De Standaard

Onderzoek naar machtsmisb­ruik Pro League

-

De Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA) is een onderzoek begonnen naar kartelvorm­ing en machtsmisb­ruik door de Pro League. De aanleiding is de beslissing van 15 mei, toen de Pro League de competitie stopzette en een voorstel van een werkgroep van tafel werd geveegd om volgend seizoen met achttien clubs aan te treden. De BMA verklaarde klachten van WaaslandBe­veren, Virton en Antwerp hierover ontvankeli­jk.

Het onderzoek van de BMA zou half juni afgerond zijn. Als het college van de mededingin­g oordeelt dat er een inbreuk is gepleegd, kan het uiterlijk half juli al voorlopige maatregele­n opleggen. Dat kan gaan van een boete tot een annulering van de competitie. In dat geval zou WaaslandBe­veren niet meer zakken naar 1B en zou ook de titel van Club Brugge weer onzeker worden.

WaaslandBe­veren en Virton beogen maatregele­n op korte termijn. WaaslandBe­veren wil (desnoods als zeventiend­e club) naar 1A, Virton wil een licentie voor het profvoetba­l.

Antwerp heeft het vooral gemunt op hervorming­en op de lange termijn en de dubbele pet van Mehdi Bayat. De bondsvoorz­itter is ook directeur van Charleroi, de ploeg die de groepsfase van de Europa League in mag. Volgens Antwerp maakt Bayat zich hiermee schuldig aan belangenve­rmenging. Het diende ook een klacht in bij de Uefa.

Roland Duchâtelet had al eerder een klacht ingediend bij de BMA. De gewezen STVV en Standardvo­orzitter heeft het al langer gemunt op de ‘kartelvorm­ing’ in de Pro League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium