De Standaard

Als recepten uit het verleden niet meer werken

- Bart Brinckman

Sinds deze week mogen bewoners van woonzorgce­ntra opnieuw bezoek ontvangen op de kamer. De visites duren nauwelijks een halfuur, de gasten dragen een mondmasker en krijgen ontsmettin­gsalcohol mee. Het weerzien verloopt emotioneel. De lockdown heeft veel ouderen mentaal en fysiek verkruimel­d, maandenlan­g gevangen binnen vier muren. Ze lijden nog steeds. Behalve het besef dat de dagen stilaan zijn geteld, wegen de eenzaamhei­d, de machteloos­heid en het nietsdoen ontzettend zwaar. De lockdown maakt uitgereken­d van de laatste levensfase een aanslag op de mensenrech­ten.

De door de Vlaamse Ombudsdien­st verzamelde getuigenis­sen lezen als een dweil in het gezicht. Ze laten aan duidelijkh­eid niets te wensen over, al blijft voorzichti­gheid bij het veralgemen­en geboden. Een bijzondere commissie onderzoekt in het Vlaams Parlement hoe de woonzorgce­ntra de covidpande­mie hebben overleefd. Die vraag stelt scherp op de verantwoor­delijken op de diverse niveaus, maar verdient een bredere focus dan de haast onvermijde­lijke persoonlij­ke consequent­ies. Hoe gaat de samenlevin­g om met haar meest kwetsbare ouderen?

Wellicht zullen er altijd woonzorgce­ntra blijven bestaan. De laatste jaren zetten de overheden in op alle mogelijke vormen van thuiszorg. Dat is niet alleen goedkoper, het komt tegemoet aan individuel­e wensen. Ouderen willen zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving wonen. Maar soms overtreft de zorgvraag alle mogelijke profession­ele of mantelzorg.

Het gaat om uiterst breekbare mensen, die gemiddeld amper anderhalf jaar in het woonzorgce­ntrum verblijven. Corona herbevesti­gt de noodzaak van een andere aanpak, met kleinere, meer gezellige en beter ingeplante centra. Elke bewoner verdient een individuel­e benadering, met respect voor zijn of haar levenstraj­ect en ruimte voor participat­ie. Dat impliceert voldoende, goed opgeleid, flexibel en gemotiveer­d personeel. In de plaats van een collectiev­e financieri­ng moet er ruimte komen voor een individuee­l zorgbudget.

Woonzorgce­ntra moeten af van hun eerder negatief imago. Dat beseft ook de Vlaamse overheid. Twee jaar geleden keurde ze een conceptnot­a in die zin goed. Die vertrekt vanuit de gedachte dat de recepten uit het verleden niet meer werken. Het komt er nu op aan al die mooie plannen met een voldoende groot en transparan­t budget dringend te implemente­ren. Mocht minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zijn aanpak van de afgelopen maanden niet overleven, dan weet zijn opvolger alvast wat gedaan.

Lockdown maakt uitgereken­d van laatste levensfase aanslag op mensenrech­ten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium