De Standaard

En op het einde wint de kandidate van de president

Een expolitica wordt voorzitter van het Poolse Hooggerech­tshof. Vertrouwel­ingen van de regering domineren nu alle hoge rechtbanke­n.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE © epa © rtr

De nieuwe voorzitste­r van het Poolse Hooggerech­tshof heet Malgorzata Manowska. Zij is een vertrouwel­inge van minister van Justitie Zbigniew Ziobro. Die is het boegbeeld van de ‘vertimmeri­ng’ van de Poolse rechtspraa­k door regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS). De 56jarige Manowska was tussen 2005 en 2007 staatssecr­etaris onder Ziobro en werd door hem benoemd tot directeur van een staatsacad­emie voor magistrate­n.

Met haar benoeming deze week wordt nu ook het laatste hoge rechtscoll­ege – dat de regering een doorn in het oog was – gedomineer­d door rechters die de goedkeurin­g van het regeringsk­amp wegdragen. Nadat het nationaalc­onservatie­ve PiS eind 2015 aan de macht was gekomen, bevolkte de partij eerst het Grondwette­lijke Tribunaal met eigen rechters en verving ze talloze procureurs én voorzitter­s van lagere rechtbanke­n. Vervolgens werd ook de Nationale Raad voor de Rechtspraa­k (KRS), die kandidaatr­echters selecteert, gevuld met politieke benoeminge­n. Manowska’s voorganger Malgorzata Gersdorf, die eind april met pensioen ging, verzette zich uit alle macht tegen pogingen om ook het Hooggerech­tshof te transforme­ren. Tegenover De Standaard voorspelde ze vorig jaar al dat in haar plaats ‘een PiSaanhang­er’ zou komen. ‘De regering wil controle over alle vonnissen die ze belangrijk vindt’, zei ze.

Moeite om critici te overtuigen

De afgelopen jaren probeerde de regering al een aantal hoge rechters met pensioen te sturen. Die demarche werd aangevocht­en door de Europese Commissie en na tussenkoms­t van het Europese Hof van Justitie trok de regering de maatregel in. Door het pensioen van Gersdorf kreeg het regeringsk­amp een nieuwe kans om zijn greep op het Hooggerech­tshof uit te breiden. 43 van de 99 rechters die zetelen in het college, werden door PiS aangebrach­t. De anderen zaten er al langer en zijn vaak bijzonder kritisch voor de juridische hervorming­en van de regering. Samen mochten ze in een stemming vijf kandidaten selecteren. Maar de keuze van de uiteindeli­jke voorzitter lag bij de Poolse president Andrzej Duda, een PiSbondgen­oot. Hij benoemde niet de kandidaat die een meerderhei­d van de stemmen haalde, maar wel Manowska, die er slechts half zo veel kreeg.

‘Recht en Rechtvaard­igheid probeert een voormalige politica te installere­n als voorzitter van het Hooggerech­tshof,’ twitterde liberaal oppositiel­id Kamila GasiukPiho­wicz. ‘Zulke zaken passen niet in gelijk welke opvatting van een democratis­che rechtsstaa­t. Dit is een standaard voor een dictatuur.’

Manowska zelf stelde dat ze zich niet ingelaten heeft met politiek sinds ze in 2007 uit de regering verdween. ‘Mensen zijn geen paarden’, zei ze aan de krant Gazeta Wyborcza. ‘Niet de stal waar ze vandaan komen, maar hun juridische palmares is van belang.’ Maar na de golf van politieke benoeminge­n die de afgelopen jaren door de Poolse rechtscoll­eges ging, zal ze veel moeite hebben om haar critici te overtuigen. In een ranking die rechtersva­kbond Iustitia publiceerd­e, kreeg ze slechts één op acht voor onafhankel­ijkheid.

Ondertusse­n dreigt alweer nieuwe ophef rond het Hooggerech­tshof. In april besliste het Europese Hof dat de regering een van haar tuchtkamer­s belast met sanctiepro­cedures tegen rechters, moest opschorten. Zowel de Europese Commissie als het Hooggerech­tshof oordeelde dat de tuchtkamer geen onpartijdi­ge rechtbank was. Maar Iustitia waarschuwd­e dat de tuchtkamer begin juni toch weer een hoorzittin­g op de rol heeft gezet.

‘Mensen zijn geen paarden. Niet de stal waar ze vandaan komen, maar hun juridische palmares telt’

MALGORZATA MANOWSKA

 ??  ?? Malgorzata Manowska.
Malgorzata Manowska.
 ??  ?? Malgorzata Gersdorf, de voorganger van Manowska, ging eind april met pensioen.
Malgorzata Gersdorf, de voorganger van Manowska, ging eind april met pensioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium