De Standaard

Hoe werkt de test?

-

▶ Voor onze mondmasker­test gebruikten we de ‘Mas Q check’, die beantwoord­t aan de standaard Europese filternorm­en. Het toestel kan heel snel testen of maskers voldoen aan een bepaalde norm: in welke mate beschermt het tegen het totale aantal fijne deeltjes in de lucht? Zodra een masker de FFP1norm haalt, maakt het kans om een officieel certificaa­t te halen als persoonlij­k beschermin­gsmateriaa­l. Een FFP1masker filtert 60 procent van het totale aantal partikels in de lucht.

▶ De standaardt­est is de filtratiet­est, waarbij lucht door een mondmasker geblazen wordt en gemeten wordt hoeveel partikels de mondmasker­s

tegenhoude­n en hoe groot die tegengehou­den partikels zijn. Dat zegt wel niet alles over een masker. Zeker voor gespeciali­seerde FFPmaskers is de manier waarop het masker aansluit op de mond en de neus, minstens even belangrijk.

▶ We deden een beroep op het Belgische bedrijf Envicontro­l. Dat heeft geen geaccredit­eerd lab, maar is een distribute­ur van verschille­nde soorten hoogtechno­logische meetappara­tuur. Zo maakt de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) gebruik van hun toestellen. Om mondmasker­s te testen, leverde Envicontro­l de voorbije maanden al meermaals toestellen aan verschille­nde bedrijven. (san)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium