De Standaard

Wees beducht voor de middellang­e termijn

- PASCAL DENDOOVEN

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerd­e gisteren haar eerste financial stability report sinds het losbarsten van de coronacris­is. De talrijke risico’s die de ECB in dat rapport opsomt, staan in schril contrast met het feestje dat beleggers gisteren op de beurs hielden. Alleen al in de eigen Bel20 ging het aandeel van bankverzek­eraar KBC 12,7 procent hoger en deed verzekeraa­r Ageas er 8,17 procent bij. Voor ING zat er een klim van bijna 7 procent in. Het zijn koersstijg­ingen die passen bij het einde van het coronageva­ar.

Niet toevallig waren financiële aandelen bij de grootste slachtoffe­rs van de coronacris­is. Ze staan in de vuurlinie: banken vanwege mogelijke verliezen op (bedrijfs)kredieten en dalende renteinkom­sten, verzekeraa­rs omdat ze hun beleggings­portefeuil­le flink in waarde zien dalen en ze belangrijk­e posities hebben in tamelijk risicovoll­e bedrijfsob­ligaties waarvan er vele riskeren afgewaarde­erd te worden tot rommelstat­us. Die pijn komt bovenop die van de lage rente.

Bovendien sloeg het coronaviru­s toe op een ogenblik dat de risico’s in de financiële markten al hoog waren. Er was sprake van opgeblazen prijzen van onder meer obligaties, aandelen en vastgoed, ondanks het feit dat de economisch­e groei al laag en kwetsbaar was. In die zin is het eerder opmerkelij­k dat het financiële systeem de grote schok tot nu toe goed doorstaan heeft. Het is allerminst zeker dat dit zo zal blijven. De koersstijg­ingen van gisteren lijken dan ook kortetermi­jnreacties.

De ECB ziet toegenomen risico’s op de middellang­e termijn. Macroecono­misch gaat het om een sterke terugval van de economisch­e output in combinatie met een toename van de schulden. Banken kunnen op hun verzwakken­de winstgeven­dheid reageren door voorzichti­ger te worden met het verstrekke­n van kredieten. Dat kan een rem zetten op het economisch herstel.

De oplopende staatsschu­ld als gevolg van stijgende anticrisis­uitgaven en dalende fiscale ontvangste­n riskeert de kredietwaa­rdigheid van zwakke eurolanden met een hoge staatsschu­ld aan te tasten. In 2011 was het wantrouwen tegen staatspapi­er van zwakke eurolanden de crisis teveel voor Dexia. De huidige coronascho­kken komen bij Dexia aan als vuistslage­n in een volle maag. Alleen is dat voor het publiek niet zichtbaar, omdat de instelling niet langer beursgenot­eerd is.

Doordat België de afgelopen jaren zijn financiën niet op orde heeft gesteld, heeft het minder middelen om de schokken voor zijn economie op te vangen. Dat vertaalt zich in een veel zwakkere ‘financiële bazooka’ om getroffen bedrijven te ondersteun­en dan die in landen als Nederland en Duitsland. België hoopt dat de banken een deel van de schokken in de economie opvangen. Maar dat gaat in tegen het DNA van een bankier. De nasleep van de crisis dreigt daardoor in België langer te duren dan in sommige buurlanden, waardoor we nog wat verder afglijden richting club van zwakke landen.

Door de coronacris­is schuift België onvermijde­lijk verder op richting club van zwakke landen

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium