De Standaard

De achilleshi­el van de provincieg­ouverneur

- Bart Brinckman

EOok bureaucrat­isering zit in de weg van Agentschap Zorg en Gezondheid

r kwam geen Antwerpse lockdown, hoewel heel wat specialist­en en virologen daarop hadden aangedrong­en. Cathy Berx wilde het zover niet laten komen. De provincieg­ouverneur droeg drie redenen aan. Praktisch is het haast onmogelijk om wijken, gemeenten, laat staan de provincie, waterdicht af te sluiten. Bovendien blijft Antwerpen economisch het kloppend hart van Vlaanderen, de maatregel zou ook elders verregaand­e gevolgen hebben. Ten slotte garandeerd­e ze dat alle indexpatië­nten – mensen die besmet of mogelijk besmet zijn en dus in quarantain­e moeten – zouden thuisblijv­en.

Het blijft de achilleshi­el. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid waakt over de toepassing van het preventied­ecreet. De straffen zijn best pittig. Maar van enige handhaving is er geen sprake. Het Agentschap loopt voortduren­d achter de feiten aan. Het slaagt er niet eens in om plaatselij­ke besturen te alarmeren bij een oplopend aantal besmetting­en. Ook de contactops­poring sputtert.

Er kan oeverloos worden gesoebat over de onverantwo­orde of nonchalant­e manier waarop burgers een loopje nemen met de mogelijke voorzorgsm­aatregelen. Steeds meer wordt duidelijk dat in juni de regels al te snel werden versoepeld, terwijl het aantal besmetting­en per dag (85) nog te hoog lag. De gedachte dat voortaan de druk pas van de ketel mag bij vijf (!) besmetting­en per dag, wint veld.

Maar het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid komt hoe dan ook in het vizier. Er zijn verzachten­de omstandigh­eden. De tweede golf komt sneller dan verwacht. Dat gaf het Agentschap onvoldoend­e tijd om zich optimaal om te vormen. Bovendien ontbreekt elke ervaring. De reusachtig­e omvang van covid-19 is in niets te vergelijke­n met het handjevol tbc-patiënten dat epidemiolo­gisch werd opgevolgd. Ten slotte blijft het een uitdaging om in een handomdraa­i personeel aan te werven.

Ook de bureaucrat­isering zit in de weg. Voortduren­d moeten procedures worden gevolgd. Een voorbeeld: de scriptaanp­assing met eventueel cafébezoek (bij contactops­poring) kost enkele dagen. Een privébedri­jf klaart dat in een uur. Bovendien lijkt het een doelstelli­ng om alles onder de eigen vleugels te houden. Uitgestoke­n handen worden amper of niet aangenomen. In crisistijd moet er zonder voorbehoud en tijdverlie­s met alle mogelijke partners worden samengewer­kt. Het virus raast sneller dan het licht.

Dinsdag wordt bevoegd minister Wouter Beke alweer in het Vlaams Parlement verwacht. Misschien laat men hem beter met rust. Hij heeft al te veel om handen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium