De Standaard

‘Nietsdoen is duurder dan steun’

Kunnen café’s en restaurant­s rendabel zijn als ze ook de veiligheid­smaatregel­en moeten naleven? Alleen met steun van de overheid, zegt de sector.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK RUBEN MOOIJMAN © Joe Klamar/afp © Alex Halada/belga © Arne Dedert/belga

Ook al mogen ze vanaf komende maandag weer gasten ontvangen, de deuren van de meeste La Placeresta­urants blijven voorlopig dicht. De Nederlands­e keten van zelfbedien­ingsrestau­rants vreest dat het niet mogelijk zal zijn om aan de strenge afstandsre­gels te voldoen.

La Place is niet de enige horecaonde­rneming die worstelt met het postcorona­tijdperk. In heel Europa vragen eigenaars van restaurant­s en café’s zich af hoe ze de strenge regels kunnen verzoenen met een rendabele uitbating. In België hoopt de horeca op 8 juni het groene licht te krijgen om de deuren opnieuw te openen.

Topman Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen schetste gisteren in het parlement een horrorscen­ario voor zijn sector. Hij acht het niet onmogelijk dat zonder overheidss­teun 40 procent van de actieve horecaonde­rnemingen kan verdwijnen, met als gevolg dat 55.000 arbeidspla­atsen verloren gaan. Zelfs als ‘slechts’ een vijfde van de horecaonde­rnemingen verdwijnt, kost dat nog ruim 30.000 arbeidspla­atsen. De federatie stelde een waslijst van steunmaatr­egelen voor die de sector moeten helpen overleven. Een ervan is de verlaging van de btw naar 6 procent, die moet al wat ademruimte geven.

Hogere prijzen vermijden

‘In een eerste fase zullen we met minder capaciteit draaien, maar de vaste kosten blijven dezelfde’, legt De Caluwe uit. Alleen al de eis dat tafeltjes op anderhalve meter van elkaar geplaatst worden, betekent minder omzet en dus minder winst. ‘Een lagere btw maakt het mogelijk om de marge te verhogen. Zo kunnen we voorkomen dat de prijzen moeten stijgen om de rentabilit­eit in stand te houden.’ Dat die lagere btw aan de consumente­n zou worden doorgereke­nd, is volgens De Caluwe onwaarschi­jnlijk. Volgens Horeca Vlaanderen bedraagt de mediane winstmarge in de sector 1,2 procent, tegenover 4,3 procent in andere branches.

Dat er een of andere vorm van btwverlagi­ng aankomt, lijdt nog weinig twijfel. De ‘Zweedse’ partijen – Open VLD, MR, CD&V en NVA – hebben samen een wetsvoorst­el ingediend om de btw in de horeca tijdens deze crisis te verlagen naar 6 procent. Ook lagere sociale bijdragen in allerlei vormen liggen op tafel.

Of alle horecazake­n inderdaad open zullen gaan zodra dat kan, is moeilijk te voorspelle­n. De Caluwe erkent dat veel afhangt van de voorwaarde­n waaronder de restaurant­s en café’s weer aan de slag mogen gaan. Als het van hem afhangt, komt daar al deze week duidelijkh­eid over. ‘De ondernemer­s hebben minstens een week nodig om aan de hand van de precieze modaliteit­en na te gaan of ze al dan niet willen openen. Ze moeten zich kunnen voorbereid­en, hun personeel moet ingelicht worden en er moeten afspraken worden gemaakt met de leverancie­rs.’

Vervroegd sluitingsu­ur

Hij hoopt in elk geval dat het niet zal komen tot een plafond op het aantal bezoekers per zaak, zoals in Nederland. ‘Een maximum van dertig bezoekers is wat ons betreft niet aan de orde. We moeten rendabel kunnen werken, de veiligheid­smaatregel­en moeten billijk en betaalbaar zijn’.

In onder meer Oostenrijk hebben ze daar al ervaring mee. De café’s en restaurant­s gingen er op 15 mei open. Het bedienend personeel moet verplicht mondmasker­s dragen. Meubilair moet worden ontsmet en om 23 uur moet iedereen naar huis. Dergelijke maatregele­n worden ook bij ons overwogen: sommige ervan staan in de ‘Kolibrieno­ta’ van de Denktank Horeca, waar Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) zich achter schaarde (DS 15 mei). De sector overlegt met de adviesrade­n van de overheid over wat haalbaar en wenselijk is.

In Oostenrijk bleek dat sommige restaurant­s zo weinig volk over de vloer kregen dat ze de deuren alweer hebben gesloten. Ook in

In

In een heropende de horeca al, maar moeten kelners restaurant dwingen teddyberen met zachte hand de afstandsre­gels af.

Een ober heeft een spatmasker op in een zaak in

Duitsland, waar de horeca al meer dan een week weer open is, zijn de ervaringen niet onverdeeld positief. Een gisteren gepublicee­rde enquête van de Duitse sectorvere­niging Dehoga wees uit dat voor 81 procent van de horecabedr­ijven een rendabele uitbating niet mogelijk is als de coronamaat­regelen in acht nemen. Bij ruim driekwart bleef de omzet onder de helft van het normale peil hangen, 17 procent haalde zelfs geen tiende. Ook de Duitse federatie pleit voor verregaand­e overheidss­teun om het verlies van tal van arbeidspla­atsen te voorkomen.

‘De kostprijs van nietsdoen is sowieso veel hoger dan alle maatregele­n die wij voorstelle­n’, zei De Caluwe in het parlement. Faillissem­enten en verlies van werkgelege­nheid veroorzake­n langdurige schade aan het economisch­e weefdragen.

In Oostenrijk kregen sommige restaurant­s zo weinig volk over de vloer dat ze de deuren alweer hebben gesloten

sel. Hij pleit ervoor hinderprem­ies toe te kennen aan horecazake­n die niet rendabel kunnen openen. Dat is een Vlaamse bevoegdhei­d. De vakbonden willen steun koppelen aan het gebruik van de witte kassa en die alleen toekennen aan bedrijven die levensvatb­aar zijn. Horeca Vlaanderen schat het omzetverli­es tot en met 8 juni al op 9,3 miljard euro in vergelijki­ng met vorig jaar.

 ??  ?? Oostenrijk mondkapjes
Oostenrijk mondkapjes
 ??  ?? Duits
Duits
 ??  ?? Wenen.
Wenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium