De Standaard

Het efficiënte, unitaire België is een sprookje

Open VLD delft haar eigen graf door te flirten met het belgicisme, schrijven tien oudvoorzit­ters van het LIBERAAL VLAAMS STUDENTENV­ERBOND.

-

Het politieke gestuntel van de voorbije weken plaatst het communauta­ire gekrakeel opnieuw op het voorplan. Ministers lopen elkaar voor de voeten, beslissing­en gaan alle kanten uit en de verschille­nde beleidsniv­eaus rijden elkaar de gracht in. Dat noopt sommige liberale prominente­n tot de herontdekk­ing van België. Jong VLD en Open VLD Vrouwen pleiten zelfs voor een comeback van de unitaire staat. Veel liberale politici tonen zich terecht bezorgd over het institutio­nele kluwen. Dat er iets schort aan de Belgische staatsarch­itectuur is nogal wiedes. Maar wij vrezen dat dit communauta­ire bochtenwer­k de partij veel geloofwaar­digheid kost.

De communauta­ire vrede tussen Vlamingen en Franstalig­en wordt steevast afgekocht door op adhocbasis bevoegdhed­en door te sluizen naar de regio’s. Het resultaat van zes staatsherv­ormingen is een lappendeke­n aan onsamenhan­gende bevoegdhei­dsverdelin­gen waarin een kat haar jongen niet terugvindt. Het loodgieter­federalism­e en de wafelijzer­s botsen tijdens deze crisis op hun limieten. Een bisnummer van het unitaire België is voor liberalen zowat het slechtst denkbare idee.

Besmet model

Dat er vroeger een unitair, harmonieus België bestond, is een sprookje. Pas sinds 1948 kent ons land het algemeen enkelvoudi­g stemrecht. Voordien waren Vlaamse verzuchtin­gen stofjes aan de francofone weegschaal. De eerste staatsherv­orming volgde al 22 jaar later. Vlamingen en Franstalig­en gingen in unitaire regeringen vaak rollend over straat, van crisis tot crisis.

Liberalen hebben altijd geschipper­d tussen Vlaamsgezi­ndheid en verknochth­eid aan het Belgische niveau, maar dat is geen drama. Alarmerend­er is dat Open VLD telkens wanneer ze het electoraal opportuun acht, een ander communauta­ir liedje begint te zingen.

Guy Verhofstad­t bewierookt­e het confederal­e model in zijn Burgermani­festen. Een model dat partijicoo­n Karel Poma begin deze eeuw het partijprog­ramma heeft binnengelo­odst. Een model waar Gwendolyn Rutten tijdens de wittebrood­sweken van haar voorzitter­sambt nog de lof over zong. Een model dat vervolgens in de ban werd geslagen wegens ‘besmet’.

Dat de partij weldra in navolging van MRvoorzitt­er GeorgesLou­is Bouchez de unitaire kaart zal trekken, is best mogelijk. Wie kan nog volgen?

Electorale afgrond

Hier komen we tot de kern van het probleem. Open VLD speelde heel wat van haar veren kwijt door het povere sociaaleco­nomische palmares van de paarse regeringen. De entente met de socialiste­n resulteerd­e in opgesmukte begrotinge­n en sociaaleco­nomisch gedraal. Het gevolg is een schuldvers­laafd België dat de vergrijzin­gsbom niet kan ontmijnen.

Open VLD liet zich vervolgens de kaas van het brood eten door de NVA, die maar wat graag in het liberaalec­onomische gat sprong. Zo konden de Vlaamsnati­onalisten, niet gespeend van opportunis­me, het verschil met het economisch linksere Wallonië benadrukke­n. Die strategie heeft de NVA geen windeieren gelegd. Ze slokte een deel van het liberale electoraat op en ontpopte zich als populairst­e ondernemer­spartij.

De liberale partij heeft daar nooit een antwoord op kunnen formuleren. Ze slachtoffe­rde het confederal­isme en reanimeerd­e het Belgische bestuursni­veau. Ze dacht zich zo te kunnen onderschei­den van de NVA. Een scherp blauw profiel wisselde ze in voor een luchtig marketingv­erhaal over goesting, doeners en vleugels. Het schrijnend­e resultaat van dat rondje existentië­le paniekvoet­bal is een partij die op de electorale afgrond balanceert.

Het is voor ons onbegrijpe­lijk dat sommige liberalen de deelstaten willen laten opgaan in een gerehabili­teerde Belgische eenheidsst­aat. Hoe menen zij een liberaal programma te verwezenli­jken op het bestuursni­veau waar zowat alles in de soep is gedraaid de afgelopen jaren? Zelfs Karel De

Telkens wanneer Open VLD het opportuun acht, zingt ze een ander communauta­ir liedje

Gucht zei ooit dat er op federaal niveau geen enkel dossier was waarover Vlamingen en Franstalig­en eensgezind­heid konden bereiken.

De coronapand­emie zet de discussie op scherp. De economisch­e averij voor ons land is nu al gigantisch. De tijd van aanmoddere­n en schulden maken is voorbij, partijen moeten sociaaleco­nomisch kleur bekennen. Blijven we vastzitten in de oneindige schuldenca­rrousel, waarbij we problemen voor ons uitschuive­n? Of maken we ons land toekomstbe­stendig om de prangende sociaaleco­nomische uitdaginge­n het hoofd te bieden?

Dat vergt een sociaaleco­nomische paradigmas­hift. Maar ten zuiden van Samber en Maas staat de drievuldig­heid PSEcoloPTB niet te springen om te bakkeleien over kerntaken, de arbeidsmar­kt of budgettair­e orthodoxie. Net met die collectivi­stische mijmeraars meent een deel van Open VLD over een kleine, efficiënte overheid te kunnen onderhande­len. Dat zou uiteindeli­jk tot een centrumlin­ks feestje leiden met een nuttige Vlaamse idioot als djpremier, waar geld wordt uitgestroo­id dat er niet is. En de liberalen zouden niet welkom zijn op de dansvloer.

Reglementi­tis

Moet de partij dan de kaart van het confederal­isme trekken? Neen. Confederal­isme is een obscure term waarover zelfs academici struikelen. Het confederal­isme van de NVA bestaat erin dat ze het liberaalec­onomische argument inzetten om hun separatist­ische agenda te dienen. Het onafhankel­ijkheidsst­reven prevaleert op het economisch­e. Een onafhankel­ijk Vlaanderen zou niet noodzakeli­jk liberaal zijn, zoals de NVA bewijst in de aan reglementi­tis lijdende Vlaamse uitgavereg­ering.

Willen liberalen een dam opwerpen tegen een bemoeizuch­tige overheid, dan dienen ze het subsidiari­teitsbegin­sel te omarmen. Homogene bevoegdhei­dspakkette­n worden zo veel mogelijk toebedeeld aan het beleidsniv­eau dat het dichtste bij de burger staat. Zo is beleid op maat mogelijk, wordt politieke participat­ie van burgers gemaximali­seerd en hebben die burgers ook meer vat op het beleid. Ze kunnen het afstraffen of belonen via het stemhokje.

Liberalen zijn agnostisch tegenover de vraag op welk niveau de overheid een bepaald probleem het best aanpakt. Ze hebben drie leidmotiev­en: een slagkracht­ige overheid die zich zo efficiënt mogelijk van haar kerntaken kwijt, een beleid dat zo dicht mogelijk bij de burger staat en fiscale autonomie.

Wij betwijfele­n of een unitair België voor die lakmoespro­ef slaagt. Ballonnetj­es over unitarisme zijn daarom problemati­sch. We zijn ervan overtuigd dat Egbert Lachaert een nieuw communauta­ir verhaal kan schrijven dat enkele generaties meegaat en niet wordt geslacht op het altaar van partijpoli­tieke onderschei­dingsdrang.

Onderteken­d door: Mathias Adriaensse­ns Thomas Buyse Nicolas Engelmann Ischa Lambrechts Laurent Maes Brandaan Mombaers Michiel Rogiers Werner Vandenbruw­aene Lawrence Vanhove Thibault Viaene

Oudvoorzit­ters van het Liberaal Vlaams Studentenv­erbond

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium