De Standaard

Ethische dossiers voor CD&V steeds regeringsz­aak

Dertig jaar geleden beet CD&V rond abortus in het zand. Het trauma werkt tot vandaag door.

- Bart Brinckman

Joachim Coens wil dat het abortusvoo­rstel op de agenda van de formatie komt. Eigenlijk wil de CD&V-voorzitter dat het dossier een onderdeel van een regeerprog­ramma wordt. Dat zet het parlement in ethische thema’s buitenspel. Voor de christende­mocraten blijft het een beproefde tactiek.

Dertig jaar geleden beet CD&V voor het eerst in het zand in een ethisch dossier. Na jarenlange discussies kwam er eensgezind­heid, met een wisselmeer­derheid, over een gedeelteli­jke depenalise­ring van abortus. Het waren de nadagen van de CD&V-staat. De partij bleef in Vlaanderen veruit de grootste, ze waande zich ontastbaar.

Minikoning­skwestie maakte vernederin­g CD&V na stemming eerste abortuswet in 1990 compleet

Na de stemming dacht premier Wilfried Martens (CD&V) eraan om zijn rooms-rode regering, aangevuld met de Volksunie, op te blazen. Hij durfde het niet aan uit vrees voor een verkiezing­snederlaag. Wat later weigerde koning Boudewijn om de wet te tekenen, de start van een minikoning­skwestie. De vorst, die vanuit zijn overtuigin­g de troon op het spel zette, maakte de vernederin­g compleet.

Voortaan bevatte elk regeerakko­ord het zinnetje dat er bij ethische dossiers geen wisselmeer­derheden werden geduld. Binnen de samenlevin­g doken steeds meer discussies op: euthanasie, samenlevin­gscontract­en of het homohuweli­jk. De christende­mocraten, hoewel in de minderheid, wilden koste wat het kost de regie houden. Alles blokkeerde.

Na de eeuwwissel­ing nam de paars-groene regeringVe­rhofstadt weerwraak. Het homohuweli­jk en euthanasie werden wettelijk geregeld. Ondertusse­n maakte CD&V een flinke evolutie door, waarbij een aantal christelij­k geïnspiree­rde reflexen samen met de ontkerkeli­jking sneuvelden. Dat maakte de ethische discussies milder. Toch trok de regering-Michel twee jaar geleden het abortusdos­sier naar zich toe. Het resulteerd­e in een aanpassing die heel wat parlements­leden onvoldoend­e vonden. Het nieuwe voorstel rekent daarmee af, zeer tegen de zin van CD&V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium