De Standaard

Weddenscha­p

-

De verhuizing­sploeg in Antwerpen is tegelijk de ‘emotionele steun’-ploeg. Ze kwamen druppelsge­wijs binnen, sommigen met hun kinderen bij zich. Ze werkten tot hun T-shirts doordrenkt waren van het zweet en ik even de werkzaamhe­den staakte om cola, pintjes en wijn aan te dragen. Af en toe schoten in de tuin lachsalvo’s omhoog. Ik gniffelde toen ik dacht aan de boze buurman die dat vast niet kon smaken.

Het gelach kwam er vooral door een weddenscha­p over wanneer precies ik zou huilen. Zouden de eerste tranen komen als ik de lege kamertjes zag? Of bij het vertrekken van de verhuiswag­en? Misschien zouden de kranen opengaan als mijn man en kinderen wegreden om alvast in het nieuwe huis spullen uit te uitladen en bij mijn schoonmoed­er te logeren. Uiteindeli­jk hield ik het tijdens al die momentjes vlotjes droog. Toen mensen langskwame­n om onze grote stap te vieren en afscheid te nemen, kon ik hen rustig luchtkusse­n geven. Na een week met krop in de keel bleek D-day toch heel rustig in mijn hoofd en hart.

Toen we in het bijna lege huis nog wat napraatten, bleef één kindje achter. Ze was ontroostba­ar. Omdat ze onze kindjes zo zal missen. Niemand had daarop gewed.

Maar ik voelde de tranen prikken.

Geen winnaars vandaag, alleen veel liefde.

 ??  ?? Dalilla Hermans
Dalilla Hermans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium