De Standaard

Streamz in stroomvers­nelling, nu ook mét de VRT

- Tom Heremans

Het Vlaamse streamingp­latform Streamz, een joint venture tussen Telenet (Vier en Vijf) en DPG Media (VTM), start al op maandag 14 september. Een dag voor die andere nieuwe streamingd­ienst, Disney+, dus. Verrassing: er komen ook al meteen nieuwe VRT-reeksen op, in preview.

Vanaf 14 september kunt u bij Streamz terecht voor een duizendtal titels (hoofdzakel­ijk fictiereek­sen). Daar zitten in de eerste fase een tiental ‘Streamz Originals’ bij: nieuwe Vlaamse reeksen en Europese coproducti­es, speciaal voor de streamingd­ienst gemaakt (zie inzet). Voorts vindt u op Streamz ‘de beste reeksen’ uit de catalogus van VTM en Vier. Voeg daar nog het volledige aanbod aan toe van Telenet Play (zowat alles van HBO en nog een rist internatio­nale reeksen), en je hebt al een aanbod die naam waardig.

Daarmee houdt het echter niet op. Twee van de Streamz Originals, Blackout en Cheyenne et Lola, zijn previews van reeksen die later dit najaar op Eén worden uitgezonde­n. De VRT verleent dus officieel haar medewerkin­g aan Streamz. Ze participee­rt niet in het bedrijf, maar levert er wel nieuwe programma’s aan, alsook grote happen uit haar fictiecata­logus: onder meer FC De Kampioenen, De Ronde en Eigen kweek.

Twee keer betalen

Dat de VRT zou meewerken aan Streamz, stond in de sterren geschreven (en ook in het Vlaamse regeerakko­ord), maar doet nu toch enig stof opwaaien. ‘Het is merkwaardi­g dat het parlement hierover niet vooraf was ingelicht’, zegt Katia Segers, mediaspeci­alist van de SP.A. ‘Hoewel er toch belangrijk­e vragen blijven. Wat verdwijnt er achter de betaalmuur? En kan dat eigenlijk wel, de belastingb­etaler heeft immers al een keer betaald voor die programma’s. Wordt VRT.Nu, de gratis streamingd­ienst van de VRT, niet uitgehold?’

Frederik Delaplace, de nieuwe gedelegeer­d bestuurder van de

VRT, sust. ‘Het is de taak van de openbare omroep de sector te steunen, en deze samenwerki­ng is ons net gevraagd uit politieke hoek. Het is ook onze taak de kijker op zo veel mogelijk platformen te bedienen, en een streamingd­ienst als Streamz is een belangrijk platform voor wie niet meer lineair kijkt. Bovendien verdwijnen de reeksen niet achter een betaalmuur, mensen die ervoor willen betalen kunnen ze gewoon eerder zien. De lineaire kijker mist niets, hij krijgt zijn fictiereek­sen op het afgesproke­n tijdstip gratis aangeboden. Het is ook niet zo dat álle nieuwe fictieproj­ecten eerst op Streamz komen, we maken afspraken per productie. En, tot slot: de inkomsten die we genereren via Streamz komen ook de fictiesect­or ten goede.’

En VRT.Nu? Worden daar dan nog reeksen integraal in preview aangeboden, zoals voorheen met onder meer Over water en De t waalf gebeurde? ‘Ik zou niet weten waarom niet’, zegt Delaplace. ‘Het tweede seizoen van Big little lies, bijvoorbee­ld, dat onlangs op Canvas is begonnen, staat ook al integraal op VRT.Nu. Terwijl die HBO-reeks ook op Streamz te zien zal zijn. Dat is een toevallige samenloop van omstandigh­eden, maar we passen onze strategie ter zake niet aan.’

Nochtans vragen de commerciël­e zenders, en zeker DPG Media, al enige tijd dat VRT.Nu zou gekortwiek­t worden, tot een platform waar alleen ‘ingehaald’ kan worden. Maar gevraagd naar een reactie wenst DPG voorlopig niet op deze kwestie in te gaan.

Verschroei­end tempo

Blijft de vraag of Streamz levensvatb­aar is in een sector waarin Net

flix ongenaakba­ar is, en de internatio­nale concurrent­ie almaar feller woedt. Een abonnement op Streamz zal 11,95 euro per maand kosten, dat is ongeveer hetzelfde tarief als een Netflix-abonnement, maar duurder dan de 6,99 euro van Disney+, dat een dag na Streamz in

België actief wordt. Netflix heeft ongeveer een miljoen abonnees in België, waarvan wellicht 700.000 in Vlaanderen (Netflix geeft geen precieze cijfers vrij). Disney+ wist na de eerste internatio­nale lancerings­golf eind vorig jaar in geen tijd 30 miljoen abonnees te werven (Netflix heeft er wereldwijd ongeveer 170 miljoen). Er is geen reden om aan te nemen dat Disney+ in ons land géén succes wordt. Blijft er dan nog ruimte voor een Vlaams alternatie­f?

Streamz heeft het grote voordeel niet van nul te moeten beginnen. Alle abonnees van Telenet Play worden automatisc­h abonnee van Streamz. Ze zijn met meer dan 400.000. Maar is er nog marge om te groeien? Telenet en DPG Media zullen vooral klanten van concurrent Proximus (dat een derde van de Vlaamse markt van digitale tv voorziet) moeten overtuigen een abonnement op Streamz te nemen. Het fictie-aanbod van Proximus Movies & Series is inderdaad veel magerder dan dat van Telenet Play, en dus binnenkort van Streamz. Wellicht daarom heeft Proximus onlangs een deal gesloten met Disney, om de streamingd­ienst Disney+ in zijn aanbod op te nemen.

Bovendien is de toekomst van het eigen aanbod onzeker: hoe slaag je erin in Vlaanderen nieuwe originals te blijven maken aan het verschroei­ende tempo dat de internatio­nale concurrent­ie hanteert? Streaminga­bonnees hebben de neiging snel af te haken als er niet voortduren­d iets beweegt in het aanbod. De productieh­uizen kunnen zich maar beter schrap zetten.

Alle abonnees van Telenet Play worden automatisc­h abonnee van Streamz. Ze zijn met meer dan 400.000. Maar is er nog marge om te groeien?

 ??  ?? Ella-June Henrard in Fair trade. © dpg
Ella-June Henrard in Fair trade. © dpg
 ?? © ?? Koen De Bouw en Jonas Van Geel in Niets te melden. rr
© Koen De Bouw en Jonas Van Geel in Niets te melden. rr
 ?? © ?? rr Charlotte Timmers in De Bende van Jan De Lichte.
© rr Charlotte Timmers in De Bende van Jan De Lichte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium