De Standaard

FNG vraagt genade tot eind dit jaar

- PASCAL DENDOOVEN

FNG, de grootste Belgische modegroep, vraagt haar obligatieh­ouders respijt tot 31 december. Ze wil zo tijd krijgen voor een doorstart.

Het modeconcer­n FNG (Brantano, CKS, Miss Etam ...) herziet zijn plannen tegenover zijn obligatieh­ouders. Het vraagt hen nu om tot eind dit jaar geen rente te moeten betalen. Vorige week was nog sprake van een timeout van drie maanden.

Het gaat om vijf leningen die samen goed zijn voor 75 miljoen euro. De coupons erop variëren van 5 procent tot 7,45 procent. De bedoeling is dat de aandeelhou­ders op 11 juni – en voor één lening op 26 juni – stemmen over het moratorium.

FNG mikt met het uitstel op drie dingen: de kaspositie beschermen, tijd krijgen om de jaarcijfer­s over 2019 te finalisere­n én proberen tot een akkoord te komen met alle stakeholde­rs over een doorstart. Het uitstel van rentebetal­ing op de obligaties­chulden van FNG Group en FNG Benelux Holding is een noodzakeli­jke stap in een poging de groep te redden. Het bedrijf heeft grofweg evenveel financiële schulden als omzet. Daarboveno­p moeten nog de schulden tegenover leverancie­rs geteld worden. Terzelfder tijd staat de omzet zwaar onder druk door de coronacris­is.

Black box

Eind dit jaar loopt ook een achtergest­elde lening van 10 miljoen euro af waarbij ook de Vlaamse overheidsh­olding PMV betrokken is, maar die bleef gisteren buiten schot. Er was ook onduidelij­kheid over de grootste uitstaande obligatiel­ening van de groep, die van FNG Nordic. Het gaat om een lening in Zweedse kroon van omgerekend circa 140 miljoen euro waar in juli rente op betaald moet worden. Die lening zit in een apart vehikel én is ook nog eens gewaarborg­d. Waar eerst gezegd werd dat voor die lening een ‘traject van continuïte­it’ wordt gereden, bleek later dat de (Scandinavi­sche) obligatieh­ouders in juli hun coupon krijgen.

‘We werken keihard aan de redding maar waar we zullen landen, valt nog niet te zeggen’

Los van alle obligatiel­eningen zijn tot nader order de banken de belangrijk­ste partij in een mogelijk overleven van de FNG Group. BNP Paribas Fortis, ABN Amro, ING en Belfius hebben samen 290 miljoen euro te goed. Op die kredieten zijn er voor 7,5 miljoen euro garanties van PMV. De banken komen in rang voor de obligatieh­ouders, leverancie­rs en aandeelhou­ders. FNG moet hopen dat de banken een doorstart willen steunen.

Bij FNG lopen ook nog twee oefeningen omtrent de boekhoudin­g. De beurswaakh­ond wacht op een uitklaring van de winstcijfe­rs over 2018. En de auditor Mazars gaat met de luizenkam door de cijfers over 2019. Het is wachten op een jaarversla­g waarover de aandeelhou­ders zich moeten uitspreken. ‘We werken keihard om het bedrijf te redden. Hoe dat zal verlopen en wanneer we zullen landen, is nog niet te zeggen’, luidt het.

FNG is een black box voor de buitenwach­t wegens gebrek aan cijfers. Het bedrijf nam jarenlang probleembe­drijven over met geleend geld. De modegroep heeft een omzet van ruim 600 miljoen euro, telt 3.500 werknemers en circa 500 winkels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium