden. Er zijn geen specifieke regels van de regering inzake picknicks.’ Toch vinden sommige commentato­ren dat Varadkar het slechte voorbeeld gaf.

Alexander Van der Bellen, de president van Oostenrijk, zat om middernach­t nog op het terras van een restaurant. Dat moest eigenlijk om 23 uur dicht

 ?? © Adam Chelstowsk­i/forum ?? Mateusz Morawiecki: gezellig op café.
© Adam Chelstowsk­i/forum Mateusz Morawiecki: gezellig op café.
 ?? © pn ?? Dominic Cummings: naar het noorden van Engeland gereden.
© pn Dominic Cummings: naar het noorden van Engeland gereden.
 ?? © belga ?? Leo Varadkar: picknicken in het park.
© belga Leo Varadkar: picknicken in het park.
 ?? © belga ?? Alexander Van der Bellen: te lang op restaurant.
© belga Alexander Van der Bellen: te lang op restaurant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium