De Standaard

Tien jaar economisch­e groei in drie maanden uitgevlakt

De economisch­e impact van de lockdown wordt zichtbaar in de kwartaalci­jfers die gisteren gepublicee­rd zijn. De ravage is ongezien.

-

Op 18 maart ging de Belgische economie op slot. Bijna 12 weken later konden alle ondernemin­gen hun activiteit­en weer hervatten, weliswaar op een lager pitje. De cijfermati­ge impact op de economie werd gisteren bekendgema­akt door de Nationale Bank: de economisch­e activiteit­en lagen in de maanden april, mei en juni 14,5 procent lager dan het jaar voordien. De coronacris­is schaafde in die periode dus een zevende van de Belgische economie af. Het gaat wel om een voorlopige schatting, die later misschien nog aangepast kan worden.

In België was de klap nog wat groter dan in Duitsland. Daar werd 11,7 procent minder geproducee­rd dan een jaar eerder. In de VS was het cijfer nog spectacula­irder: er werd een krimp van 32,9 procent opgetekend. Het was het slechtste cijfers in de naoorlogse geschieden­is. Wel is de berekening­swijze anders. In de VS wordt de omvang van de economie vergeleken met die van het kwartaal ervoor, en dat cijfer wordt geëxtrapol­eerd op jaarbasis. Volgens de Europese rekenmetho­de kromp de Amerikaans­e economie met 11,3 procent.

In elk geval zijn vijf jaar groei in drie maanden uitgevlakt, rekende een journalist van Reuters uit. De Amerikaans­e economie heeft nu de omvang van het eerste kwartaal van 2015. In het trager groeiende België is zelfs de groei van de afgelopen tien jaar uitgevlakt, zo blijkt uit een vergelijki­ng van de kwartaalci­jfers die de Nationale Bank publiceert.

Niet helemaal eerlijk

Al is die rekenoefen­ing eigenlijk niet helemaal eerlijk. De lockdown was immers een uniek gegeven, dat zich naar verwachtin­g niet zal herhalen. Als de tweede helft van 2020 vergeleken zal worden met de tweede helft van 2019, zal de schade veel kleiner zijn. Timo Wollmershä­user van de Duitse denktank Ifo verwacht dat de krimp over het hele jaar voor zijn land op 5 procent uitkomt. ‘De economie heeft een nooit geziene duik gemaakt. Maar tijdens de pandemie is de trend uitgebodem­d, en beweegt hij weer in opwaartse richting, hoewel nog niet naar het oude niveau.’ Hij voegt er wel aan toe dat er een ‘hoge graad van onzekerhei­d’ is.

Volgens James Knightley van ING moeten we niet te veel verwachten van een snel herstel. ‘De vrees voor een opflakkeri­ng neemt toe, banen gaan verloren en de huishouden­s moeten inleveren. Het herstel zou wel eens veel moeizamer kunnen verlopen dan de markten veronderst­ellen.’

De coronacris­is heeft inderdaad ook een ravage aangericht op de Amerikaans­e arbeidsmar­kt. Het

Bierbrouwe­r AB InBev verkocht in het tweede trimester 17,1 procent minder bier dan een jaar eerder

aantal werklooshe­idsaanvrag­en was na een opstoot in het voorjaar weer aan het dalen, maar gaat nu al twee weken weer omhoog. Een indicatie dat er voorlopig nog geen structurel­e verbeterin­g in zicht is. Er zitten nu 17 miljoen Amerikanen zonder werk, ook een naoorlogs record. In de Europese Unie zijn dat er 15 miljoen, maakte het statistisc­h bureau Eurostat gisteren bekend. Lang geen record, maar wel 1 miljoen meer dan vorig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium