De Standaard

Plagiaatre­l Walter Van Beirendonc­k krijgt koloniale twist

Louis Vuitton-modeontwer­per Virgil Abloh verwerpt de plagiaatbe­schuldigin­gen van de Belg Walter Van Beirendonc­k, en trekt de discussie in een breder debat over culturele toe-eigening en kolonialis­me.

- Ellen De Muynck

4, opinie 3435

Sinds hij in 2013 Off-White lanceerde en vijf jaar later werd binnengeha­ald bij het Franse modehuis Louis Vuitton, wordt de Amerikaan Virgil Abloh tot de belangrijk­ste modeontwer­pers van het moment gerekend. De belangrijk­ste, niet de beste. Voor de modepers is het immers al langer duidelijk dat Abloh weinig vernieuwin­g brengt, maar wel de kunst bezit om andermans ideeën te recycleren en herwerken tot stukken waarvoor de consument veel geld wil neertellen.

Maar toen de Belgische modeontwer­per Walter Van Beirendonc­k verdacht veel van zijn eigen werk terugzag in de laatste collectie van Abloh, zoals de jassen met opgenaaide mascottes en de driedimens­ionale poppen, was hij niet gecharmeer­d, maar kwaad (DS 14 augustus). Volgens Van Beirendonc­k gaat het veel verder dan kopiëren, en neemt Abloh, die bakken geld verdient bij Louis Vuitton, zonder blikken of blozen de eigenzinni­ge vormentaal over die hij doorheen de jaren opbouwde.

Waar Abloh eerdere plagiaatbe­schuldigin­gen nog liet overwaaien, wil hij nu wel duidelijk stellen dat de beweringen van Van Beirendonc­k niet op hun plaats zouden zijn. ‘Zijn werk valt niet binnen mijn referentie­kader. Ik ben bekend met zijn naam, maar niet met elk apart silhouet van zijn collecties’, benadrukt Abloh in een Q&A die woensdag werd bezorgd aan de pers naar aanleiding van een defilé in Tokio. Zijn inspiratie haalt hij bovenal uit de subculture­n waarmee hij is opgegroeid, en uit ‘mijn culturele erfenis als een tweede generatie Afro-Amerikaan’.

Abloh kaatst ook de bal terug naar Van Beirendonc­k. ‘Wie bezit mijn afkomst?’, ‘Wat zijn de overblijve­nde effecten van kolonialis­me?’, staat onder meer te lezen in de shownotiti­es van Abloh, die als zoon van Ghanese inwijkelin­gen wel vaker put uit de Afrikaanse cultuur, die volgens hem ook nu het uitzicht van zijn collectie heeft bepaald.

Met een cartoon van Picasso die in 1907 een tentoonste­lling met Afrikaanse kunst bezoekt, naar buiten komt met het idee voor kubisme en als genie wordt bestempeld, wil Abloh benadrukke­n dat die Afrikaanse cultuur al veel langer inspireert, ook westerling­en. ‘Herkomst is de realiteit, eigendom is een mythe. Net zoals we onze inspiratie niet kunnen controlere­n, kunnen we ook cultureel erfgoed niet territoria­al afbakenen’, besluit de ontwerper, die zo Van Beirendonc­k subtiel beschuldig­t van culturele toe-eigening, het overnemen en gebruiken van elementen uit een cultuur die niet de jouwe is.

Black Lives Matter

En daarin staat hij blijkbaar niet alleen. Ruba Abu-Nimah, die als creatief directeur onder meer werkte voor het magazine Elle en de beautymerk­en Shiseido en Bobbi Brown, verwoordt het nog iets scherper in een opiniestuk . ‘Ik ken weinig ontwerpers die meer gesto- len hebben dan Van Beirendonc­k. En de manier waarop hij diefstal pleegt, is des te flagranter, omdat ze getuigt van racisme en kolonialis­me. Zijn hele carrière is gebaseerd op culturele toe-eigening en een koloniale blik’, schrijft ze.

‘Een witte man die er een zwarte man van beschuldig­t zich een stuk zwarte cultuur toe te eigenen dat die witte man voordien al gestolen had, het is lachwekken­d mocht het niet zo tragisch zijn’, meent AbuNimah, die ook niet nalaat om parallelle­n te trekken met de koloniale geschieden­is van België en het ook hier opgeflakke­rde debat naar aanleiding van Black Lives Matter.

Van Beirendonc­k heeft in een

‘Een witte man die er een zwarte man van beschuldig­t zich een stuk zwarte cultuur toe te eigenen dat die witte man voordien al gestolen had, het is lachwekken­d mocht het niet zo tragisch zijn'

Ruba AbuNimah Creatief directeur

carrière van bijna vier decennia, regelmatig verre culturen aangeboord. Zijn silhouette­n zitten vol verwijzing­en naar etnische en tribale kunst: tatoeages van de Maori uit Nieuw-Zeeland, leeuwenman­en van de Masai uit Oost-Afrika, kachinapop­pen van de Pueblo-indianen uit Noord-Amerika, DukDukmask­ers van de Tolai uit Papoea-Nieuw-Guinea. Zelden is hij tot daar gereisd, maar hij is zeer open over zijn belangstel­ling voor tribale kunst en zijn inspiratie­bronnen. Ze komen in publicatie­s over zijn werk uitgebreid aan bod. Wij vroegen Walter Van Beirendonc­k naar een reactie op de kritiek, maar hadden die voor publicatie nog niet ontvangen.

 ??  ??
 ?? © ?? Links een recente creatie van Virgil Abloh voor Louis Vuitton, rechts een ontwerp van Walter Van Beirendonc­k uit de Parijse Modeweek van januari 2016. getty images
© Links een recente creatie van Virgil Abloh voor Louis Vuitton, rechts een ontwerp van Walter Van Beirendonc­k uit de Parijse Modeweek van januari 2016. getty images
 ?? © ?? Walter Van Beirendonc­k heeft in zijn carrière regelmatig verre culturen aangeboord. Jeroen Hanselaar
© Walter Van Beirendonc­k heeft in zijn carrière regelmatig verre culturen aangeboord. Jeroen Hanselaar
 ?? © ?? Virgil Abloh: ‘Herkomst is de realiteit, eigendom is een mythe.’ nyt
© Virgil Abloh: ‘Herkomst is de realiteit, eigendom is een mythe.’ nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium