De Standaard

Nieuwe spelregels voor de race naar een vaccin

Iedereen moet toegang krijgen tot veilige en betaalbare coronavacc­ins. KATRINA PEREHUDOFF en SIGRID STERCKX breken een lans voor een ‘patent pool’.

- KATRINA PEREHUDOFF & SIGRID STERCKX Verbonden aan het Internatio­nal Centre for Reproducti­ve Health (UGent) en de Dalla Lana School of Public Health (University of Toronto) & hoogleraar Ethiek en Politieke Filosofie (UGent)

Zelden zijn de Financial Times en Nature het met elkaar eens. Nu zeggen beide publicatie­s dat business as usual geen plaats heeft in de zoektocht naar een covid19vac­cin. Solidarite­it en verantwoor­dingsplich­t moeten heersen bij de aanpak van deze crisis.

Een sprekend voorbeeld van het tegendeel: op 13 mei 2020 sloot de farmaprodu­cent Gilead een overeenkom­st om goedkope versies van remdesivir toegankeli­jk te maken in 127 lageinkome­nslanden – dat experiment­ele covid19gen­eesmiddel is in veel landen gepatentee­rd. Die stap kan positief lijken, maar de overeenkom­st sluit 70 landen uit, waaronder het grootste deel van Europa en ZuidAmerik­a (het nieuwe epicentrum van de pandemie). Welke prijs mogen patiënten in België en zwaar getroffen landen zoals Italië, Ecuador en Brazilië verwachten? De overheden zijn binnen het internatio­nale wettelijke kader verplicht om stappen te nemen om de toegang tot essentiële medicijnen te garanderen.

De prijs van monopolies

In de beginjaren van de aidspandem­ie waren gepatentee­rde antiretrov­irale middelen onbetaalba­ar, waardoor miljoenen patiënten overleden. Het patentensy­steem beloont ontwikkela­ars van een nieuw product of proces met een marktmonop­olie. Dat betekent dat nieuwe producten tijdens de duur van dat monopolie (normaal 20 jaar) beschermd worden tegen concurrent­ie, en firma’s elke prijs kunnen vragen die ze willen. Niet alleen patenten, maar ook andere intellectu­ele eigendomsr­echten, zoals exclusivit­eitsrechte­n op informatie uit klinische studies, kunnen de toegang tot geneesmidd­elen blokkeren, doordat ze de ontwikkeli­ng van generische equivalent­en vertragen of belemmeren.

Hoe garanderen we de toegang tot veilige en betaalbare covid19vac­cins en therapieën, en het recht op gezondheid voor iedereen? Wij hebben al veel beloftes gehoord in de race naar coronavacc­ins en therapieën. Eerder deze maand maakten Europese regeringen, Canada en andere landen 7,4 miljard euro vrij voor de ontwikkeli­ng van vaccins en gezondheid­sproducten tegen covid19. Enkele wereldleid­ers beloofden dat die producten niemands eigendom zullen zijn en voor iedereen beschikbaa­r moeten zijn. Hoe ze dat concreet willen realiseren, maakten ze niet duidelijk.

Ondertusse­n werd al een deel van de openbare onderzoeks­financieri­ng toegekend aan particulie­re bedrijven en universite­iten, vaak zonder duidelijkh­eid over de toegang tot de eindproduc­ten. Johnson & Johnson, dat al miljoenen ontvangen heeft van de Amerikaans­e overheid, beloofde een prijskaart­je van 10 euro per dosis. Dat kan betaalbaar lijken voor Belgen, maar is het niet voor heel wat lage en middelhoge­inkomensla­nden.

Voorwaarde­n die we nu stellen over de financieri­ng van de ontwikkeli­ng van vaccins en geneesmidd­elen en over de rechten op de eindproduc­ten, zullen bepalen wie er in de toekomst toegang heeft tot die producten. Omdat nu nagedacht wordt over hoe die 7,4 miljard euro gespendeer­d moet worden, is het dringend tijd voor leiderscha­p. Laten we de regels vastleggen vóór het spel gespeeld wordt.

Goedkope generische versies

Op 29 mei lanceert de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie op initiatief van Costa Rica de covid19 Technology Pool. De kans is reëel dat meerdere technologi­eën voor één covid19pro­duct nodig zullen zijn. Daarom is een ‘patent pool’ nodig, waarin alle nodige technologi­eën samengebra­cht en gebruikt kunnen worden tegen een eerlijke prijs en na betaling van ‘royalty’s’ aan de ontwikkela­ars. Zulke systemen werden al succesvol toegepast binnen de luchtvaart, softwareen farmaceuti­sche industrie.

De Medicines Patent Pool (MPP), een samenwerki­ng met 10 farmabedri­jven en 22 producente­n van generische geneesmidd­elen en productont­wikkelaars, kan dienen als blauwdruk. Ze bewijst dat zo’n pool een realistisc­he en efficiënte optie is. De MPP leidde al tot meer dan 9,59 miljard dosissen van medicijnen tegen hiv/aids, hepatitis C en tuberculos­e voor patiënten in lage en middeninko­menslanden. Door goedkope generische versies mogelijk te maken, leverde de pool al een besparing van 1,23 miljard dollar op.

Waken over toegankeli­jke en betaalbare covid19vac­cins en therapieën voor iedereen vereist moed. Zoals Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen vorige week tijdens de World Health Assembly zei: ‘De grootste daad van moed is om als een team te spelen.’

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block en minister van Financiën en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (beiden Open VLD) moeten niet alleen de covid19 Technology Pool steunen. Ze moeten de bedrijven en universite­iten die publieke financieri­ng ontvangen ook verplichte­n om alle nieuwe technologi­eën in de pool te deponeren. België kan het zich niet permittere­n om aan de zijlijn te blijven staan. Wie bijdraagt aan de patent pool, zal er later ook gebruik van kunnen maken.

België kan het zich niet permittere­n om aan de zijlijn te blijven staan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium