De Standaard

Besmette leerlingen steken maar uiterst zelden klasgenoot­jes aan

Sinds de scholen opnieuw zijn opgestart, waren er nauwelijks besmetting­en bij leerlingen of leerkracht­en. In hooguit één geval was er sprake van onderlinge besmetting.

- Dries De Smet

Midden mei gingen de schoolpoor­ten een klein beetje open, begin juni zwaaiden ze nog wat verder open. Tot grote besmetting­sgolven heeft dat niet geleid.

Maar hoeveel leerlingen of leerkracht­en raakten op school besmet? Daarover hield tot nu niemand cijfers bij. Die informatie is nochtans cruciaal, zeker omdat in september naar verwachtin­g alle leerlingen terug naar school kunnen.

De Standaard ploos de regionale krantenpag­ina’s uit, op zoek naar meldingen van besmetting­en op scholen. Vervolgens deden we een rondvraag bij die scholen. Daaruit blijkt dat er sinds de heropening in minstens 23 basis- en 6 secundaire scholen besmetting­en werden vastgestel­d, samen goed voor 34 besmette leerlingen en 7 besmette personeels­leden.

In hooguit twee van die scholen is er mogelijk sprake van besmetting­en óp de school. In alle andere scholen ging het om geïsoleerd­e gevallen, of om gezinslede­n die op dezelfde school zaten.

Van de 23 scholen waarover we informatie konden inwinnen, behoorden slechts in één school twee besmette leerlingen tot één conkrachte­n tactbubbel. In diezelfde school raakten ook twee personeels­leden besmet. ‘Maar de betrokken personeels­leden en de leerlingen hadden absoluut geen contact’, zegt Hans Seynhaeve, coördinere­nd directeur van de Scholengem­eenschap Guldenberg. ‘De school in Moorsele is echt een toonbeeld op het vlak van hygiëne, maar desondanks valt het niet uit te sluiten dat de ene kleuter de andere besmette.’ De andere 44 kleuters in dezelfde bubbel testten negatief. Op een school in Beringen raakten in mei in de noodopvang twee leerkracht­en en één leerling besmet.

Dat er nauwelijks andere besmetting­en óp de school worden vastgestel­d, komt niet doordat er niet gezocht wordt. Zeker in juni werden na een besmetting leeren leerlingen van dezelfde bubbel getest, al was dat telkens de beslissing van de huisarts. Op het ene geval na, leverde dat steevast negatieve testresult­aten op.

Niet te snel sluiten

Het is waarschijn­lijk dat er meer leerlingen of leerkracht­en besmet raakten. Niet alle gevallen halen de regionale pers – al heeft geen enkele instantie weet van meer besmetting­en. En zeker niet alle besmetting­en worden opgemerkt. In veel gevallen waren er geen symptomen en kwam de besmetting bij leerling of leerkracht toevallig aan het licht – bijvoorbee­ld bij een ziekenhuis­opname voor een routine-ingreep.

‘De cijfers bevestigen het vermoeden dat het virus zich in de klas niet makkelijk verspreidt’, zegt Steven Van Gucht, hoofd Virale Ziekten bij Sciensano. ‘Dat is heel anders in een vleesfabri­ek of op een cruiseschi­p.’

Dat kinderen het virus zelden doorgeven, sluit ook aan bij de bevindinge­n in andere Europese landen. Niel Hens, professor biostatist­iek (UHasselt, UAntwerpen), overlegde eerder deze week nog met zijn Europese collega’s. Ook in Ierland, Zweden, Noorwegen, Polen en Zwitserlan­d werden geen uitbraken vastgestel­d in scholen. Overal blijkt dat kinderen weinig last hebben van het virus. ‘Helaas is er weinig onderzoek’, zegt Hens. ‘Maar wat we weten, wijst allemaal in dezelfde richting. De les die we geleerd hebben, is dat we scholen niet snel opnieuw moeten sluiten, ook als het virus opnieuw rondgaat in de bevolking.’

Naar waarom kinderen minder besmetteli­jk zijn, blijft het gissen. ‘Het virus heeft een receptor nodig, mogelijk bindt het minder goed bij kinderen’, zegt Van Gucht. ‘Al mag je het niet zwart-wit zien: kinderen kúnnen het virus wel doorgeven.’

Geen quarantain­e meer?

De vraag rijst of het noodzakeli­jk is om bij een besmetting alle leerlingen van de bubbel in quarantain­e te sturen, laat staan de school te sluiten. ‘We passen nu de draaiboeke­n aan, op basis van wat we de voorbije maanden geleerd hebben’, klinkt het bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Een open vraag is in welke mate de contactbub­bels behouden moeten blijven. Die bewezen hun nut doordat bij een besmetting slechts een beperkt aantal leerlingen in quarantain­e moest. Maar voor de scholen is dat een extra belasting. ‘Leerkracht­en hebben een serieuze inspanning geleverd om altijd bij hun bubbel te blijven, ook buiten de lesuren’, zegt Bjorn Loyens, schooldire­cteur in Vlimmeren. ‘Maar dat is niet het hele schooljaar vol te houden.’

‘De cijfers bevestigen het vermoeden dat het virus zich in de klas niet makkelijk verspreidt’

Steven Van Gucht Sciensano

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium