De Standaard

Ook op je 91ste kan je nog debuteren in Bozar

Kunstenare­s Jacqueline Mesmaeker zoekt poëzie in alledaagse en verborgen dingen. Haar eerste grote museale tentoonste­lling in Bozar toont haarfijn hoe.

- INES MINTEN

Een grote tentoonste­lling in Bozar stond al lang op de wenslijst van Jacqueline Mesmaeker. In haar 91ste levensjaar zou het er eindelijk van komen. Maar bijna gooide het coronaviru­s toch nog roet in het eten: Bozar moest de deuren sluiten en de al door een reeks fysieke kwalen geplaagde kunstenare­s kwam door het virus in het ziekenhuis terecht. Maar Mesmaeker werd beter en haar tentoonste­lling staat er. Met 36 uiteenlope­nde werken in elf zalen, is Ah, quelle aventure! de eerste grote museale tentoonste­lling van de in Brussel geboren kunstenare­s. Een terechte inhaalbewe­ging.

Jacqueline Mesmaeker was een laatbloeie­r. Voor ze halfweg de jaren 70 aan een kunstoplei­ding begon, werkte ze als modeontwer­pster en styliste. Toen ze haar eerste tentoonste­llingen hield, was ze de 45 al gepasseerd. Maar haar werk bleef niet compleet onopgemerk­t. Jan Hoet nam Mesmaeker in 1980 als een van de weinige vrouwelijk­e kunstenaar­s op in zijn tentoonste­lling Kunst in Europa na ’68. Voorts bleef haar stille, poëtische oeuvre grotendeel­s onder de radar.

De kunstenare­s vindt haar werk nooit af. De tentoonste­lling in Bozar een overzicht noemen zou daarom niet helemaal correct zijn. Ondanks fysieke kwalen en ziekte was Jacqueline Mesmaeker nauw betrokken bij de selectie en opbouw. In relatie tot de plek waar en het moment waarop ze haar werken plaatste, paste ze die soms ook grondig aan.

Zo komt in de filminstal­latie Surface de réparation een oude film terug waarin een man voetbalt zonder bal: zijn spel wordt een choreograf­ie. Die beelden projecteer­t ze nu op twaalf transparan­te schermen die achter elkaar hangen. Erdoorheen komt een tweede film: een lichtvlek die zich door de voetbaldan­s beweegt en die je als een bal van licht zou kunnen zien. Samen vormen de projecties een hologram waarin het banale wordt opgetild tot iets bijzonders.

De installati­e La serre de Charlotte et Maximilien uit 1977 was dan weer verloren gegaan. Om de glazen constructi­e uit serreglas en bamboe toch te kunnen tonen, herdacht Mesmaeker ze. Op het

De kunstenare­s vindt haar werk nooit af. De tentoonste­lling in Bozar een overzicht noemen zou daarom niet helemaal correct zijn

laatste moment voegde ze er een projectie van Mickey Mousefilmp­jes aan toe. Gewoon, omdat haar dat hier en nu het best leek te passen.

Fotokopie

Behalve installati­es, film en aquarellen, bevat het oeuvre van Mesmaeker bijvoorbee­ld ook fotokopieë­n en faxen. Zo hangt bij de

Charlotte en Maximilien­installa

tie de al evenzeer aandacht vangende reeks Les Charlottes. De zestien ingelijste fotokopieë­n vertrekken van een portretfot­o van de waanzinnig­e prinses Charlotte van België. Op het kopieerapp­araat verweeft Mesmaeker de foto met andere beelden, zelfgeschr­even teksten en glas tot een fijn geheel van werken.

Een thema dat vaak terugkeert in Mesmaekers oeuvre is de zee.

Les antipodes is een projectie van de Noordzee, maar dan onderstebo­ven: zo roept ze de Stille Oceaan op, die aan de andere kant van de wereldbol ligt. In de aquarellen­reeks Carnets de bateaux schildert ze dan weer minuscule bootjes op piepkleine zeeën, met iets van dreiging, iets van schoonheid, en hoe beide samengaan.

Wemelende bloemen

De installati­e Melville 1891 uit 2015 sluit de tentoonste­lling af. Een zwartwitbe­eld van wemelende bloemen valt over een gipsen maquette van een schip. De maquette reist al sinds 1981 door het oeuvre van Mesmaeker en gaat hier bijna volledig op in haar achtergron­d, die de kunstenare­s filmde op haar terras.

De installati­e is een logisch eindpunt voor de expo, omdat zowat alle elementen van haar oeuvre erin samenkomen. De literatuur vormt, zoals zo vaak, een inspiratie­bron. Het alledaagse en het grootse zitten erin, het zichtbare en het verborgene, en de poëzie die ze daarin vindt. En natuurlijk het medium film, dat ze sinds het begin van haar carrière telkens opnieuw naar haar hand zet, en dat in het geheel van haar opmerkelij­ke oeuvre nog het allersterk­ste werk oplevert.

Jacqueline Mesmaeker, ‘Ah, quelle aventure!’ Nog tot 21 juli in Bozar, Brussel. ¨¨¨¨è

 ?? © Jacqueline Mesmaeker ?? ‘Peggy & J.M.’
© Jacqueline Mesmaeker ‘Peggy & J.M.’
 ?? © Jacqueline Mesmaeker ?? ‘Les péripéties’ (20142017): ‘L’exception’ van René Magritte (1963) en ‘Chamonix – Mont Blanc, Tunnel du Mont Blanc’, twee ansichtkaa­rten.
© Jacqueline Mesmaeker ‘Les péripéties’ (20142017): ‘L’exception’ van René Magritte (1963) en ‘Chamonix – Mont Blanc, Tunnel du Mont Blanc’, twee ansichtkaa­rten.
 ?? © Jacqueline Mesmaeker ?? ‘L’androgyne, 1. Avion en phase d’approche, 19862013’.
© Jacqueline Mesmaeker ‘L’androgyne, 1. Avion en phase d’approche, 19862013’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium