De Standaard

Ghislaine Maxwell ronselde jonge meisjes voor Epstein

Ghislaine Maxwell, de voormalige vriendin van Jeffrey Epstein, is gearrestee­rd. Ze zou voor Epstein minderjari­ge meisjes gerekrutee­rd en aangespoor­d hebben om seks te hebben met hem, en soms ook met haar.

- Valerie Droeven

Op het internet circuleert een foto van de Britse prins Andrew met zijn arm om het middel van een tienermeis­je. Dat meisje is Virginia Roberts Giuffre, die naar eigen zeggen toen zeventien jaar was. Volgens Giuffre is de foto genomen in het Londense huis van Ghislaine Maxwell, die lachend op de achtergron­d te zien is. Giuffre zegt al jaren dat ze in haar tienerjare­n lange tijd door de toen invloedrij­ke zakenman Jeffrey Epstein misbruikt werd en bij gelegenhei­d ook ‘uitgeleend’ werd aan zijn vrienden, onder wie de Britse prins Andrew. Die laatste ontkent de aantijging­en en zei in november nog in een fel besproken inter view op de BBC dat de foto vervalst is.

Op 7 juli 2019 werd Epstein gearrestee­rd op verdenking van seksueel misbruik van minderjari­gen. Een maand later werd hij dood teruggevon­den in zijn cel, hij had zich verhangen. Omdat Epstein vrienden in de hoogste maatschapp­elijke kringen had, is zijn dood al een jaar lang voer voor complotthe­orieen. Sinds zijn arrestatie nu net een jaar geleden leek Ghislaine Maxwell, de 58-jarige dochter van de Britse mediamogol Robert Maxwell die een tijd Epsteins zakelijke en amoureuze partner was, van de aardbodem verdwenen. Na Epsteins dood werd Maxwell een centrale figuur in het onderzoek naar mensen in Epsteins netwerk en hun betrokkenh­eid in het misbruik.

‘Onderzoeke­rs proberen vast te stellen wie hem geholpen zou hebben bij de rekruterin­g van jonge meisjes om te misbruiken, en wie geld betaald zou hebben om dat mogelijk te maken’, schreef The

New York Times begin maart nog. Toen had Maxwell al een team advocaten ingehuurd om zich te wapenen tegen eventuele strafvervo­lging. Eind mei ging op Netflix Jeffrey Epstein: filthy rich in première. Die documentai­rereeks, waarin enkele slachtoffe­rs van Epstein getuigen, beschrijft ook hoe er meer dan tien jaar geleden al een eerste poging was om Epstein te veroordele­n voor het misbruik van minderjari­ge meisjes.

Gisterocht­end werd Maxwell uiteindeli­jk gearrestee­rd in een villa in Bradford New Hampshire waar ze volgens de FBI ‘een geprivileg­ieerd leven was blijven leiden’. Nog geen twee uur na de arrestatie lekte de verzegelde aanklacht tegen de 58-jarige Maxwell online. Het document omvat achttien pagina’s en schetst een beeld van verregaand­e betrokkenh­eid bij het misbruik. Maxwell wordt ervan verdacht een mededader te zijn, en niet zomaar een medeplicht­ige.

‘Tussen 1994 en 1997 zou Maxwell Epstein geholpen hebben om minderjari­ge meisjes te rekruteren, te lokken en uiteindeli­jk te misbruiken. Zowel Epstein als Maxwell was er zich van bewust dat die meisjes geen achttien waren. Sommigen waren amper veertien toen ze gegroomd (benaderd met als

doel hen te misbruiken, red.) en misbruikt werden door Epstein en Maxwell’, staat te lezen in de aanklacht, die ook de methode beschrijft die Maxwell en Epstein doorgaans hanteerden. Eerst probeerde Maxwell bevriend te worden met de slachtoffe­rs. Ze ging met hen winkelen of naar de bioscoop. Nu en dan ging Epstein mee op die uitjes. Eens er een vertrouwen­sband was, probeerde Maxwell seksueel misbruik ‘te normaliser­en’ door met de meisjes over seks te praten, door zich zelf uit te kleden in het bijzijn van een slachtoffe­r, of zelf toe te kijken als de slachtoffe­rs zich uitkleedde­n.

Groepsseks

Soms was ze erbij als Epstein seksuele handelinge­n stelde. Haar aanwezighe­id moest de jonge meisjes op hun gemak stellen. ‘Soms masseerde Maxwell Epstein voor de ogen van een slachtoffe­r om haar daarna aan te sporen hetzelfde te doen, goed wetende dat seksuele handelinge­n zouden volgen.’

Behalve meisjes aanleveren, zou Maxwell ook actief aan het misbruik hebben meegedaan. ‘Tussen 1994 en 1997 heeft Maxwell meerdere keren deelgenome­n aan groepsseks met Epstein en een minderjari­g meisje’, staat in de aanklacht. Die bevat ook een lijst van de locaties waar het misbruik plaatsvond. Behalve Epsteins huizen in Manhattan, zijn villa in Palm Beach (Florida) en zijn ranch in New Mexico, staat ook Maxwells Londens herenhuis daarop. Dat is het huis waar volgens Virginia Roberts Giuffre de foto met prins Andrew gemaakt is.

‘Ghislaine Maxwell zal eindelijk terechtsta­an voor haar aandeel in deze criminele feiten’, zei openbaar aanklager Audrey Strauss gisteren op een persconfer­entie na de arrestatie. Strauss riep ook iedereen op ‘die zich slachtoffe­r voelt van Epstein en Maxwell om zich alsnog te melden’. Of Maxwell voor de strafrecht­er komt, is nog onzeker: in het Amerikaans­e rechtssyst­eem beslist een jury daarover. Maar afgaande op de aanklacht en de aanwijzing­en van het openbaar ministerie is de kans groot.

Sommige meisjes waren amper veertien toen ze gegroomd en misbruikt werden door Epstein en Maxwell

 ??  ??
 ?? © isopix ?? Prins Andrew (op de foto met de toen 17-jarige Virginia Roberts Giuffre) was vaak te gast op Epsteins feestjes. Rechts Ghislaine Mawell.
© isopix Prins Andrew (op de foto met de toen 17-jarige Virginia Roberts Giuffre) was vaak te gast op Epsteins feestjes. Rechts Ghislaine Mawell.
 ?? © Patrick McMullan/getty ?? Sinds de arrestatie van Epstein leek Ghislaine Maxwell van de aardbodem verdwenen.
© Patrick McMullan/getty Sinds de arrestatie van Epstein leek Ghislaine Maxwell van de aardbodem verdwenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium