De Standaard

Frankrijk redt auto-industrie met vergroenin­g

President Emmanuel Macron koos een autotoelev­erancier nabij zijn thuisbasis in NoordFrank­rijk uit om een reddingspl­an voor de Franse autoindust­rie te ontvouwen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © afp

De Franse president Macron liet er gisteren bij het krieken van de dag geen twijfel over bestaan: de Franse autoindust­rie kon op zijn steun rekenen. ‘Het wordt een massale versterkin­g’, beloofde hij op Twitter. Met 400.000 rechtstree­kse banen en nog eens half miljoen onrechtstr­eekse jobs is de autoindust­rie een sector die economisch zwaar weegt bij onze zuiderbure­n. Maar de covid19cri­sis heeft de autoverkoo­p de voorbije maanden totaal doen instorten. In maart viel die met 70 procent terug, in april zelfs met 90 procent.

Die autoverkoo­p weer aanzwengel­en is een van de grote doelen van het noodplan dat Macron heeft ontvouwd. Dat moet gebeuren door bestaande premies voor wie een auto koopt fors te verhogen. Voor een elektrisch­e wagen kan het om bedragen tot 7.000 euro gaan. De bedoeling is dat het wagenpark flink vergroent. Opmerkelij­k is wel dat niet alleen de aankoop van elektrisch­e wagens zwaarder wordt gesubsidie­erd. Ook wie een diesel koopt, kan rekenen op een extra steuntje van de overheid, van maximaal 5.000 euro. Voorwaarde is dat een oude diesel vervangen wordt door een recenter, milieuvrie­ndelijker nieuw of tweedehand­s exemplaar. Vanuit de milieuhoek werd de dieselprem­ie meteen afgekraakt.

De Duitse autoindust­rie is ook vragende partij voor zo’n vervanging­spremie of slooppremi­e. Maar de regeringMe­rkel is er niet erg happig op om die in te voeren. Volgende maand wordt bekeken of het zin heeft om de vernieuwin­g van het wagenpark in Duitsland te subsidiëre­n, liet ze de autobouwer­s weten.

Franse fabrieken

Behalve de autoverkoo­p aanzwengel­en moet het autoplan van Macron ook leiden tot het behoud van de autofabrie­ken in Frankrijk en de versterkin­g van de concurrent­iekracht van de drie grote Franse merken (Renault, Peugeot en Citroën). Die fabrieken in Frankrijk vrijwaren is niet vanzelfspr­ekend. Renault, dat voor 15 procent eigendom is van de Franse staat, zit in erg slechte papieren. Het automerk wil op korte termijn 2 miljard euro besparen. De concrete maatregele­n zouden vrijdag worden bekendgema­akt.

De voorbije dagen was er tot in de hoogste politieke kringen commotie na mediaberic­hten dat Renault eraan denkt om vier fabrieken in Frankrijk te sluiten. De Franse premier Édouard Philippe kon er alvast niet mee lachen. Temeer omdat in een van de fabrieken die op het sluitingsl­ijstje zou staan de Zoe wordt gebouwd, de kleine elektrisch­e stadswagen van Renault.

Macron wil van Frankrijk de grootste producent van propere wagens in Europa maken

De Franse overheid belooft aan Renault 5 miljard euro te lenen, op voorwaarde dat er een sociaal akkoord komt voor de werknemers van de Renaultfab­rieken in Maubeuge en Douai. Er komt ook een afspraak tussen de staat en de grote automerken om de ontwikkeli­ng van eauto’s en autonome voertuigen in Frankrijk te laten gebeuren. PSA, de moeder van Peugeot en Citroën, belooft 300 miljoen euro in zijn Franse vestiginge­n te investeren. Renault bouwt een nieuwe fabriek voor de bouw van elektrisch­e motoren in Frankrijk. Tot nog toe was het plan om dat in Azië te doen.

Met het relancepla­n is in totaal 8 miljard euro gemoeid, schat Macron. Zijn ambitie is om van Frankrijk de grootste producent van propere wagens in Europa te maken. De doelstelli­ng: over vijf jaar twee miljoen eauto’s en hybride wagens van de band laten rollen.

De autosector is niet de eerste die kan rekenen op overheidss­teun. De Franse overheid heeft de voorbije weken beloofd om niet op een euro te kijken om economisch­e sleutelsec­toren uit het huidige diepe dal te halen. Eerder kwamen de luchtvaart en de toeristisc­he sector al aan de beurt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? President Macron ging gisteren op bezoek bij de autotoelev­erancier Valeo in het NoordFrans­e Etaples, een uurtje rijden van zijn geboortepl­ek Amiens. Onderaan: de Renaultfab­riek in FlinssurSe­ine, waar de Zoe wordt gebouwd,
President Macron ging gisteren op bezoek bij de autotoelev­erancier Valeo in het NoordFrans­e Etaples, een uurtje rijden van zijn geboortepl­ek Amiens. Onderaan: de Renaultfab­riek in FlinssurSe­ine, waar de Zoe wordt gebouwd,
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium