De Standaard

Illegaal raven in open lucht Berlijn feest door ondanks corona

Om de maandenlan­ge sluiting van de Berlijnse technoclub­s op te vangen, worden talrijke geheime – illegale – raves georganise­erd in parken in de Duitse hoofdstad. De Berlijnse minister van Binnenland­se Zaken roept op tot zware straffen.

- Berliner Morgenpost. Nunzia Petralia

Ondanks de maatregele­n tegen corona, vinden er al wekenlang openluchtf­eesten plaats in parken in Berlijn. Volgens Die Welt heeft de politie zaterdagna­cht een feestje met 3.000 deelnemers stilgelegd. Lokale virologen wijzen op het gevaar van de verspreidi­ng van het virus, ook in de buitenluch­t. Mensen houden best afstand, ook al is het evenement buiten. Als dat niet mogelijk is, is het aangewezen een mondmasker te dragen, klinkt het.

Ook uit de politiek komt er tegenstand. Andreas Geisel, de Berlijnse minister van Binnenland­se Zaken, roept op tot zware straffen en noemt het ‘zeer asociaal gedrag’. De feestgange­rs noemt hij ‘jongens met te veel testostero­n die geloven dat de regels voor hen niet gelden’.

De clubcultuu­r van Berlijn is alom bekend. ‘Ze is deel van het DNA van de stad. De aantrekkin­gskracht van Berlijn wordt er voor een groot deel door gedefiniee­rd’, vertelt Lutz Leichsenri­ng, de woordvoerd­er van de Clubcommis­sie, een belangenor­ganisatie die de clubs in Berlijn vertegenwo­ordigt bij onder andere de overheid.

‘Die clubcultuu­r heeft niet alleen een sociaal-culturele functie, maar ook een belangrijk­e economisch­e functie.’ Er zijn ongeveer 20.000 artiesten actief in de clubscène, nog zo’n 9.000 andere mensen werken in de sector. Jaarlijks komen er ook massaal toeristen naar Berlijn om van die cultuur te kunnen proeven. Dat feesttoeri­sme levert de stad zo’n 1,5 miljard euro aan inkomsten op, van accommodat­ie tot uitgaven in de clubs.

Hasenheide wordt club

Hasenheide, een park in de Berlijnse wijk Neukölln, is een bekende locatie voor de – momenteel illegale – openluchtf­eesten. Die variëren van kleine samenkomst­en tot zelf georganise­erde raves met zo’n 5.000 feestgange­rs. ‘Het is zoals een club zonder muren, niemand draagt mondmasker­s en van sociale afstand is ook geen sprake’, zegt een Belgische die in Berlijn woont, maar anoniem wenst te blijven. Zij was zelf aanwezig op een van de raves in Hasenheide.

Politieage­nten proberen de illegale raves zo veel mogelijk te beperken door ze stil te leggen. Dat doen ze vooral door aan de mensen rustig uit te leggen dat zulke feesten een risico vormen. Slechts uitzonderl­ijk komen er ook boetes aan de pas.

‘Er is een soort gedoogbele­id. De politie weet dat zulke feesten plaatsvind­en, maar zij begrijpt ook dat ze deel uitmaken van de stad. Op den duur sturen ze ons wel naar huis, maar op een respectvol­le manier. En dat geldt voor heel de aanpak van de coronacris­is. De politie controleer­t wel, maar ze pakt het op een andere manier aan, ze schrijft veel minder boetes uit dan in pakweg Antwerpen en manen gewoon iedereen aan om naar huis te gaan’, aldus de anonieme bron.

‘Zulke raves worden elke zomer georganise­erd in de Berlijnse parken. Het valt nu gewoon harder op omdat het niet mag door het virus’, vertelt de Belgische. ‘Ik vind het mooi dat Berlijn de clubcultuu­r in leven houdt. Begrijp me niet verkeerd, ik neem covid-19 serieus en ik doe mijn best om de regels te volgen, maar zo’n feesten maken deel uit van de Berlijnse cultuur.’

Verantwoor­d raven

‘Hoe je weet waar zulke feesten plaatsvind­en? Dat weet je gewoon. Je moet alleen maar praten met mensen die graag uitgaan en dan weet je waar de feestjes zijn.’

Leichsenri­ng wijst op de moeite die de Clubcommis­sie al doet. ‘Zulke feesten zijn niet echt illegaal, ze zijn nu gewoon illegaal gemaakt door de coronacris­is. Wij werken al jaren samen met organisato­ren van spontane evenemente­n om ze goed te laten verlopen. Hoe kunnen we bijvoorbee­ld zo weinig mogelijk geluidsove­rlast en vervuiling veroorzake­n? Daar werken we constant aan.’

‘Je moet gewoon praten met mensen die graag uitgaan en dan weet je waar de feestjes zijn'

Belgische in Berlijn

De Clubcommis­sie riep de burgemeest­ers van de verschille­nde Berlijnse districten op om openluchtf­eesten legaal te maken. ‘Zo kan de clubcultuu­r op een verantwoor­de manier worden voortgezet. Als de feestjes buiten de wet worden geplaatst, ontstaan er spontane raves, zoals in Hasenheide, met 5.000 man. Dat willen wij ook voorkomen’, klinkt het. Zo heeft de organisati­e onder andere een lijst van geschikte locaties samengeste­ld waar tot tweehonder­d mensen kunnen samenkomen.

Ook Ramona Pop, de Berlijnse minister van Economie, schreef ondertusse­n al een brief naar de verschille­nde districtsb­urgemeeste­rs om locaties te vinden voor de legale feesten. ‘#Berlijn mist de diverse #clubscène, bars en clubs lijden onder #covid19. Daarom willen we wettelijke feestmogel­ijkheden creëren op openbare plaatsen. Profession­eel georganise­erd en met regels – ook om illegale feesten te laten uitdrogen’, tweet Pop bij een interview dat ze gaf aan de lokale krant

‘De clubcultuu­r is deel van het DNA van Berlijn. Ook economisch is ze onmisbaar’

Lutz Leichsenri­ng Woordvoerd­er Clubcommis­sie

 ??  ??
 ?? © David Gannon/afp ?? Massaal feesten op bootjes in Kreuzberg. Steun aan de Berlijnse horeca, heet dat.
© David Gannon/afp Massaal feesten op bootjes in Kreuzberg. Steun aan de Berlijnse horeca, heet dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium