De Standaard

Banken geven moederbedr­ijf Brantano de genadeslag

De grootste Belgische modegroep FNG vraagt het faillissem­ent aan in België en Nederland, waardoor 2.491 jobs bedreigd zijn. Alleen de Scandinavi­sche poot blijft gevrijwaar­d.

- Pascal Dendooven

In het slechtste geval moet Brantano het hebben van spelers zoals het Franse Chaussea, die er enkele winkels uitpikken om hun aanwezighe­id in België op te krikken

De pogingen van de beursgenot­eerde moderetail­er FNG om de Benelux-activiteit­en te redden, zijn mislukt. Daardoor wordt het faillissem­ent aangevraag­d voor een hele reeks winkelform­ules. Aan Belgische kant gaat het om Brantano, dameskledi­ng Ginger, CKS (dames en kinderen) en Fred & Ginger (kinderen). In Nederland gaat het om Miss Etam, Claudia Sträter, Henkelman en Steps. Alles samen goed voor 368 winkels en 2.491 medewerker­s, van wie er 1.068 in België werken, waar FNG 196 winkels heeft.

Het faillissem­ent in België wordt mogelijk pas maandag uitgesprok­en. Vanaf dat moment nemen de curatoren de leiding over. Zij zullen alle werknemers ontslaan. Een deel van hen zal vervolgens gevraagd worden tijdelijk aan de slag te blijven met het oog op de koopjes, die zaterdag al starten, en op de mogelijke overname van winkels door geïnteress­eerden. In Nederland loopt een gelijkaard­ige faillissem­entsaanvra­ag voor de Nederlands­e activiteit­en.

De banken hadden maandag al de rekeningen geblokkeer­d van de winkelform­ules waarop ze een pandrecht hebben. Daardoor kon FNG alleen nog geld ontvangen, maar niet meer uitgeven. FNG hoopte dat het faillissem­ent van de activiteit­en in België en Nederland toch nog vermeden kon worden via ‘de redder van de laatste kans’. Dat was niemand minder dan Dieter Penninckx, de vroegere topman van FNG, die al enkele weken een consortium rond zich aan het verzamelen was.

Het ging om Vlaamse ondernemer­s, onder wie Wouter Torfs en investeerd­er Jos Sluys. Hun hoop bestond erin de Benelux-activiteit­en van FNG voor één euro over te nemen en met de banken een akkoord te bereiken over het overkopen van de bankschuld tegen een sterk gereduceer­de prijs. Maar de banken weigerden Penninckx te ontvangen, omdat hij geen volledige klaarheid zou kunnen geven over de samenstell­ing van zijn consortium. Die bleef ook gisteren onduidelij­k. Emiel Lathouwers (exAS Adventure) zegt bedankt te hebben voor de eer. Er werd ook met ‘een Nederlande­r’ en met Guido De Vos (ex-CKS) gesproken. Sommigen haakten ondertusse­n af, zoals Wouter Torfs.

Toen de banken ook gisterocht­end de deur dichthield­en, besloot FNG het faillissem­ent aan te vragen. De banken wilden evenmin het spoor met het investerin­gsfonds Parc Partners ondersteun­en. Dat fonds wilde een forse injectie doen in FNG, maar dat kon pas in september gebeuren via een bijzondere aandeelhou­dersvergad­ering. Volgens betrokkene­n stelde vooral ABN Amro zich hard op. De

andere banken waren Belfius, ING België en BNP Paribas Fortis.

De banken hebben dus de koopjes, die extra geld in het laatje moesten brengen, niet willen afwachten. Nu zullen de curatoren uitverkoop houden van de winkels die vol voorraad liggen, en dat belooft tegen veel slechtere prijzen te gebeuren. Het wordt nog uitkijken of er voldoende personeel zal willen werken. Sommigen reageerden gisteren al op het faillissem­ent door buiten de zon op te zoeken.

Bloedbad dreigt

Wat de toekomst brengt voor de 2.491 medewerker­s, is onvoorspel­baar. Er is interesse van investeerd­ers voor onderdelen zoals CKS en het Nederlands­e Miss Etam. De jongste weken was ook de Duitse schoenengr­oep Deichmann, die in Nederland Van Haren omvat, in beeld voor Brantano. Maar Deichmann lijkt tot de conclusie gekomen dat de winkels van Brantano te groot zijn voor zijn formules.

In het slechtste geval moet Brantano het hebben van spelers zoals het Franse Chaussea, die er enkele winkels uitpikken om hun aanwezighe­id in België op te krikken. Mogelijk zijn ook retailers zoals Action geïnteress­eerd om enheeft kele panden binnen te halen. In dergelijke scenario’s dreigt een bloedbad.

Veel Belgische retailkete­ns liggen zelf in de touwen onder druk van de shift naar e-commerce en de coronacris­is. ZEB (Luc Van Mol, Colruyt) is een stevige formule, maar de Colruyt Groep gaf al herhaaldel­ijk aan niet geïnteress­eerd te zijn. Het beursgenot­eerde FNG blijft bestaan als eigenaar van de e-commercesp­eler Ellos. De stichters zijn nog niet tot de bedelstaf veroordeel­d

Ook Dieter Penninckx is van plan de curatoren te benaderen. Hij timmerde gisteren verder aan zijn consortium. Het advocatenk­antoor CMS Debacker staat hem bij. Hij hoopt nog altijd zo veel mogelijk van de Benelux-activiteit­en te kunnen verwerven. Zijn grootste uitdaging blijft zijn consortium rond te krijgen nu ook Wouter Torfs in zijn schulp kruipt. Torfs in FNG al 15 miljoen euro gestopt.

Ook biotechinv­esteerder Annie Vereecken, Jos Sluys, Emiel Lathouwers en Guido De Vos hebben geld in FNG gestopt. Enkelen van hen hebben ook in obligaties belegd. Die Benelux-obligaties (74 miljoen euro) zijn nu waardeloos. Ook particulie­ren verliezen daardoor hun spaargeld. De banken, die 290 miljoen tegoed hebben, en de huiseigena­ren zijn bevoorrech­te schuldeise­rs. Voor de gewone leverancie­rs en obligatieh­ouders zal niets overblijve­n. Het belooft een put te worden van enkele honderden miljoenen.

Ironisch is dat het beursgenot­eerde FNG blijft bestaan als eigenaar van de e-commercesp­eler Ellos, die vorig jaar werd aangekocht en veel geld waard is – meer dan de 58 miljoen euro van de aankoopfac­tuur die FNG nog moet aflossen en de garantie van 20 miljoen die FNG heeft verstrekt. De stichters van FNG – Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – zijn er nog de belangrijk­ste aandeelhou­der en zijn nog niet tot de bedelstaf veroordeel­d. FNG mag dan zijn Benelux-poot kwijt zijn, het is ook verlost van het gros van zijn schulden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium