De Standaard

Antwerpse corona-drive-in voor duizenden tests per dag

Met een covid-testlocati­e wil de stad Antwerpen tijdelijk op grote schaal mensen zonder symptomen testen. Wie bezorgd is en nog geen symptomen heeft, hoeft niet langer eerst langs de huisarts.

-

Wie vreest besmet te zijn met het coronaviru­s, moet wel wat moeite doen om aan een test te geraken: tenzij je een code hebt gekregen van een contactops­poorder, moet je eerst langs een huisarts voor een verwijzing. Vervolgens moet je een afspraak maken voor een test. Dan is het vaak enkele dagen wachten op het resultaat.

In Antwerpen komt er nu op de site Spoor Oost, vlak bij het Sportpalei­s, een testlocati­e die het allemaal veel eenvoudige­r en sneller moet maken. En vooral: buiten het gebruikeli­jke circuit via de huisartsen en ziekenhuiz­en om.

‘Het initiatief komt er om de grote druk op het zorgcircui­t te vermindere­n’, zegt de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA). ‘Doordat heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen, spoeddiens­ten en bestaande laboratori­a overspoeld. Deze situatie heeft versterkin­g nodig.’

Volgende week komt er aan Spoor Oost een grote testplek met meerdere teststrate­n, een beetje te vergelijke­n met een drive-in, waar mensen een swabtest (met een neuswisser) kunnen laten afnemen. Afhankelij­k van de nood zal het testdorp 500 tot 4.000 tests per dag kunnen verwerken. Eerst registrere­n Op de testplek, die woensdag zal starten met twee ‘straten’ voor auto’s en één voor voetganger­s, zullen alleen Antwerpena­ren zonder symptomen worden getest. Bijvoorbee­ld mensen die ongerust zijn omdat zij in contact gekomen zijn met iemand die besmet is. Wie al wél ziektevers­chijnselen heeft, moet nog altijd naar de huisarts, zodat die de ernst van de situatie kan inschatten.

Maar ongeruste Antwerpena­ren zonder symptomen hoeven niet meer eerst langs hun huisarts te gaan. Als zij naar de testlocati­e gaan voor een test, kunnen huisartsen zich weer volop toeleggen op patiënten met covid-19-symptomen of andere ziektevers­chijnselen.

Wie op de locatie een coronatest wil krijgen, moet zich wel op een website registrere­n. Daarbij worden enkele vragen gesteld om het risico op een besmetting in te schatten: bent u recent teruggekee­rd uit rood of oranje risicogebi­ed, is een familielid besmet, bent u in een café geweest waar er al meer besmetting­en zijn vastgestel­d? Het is niet de bedoeling dat mensen zich zonder reden laten testen.

‘Online kunnen de mensen ook hun tijdslot kiezen voor de test’, zegt Jan Stroobants, hoofd van de spoeddiens­t van het Middelheim­ziekenhuis (ZNA) en initiator van de testsite. ‘Zo worden de wachtrijen niet te lang.’

De stalen die in het testdorp op Spoor Oost zijn afgenomen, zullen in eerste instantie geanalysee­rd worden door een privélabor­atorium. Professor microbiolo­gie Herman Goossens (UZ Antwerpen) is volop bezig om, samen met minister Philippe De Backer (Open VLD), nieuwe testcapaci­teit te creëren. ‘We willen onderzoeks­laboratori­a inschakele­n om coronatest­s te analyseren. Zo ontlasten we de labs van de ziekenhuiz­en en de privé-labs die de groeiende vraag niet aankunnen tijdens de tweede golf.’

‘Het is de bedoeling dat je binnen de 24 uur je resultaat kent. Zo moeten mensen niet onnodig lang in quarantain­e blijven’

Jan Stroobants Middelheim­ziekenhuis (ZNA)

De privélabor­atoria en die van de ziekenhuiz­en zullen zich blijven concentrer­en op de stalen van huisartsen en ziekenhuiz­en.

Een link naar het resultaat van een afgenomen test wordt per mail aan de geteste persoon bezorgd. Ook diens huisarts en Sciensano krijgen het resultaat. ‘Het is de bedoeling dat je binnen de 24 uur je resultaat kent’, zegt Stroobants. ‘Zo moeten mensen niet onnodig lang in quarantain­e blijven.’

Bedrijven hoeven niet nodeloos stil te liggen doordat hun medewerker­s moeten wachten op een test, voegt schepen Duchateau eraan toe. Bovendien kan de testsite helpen om besmetting­shaarden in kaart te brengen.

Het testdorp is een samenwerki­ng tussen negen partners: de stad Antwerpen, de huisartsen­kringen van Antwerpen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), UA, UZA, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid, het Riziv en eHealth. Het is alleen bedoeld voor inwoners van de stad Antwerpen.

 ??  ??
 ?? © stad antwerpen ?? De Antwerpse corona-drive-in (volgens een simulatie) begint met twee ‘straten’ voor auto’s en één voor voetganger­s.
© stad antwerpen De Antwerpse corona-drive-in (volgens een simulatie) begint met twee ‘straten’ voor auto’s en één voor voetganger­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium