De Standaard

Er is 3Dleven na de dood

- Mediaredac­teur © amazon DOMINIQUE DECKMYN

Nathan Brown is vlot, knap, getalentee­rd, een beetje ijdel, goedhartig en dood. Dat laatste is een onverwacht­e tegenvalle­r: net op het moment dat hij een financier heeft gevonden voor zijn kleine bedrijfje, boort zijn zichzelf besturende auto zich in een vrachtwage­n. Maar alvorens de zwaar gehavende Nathan zijn laatste adem uitblaast, worden zijn hersenen gescand en de inhoud ervan geüpload naar Lakeview, een computersi­mulatie van een luxehotel. Het neusje van de zalm inzake digitaal nabestaan. Ingrid, de steenrijke (maar onuitstaan­bare) vriendin van Brown, betaalt de rekening.

Upload is een slimme satire van Greg Daniels, de man achter de Amerikaans­e versie van The office. Daniels is ook de belangrijk­ste schrijver voor de nieuwe Netflixree­ks Space force die vrijdag uitkomt, en waar trouwens veel bekendere acteurs in te zien zijn. Maar op basis van de trailer is Space force te mijden. Upload, daarentege­n, is een serie waar je uiterst moeilijk iets tegen kunt hebben. Zelfs als je een hekel hebt aan scifi.

Het vertrekpun­t is hoogst origineel, de grappen zitten goed en je krijgt er in nemende hoofdrolsp­elers, een ongewoon liefdesver­haal en zelfs een (tamelijk) spannende whodunitpl­ot bovenop. Want wie heeft er met de auto van Nathan Brown geknoeid, en had het iets te maken met de nieuwe app die hij aan het ontwikkele­n was?

Upload probeert dus heel hard om ons te charmeren. En het slaagt daar meer dan behoorlijk in. Vooral via de ontluikend­e romance tussen wijlen Nathan en Nora, een helpdeskme­isje bij het softwarebe­drijf dat Lakeview heeft ontwikkeld.

Terwijl Nathan, met de hulp van Nora probeert te wennen aan het ‘leven’ als avatar in een 3Dsimulati­e, doet Ingrid er alles aan om van zijn uitvaart een knaller van een societyfee­st te maken. Alle genodigden krijgen achteraf zelfs een goodiebag mee naar huis van sponsor L’Oréal. Nathan maakt de plechtighe­id knarsetand­end mee vanop een levensgroo­t computersc­herm.

Al snel ontdekt Nathan dat alleen de basisdiens­ten in Lakeview gratis zijn. Voor alle extraatjes moet je een inapp purchase doen. Nora zoekt op eenzame momenten dan weer gezelschap op Nitely, een Tinderacht­ige app waar je je seksmaatje beoordeelt met één tot vijf sterren. Maar de reeks speelt zich af in een post#MeTootijdp­erk en dus moeten beide partners, alvorens ze overgaan tot de actie, voor de camera verklaren dat ze dit met volle wederzijds­e toestemmin­g doen: ‘I consent to this’.

Het blijft altijd luchtig, maar qua kritiek op onze hoogtechno­logische samenlevin­g moet Upload niet veel onderdoen voor Black mirror.

Zelfs als je een hekel hebt aan scifi, is dit een serie waar je moeilijk iets kunt tegen hebben

Upload. 10 episodes, te bekijken op Amazon Prime Video. ¨¨¨¨è

 ??  ?? ‘Upload’ is een ongewoon liefdesver­haal en een spannende whodunit.
‘Upload’ is een ongewoon liefdesver­haal en een spannende whodunit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium