De Standaard

Clubhouse: de app waar iedereen (over) praat

- DOMINIQUE DECKMYN © rr

De app is nog niet gelanceerd, maar is nu al 100 miljoen dollar waard. Is Clubhouse ‘the next big thing’ inzake sociale media, en zo ja: blijft het dat langer dan een paar weken?

Voormalig Disneybaas Michael Ovitz, Silicon Valleytopi­nvesteerde­r Ben Horowitz, de burgemeest­er van San Francisco London Breed en muzikant MC Hammer maakten zondagavon­d een praatje op Clubhouse. Andere gebruikers van de nagelnieuw­e app begonnen meteen opgewonden te tweeten over dat gesprek – misschien was de conversati­e echt zo fantastisc­h, misschien wilden ze gewoon aan iedereen laten weten dat ook zijzelf op Clubhouse zitten. Clubhouse is namelijk nog niet verkrijgba­ar in de appstores van Apple of Google. Slechts zo’n 5.000 mensen hebben toegang tot een testversie. En iedereen wil er bij zijn.

Twee van de belangrijk­ste financiers van Silicon Valley hebben de voorbije dagen tegen elkaar op geboden om te ‘mogen’ investeren in de app, schrijft de financiële website Forbes. De ‘winnaar’ is het investerin­gsbedrijf Andreessen Horowitz, dat volgens Forbes de makers van Clubhouse twaalf miljoen dollar toestopte en bereid was het bedrijfje achter de app, Alpha Exploratio­n, een waarde van honderd miljoen dollar toe te kennen. Andreessen Horowitz is eigendom van Marc Andreessen, de vader van Netscape (de eerste commerciël­e webbrowser) en zelf een enthousias­t Clubhouseg­ebruiker.

Honderd miljoen voor een bedrijf van twee personen met een app die nog niet is gelanceerd, het is zelfs in Silicon Valley hoogst ongewoon. Alpha Exploratio­n heeft

De app bestaat uit een reeks chatruimte­s waar je kunt luisteren naar en deelnemen aan gesprekken.

zelfs nog geen website, er is alleen een webformuli­er waar je je kunt registrere­n voor de wachtlijst om aan de testfase te mogen deelnemen.

Onderonzen met de elite

Afgaande op de schermafbe­eldingen en commentare­n die de ronde doen op Twitter, bestaat Clubhouse uit een reeks chatruimte­s waar je kunt luisteren naar en deelnemen aan gesprekken. Een opmerkelij­ke keuze is dat je geluid hebt maar geen beeld. ‘Het is Zoom zonder video’, merkte een tweeten

de zuurpruim op. Maar dat heeft zo zijn voordelen. Al is het maar dat je geen ‘zoombombin­g’ riskeer, waarbij een deelnemer de groepschat bombardeer­t met porno of andere ongewenste beelden.

Eenmaal je een Clubhousec­hatroom binnengaat, is het een beetje zoals een podcast: je kunt makkelijk blijven luisteren tijdens het autorijden, sporten of een andere activiteit. Het verschil is dat het allemaal live is, en dat niemand dus weet wat er precies gaat gebeuren. De impliciete belofte is dat je op elk toevallig moment kunt deelnemen aan een intieme gedachtewi­sseling tussen topfiguren. Alsof je in een duur restaurant in Palo Alto luistert naar de tafel naast je, waar de elite van Silicon Valley aan het onderonzen is. Je kunt vragen om zelf het woord te krijgen, maar zomaar Marc Andreessen in de rede vallen kun je niet. Wie een chatroom in het leven roept, beslist wie mag praten.

Hoe lang blijft dit liedje duren? Een sleutelvra­ag is of de conversati­es op Clubhouse van hetzelfde niveau zullen zijn als de topmensen van Silicon Valley hun huis weer uit kunnen en hun gesprekken dus weer gewoon voeren in een duur restaurant in Palo Alto. En als er straks tienduizen­den of miljoenen ‘gewone’ mensen op Clubhouse zitten.

Die gewone mensen zullen wellicht meer belangstel­ling hebben voor de ontboezemi­ngen van celebrity’s dan voor die van rijke beleggers. Maar celebs hebben al genoeg plaatsen waar ze hun fans kunnen toespreken, zoals Instagram Live, Youtube, Snapchat of Tiktok.

Snapchat

Ooit was er bijna elke week een nieuwe socialmedi­aapp die buzz vergaarde, maar inmiddels lijken Facebook, Instagram en Twitter zo dominant, dat er maar om deeen of twee jaar een nieuwkomer is die hetzelfde soort opwinding genereert als Clubhouse. Soms kan zo’n app een eigen, stabiele niche veroveren, zoals Snapchat. Maar vaker verdwijnen die stilletjes, zoals pakweg Secret in 2014. Ook die app werd aanvankeli­jk intensief gebruikt in Silicon Valley, waardoor het dé plek werd om de nieuwste roddels uit de technologi­esector op te vangen. Maar al snel werden er vooral valse geruchten en laster verspreid, en de makers waren enkele maanden later gedwongen om ermee te stoppen.

Een opmerkelij­ke keuze is dat je geluid hebt maar geen beeld

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium