De Standaard

Gents medicijn tegen spierziekt­e slaagt in belangrijk­ste test

- © Nicolas Maeterlinc­k/belga VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

Het biotechbed­rijf Argenx haalde goede resultaten bij tests van een middel tegen een zeldzame spierziekt­e. Volgend jaar volgt wellicht de lancering op de Amerikaans­e markt. Het aandeel schoot 29,6 procent hoger.

Het Gentse biotechbed­rijf Argenx heeft met zijn medicijn efgartigim­od een belangrijk succes geboekt in het onderzoek naar de behandelin­g van de spierziekt­e myasthenia gravis (MG). In een laatste grote test op mensen, de zogenaamde fase 3, blijkt het geneesmidd­el goed aan te slaan. Twee derde van de testperson­en met de ziekte had minder klachten en bij 40 procent verdwenen de klachten volledig. Met deze resultaten kan Argenx een overtuigen­d dossier bij de Amerikaans­e Food and Drug Administra­tion (FDA) indienen om het medicijn in 2021 op de Amerikaans­e markt te lanceren. Japan en Europa volgen later.

Lama’s en kamelen

Argenx is een Gents biotechbed­rijf dat geneesmidd­elen tegen autoimmuun­ziektes maakt op basis van de bijzondere eigenschap­pen van de antilicham­en in kamelen en lamabloed. Die antilicham­en zijn kleiner dan bij andere zoogdieren omdat ze maar uit één en niet twee eiwitten bestaan, iets wat per toeval werd ontdekt aan de VUB in 1989 (DS 8 mei). Door hun beperkte omvang kunnen die (gemanipule­erde) antilicham­en zich makkelijke­r aan schadelijk­e virussen hechten.

Die eigenschap werd in België gepatentee­rd waardoor enkele Belgische biotechbed­rijven met die kennis aan de slag gingen. Ablynx was het eerste bedrijf dat met die techniek een werkbaar medicijn tegen een bloedaando­ening kon creëren. Het werd in 2018 prompt voor 3,9 miljard euro overgenome­n door het Franse Sanofi.

Argenx, dichte buur van Ablynx in het technologi­epark van Zwijnaarde, werkt vooral op autoimmuun­ziektes. Het twaalf jaar oude bedrijf, dat nog geen medicijn op de markt heeft, probeert zijn medicijn efgartigim­od voor meerdere zeldzame ziektes in te zetten. Voor de behandelin­g van de spierziekt­e myasthenia gravis staat het nu het verst. Bij die ziekte verliezen patiënten de controle over hun spieren. In 20 procent van de gevallen moeten ze zelfs mechanisch beademd worden.

Volgens analiste Sandra Cauwenberg­hs van KBC Securities kan het middel door 37.500 Amerikaans­e patiënten gebruikt worden. Ze schat de piekomzet voor deze toepassing alleen op 1,6 miljard euro per jaar. Het geneesmidd­el zal ook getest worden voor andere autoimmuun­ziektes zoals een bloed en huidziekte. Met Janssen Pharmaceut­ica werkt het ook aan een middel tegen bloedkanke­r.

Beursvreug­de

‘Argenx mikt vooral op zeldzame ziektes, waardoor minder breed getest moet worden dan bij klassieke geneesmidd­elen’

De beleggers reageerden enthousias­t en stuurden het aandeel 29,6 procent hoger, waardoor het bedrijf een totale beurswaard­e bezit van ongeveer 8 miljard euro, meer dan het dubbele van Ablynx destijds. Ceo Tim Van Hauwermeir­en maakt zich sterk dat het bedrijf voor een onafhankel­ijke koers gaat en niet van plan is zich te laten overkopen door een grote speler, zoals het in het verleden vaak het geval was met Belgische biotech en technologi­ebedrijven.

Van Hauwermeir­en verklaarde vorig jaar aan deze krant dat Argenx het voordeel heeft dat het vooral op zeldzame ziektes mikt, waardoor minder breed getest moet worden dan bij klassieke geneesmidd­elen. Testen in fase 3, bijvoorbee­ld, kost 150.000 dollar per patiënt. Hierdoor is het testen en op de markt brengen van een geneesmidd­el minder kapitaalin­tensief dan een middel voor massaal gebruik.

TIM VAN HAUWERMEIR­EN Ceo Argenx

 ??  ?? Argenx is niet van plan zich door een grote speler te laten overnemen, zegt topman
Tim Van Hauwermeir­en.
Argenx is niet van plan zich door een grote speler te laten overnemen, zegt topman Tim Van Hauwermeir­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium