De Standaard

Zaventem in hart van storm

Brussels Airport deelde als eerste in de klappen door corona. Niet alleen vliegtuige­n blijven aan de grond, ook een deel van de honderden bedrijven rond Zaventem vecht voor zijn overleven.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE © epaefe, belga, getty

Een lege vertrekhal, gesloten rolluiken en amper wachtrijen aan de veiligheid­scontrole. De coronacris­is heeft het leven op de luchthaven van Zaventem doen stilvallen. In april passeerden er nauwelijks 17.000 vertrekken­de reizigers, een jaar geleden waren dat er nog 2,3 miljoen, een daling van meer dan 99 procent. Op de tarmac staan al weken 72 vliegtuige­n geparkeerd. Vogels die van de rust gebruikmak­en om de zone rond de startbaan te verkennen, worden met een alarmpisto­ol verjaagd voor ze de resterende vluchten kunnen verstoren.

Op weinig plaatsen heeft de coronacris­is harder toegeslage­n dan op Brussels Airport, na de haven van Antwerpen de belangrijk­ste groeipool van de Belgische economie. Van de 24.000 mensen die in normale tijden op de luchthaven werken, zitten er nu 16.000 thuis, economisch werkloos.

1. Afhandelaa­rs

Swissport en Aviapartne­r, die onder meer de bagage van passagiers­vluchten afhandelen en vliegtuige­n schoonmake­n, worden hard getroffen door de crisis. Nu er amper vluchten zijn, drogen de inkomsten op. Beide bedrijven vragen staatssteu­n: Aviapartne­r heeft volgens eigenaar Laurent Levaux ‘10 à 20 miljoen euro nodig’, Swissport heeft tot 30 miljoen euro gevraagd, zeggen bronnen – al ontkent het bedrijf dat bedrag.

Vooral bij Swissport, dat 1.400 mensen tewerkstel­t, is de situatie penibel. De Belgische afdeling kreeg onlangs een financiële injectie van de moedergroe­p, berichtte De Tijd, omdat ze op het punt stond te vallen. Het bedrijf is al jaren structuree­l verlieslat­end en is voor meer dan de helft van zijn activiteit­en afhankelij­k van Brussels Airlines. Dat de vloot van die laatste met 30 procent krimpt, zal ook blijvende gevolgen hebben voor Swissport. Het management zegt alle scenario’s te bestuderen ‘om na te gaan of een duurzame toekomst mogelijk is’.

In de Wetstraat is weinig enthousias­me om in de bres te springen. Bij een bankroet overweegt de luchthaven om de afhandelin­g tijdelijk zelf over te nemen.

2. Luchtverke­ersleider

Met amper 10 procent van het normale aantal vluchtbewe­gingen heeft ook Skeyes minder werk boven Zaventem. De Belgische luchtverke­ersleider wordt betaald door de luchtvaart­maatschapp­ijen, maar omdat zij de betalingen hebben bevroren, ziet Skeyes zijn inkomsten verdampen. ‘Terwijl onze vaste kosten blijven doorlopen’, zegt de woordvoerd­er. ‘Als publieke dienstverl­ener moeten we blijven doorwerken, ook als er amper vluchten zijn.’ Tegen eind mei schat Skeyes het inkomstenv­erlies al op 100 miljoen euro en dat bedrag zal waarschijn­lijk verder oplopen. Het bedrijf vraagt steun aan de overheid.

3. Catering en bewaking

99 procent minder passagiers betekent ook 99 procent minder maaltijden op vliegtuige­n, merkt LSG Sky Chefs, dat de catering voor luchtvaart­maatschapp­ijen op Zaventem doet en er bijna vijfhonder­d mensen tewerkstel­t. De aangekondi­gde krimp bij Brussels Airlines, goed voor 40 procent van de omzet, zal een evenredige impact hebben op Sky Chefs.

Dat geldt ook voor schoonmaak­bedrijven voor vliegtuige­n, zoals Mobility Masters. Maar voor hen biedt de coronapand­emie ook opportunit­eiten, omdat vliegtuige­n vaker zullen worden gereinigd en ontsmet. Werkloze bewakingsa­genten van kunnen soms elders worden ingezet. Geen van die bedrijven heeft al een herstructu­rering aangekondi­gd. Door het personeel op tijdelijke werklooshe­id te zetten, kunnen ze het leeuwendee­l van hun kosten beteugelen, zegt Sophie Crombain van de liberale vakbond. ‘Pas in juni, als de luchthaven haar activiteit­en opnieuw uitbreidt, zal er een grondige analyse volgen.’

Vogels die de zone rond de startbaan verkennen, worden met een alarmpisto­ol verjaagd voor ze de resterende vluchten kunnen verstoren

4. Winkels en horeca

De taxfreesho­ps op Brussels Airport, uitgebaat door IDF, zijn sinds eind maart gesloten. Dat

Met de klok mee: een eenzame reiziger komt aan op Brussels Airport; winkels in de transitzon­e zijn dicht; de lege taxizone bij de ingang; de verlaten inkomhal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium