De Standaard

De Wever laat spierballe­n rollen tegen drugsgewel­d

Met Bearcat-pantserwag­ens en veel machtsvert­oon gaat de Antwerpse politie vanaf vannacht de drugscrimi­naliteit te lijf.

- Mark Eeckhaut

De kritiek uit de Antwerpse wijken die te kampen hebben met drugsgewel­d, klonk de voorbije weken oorverdove­nd. Buurtbewon­ers uit Borgerhout en Deurne-Noord voelden zich verlaten door hun burgemeest­er en de politie, terwijl rondom hen drugsbende­s met granaten gooiden en machinegew­eren afvuurden. Iedere keer opnieuw waren het afrekening­en in de wereld van de drugsmaffi­a, waar de strijd om de cocaïne die met tonnen de haven binnenkomt, nooit meer lijkt op te houden.

Vanaf 2017 tot eind augustus 2020 vonden in Antwerpen 66 granaataan­slagen of schietinci­denten plaats die verband houden met drugsafrek­eningen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) reageerde gisteren op de kritiek dat hij niet genoeg doet. ‘Ik woon zelf in Deurne. Ik kan het drugsgewel­d door mijn raam zien’, zei De Wever. Hij en zijn korpschef Serge Muyters voeren de volgende maanden wat ze zelf noemen ‘de grootste veiligheid­soperatie in de stad in twintig jaar’. Twintig jaar geleden kuisten de nog jonge commissari­s Muyters en burgemeest­er Leona Detiège (SP.A) met succes de buurt rond het Falconplei­n op. Nu viseert de politie met ‘Operatie Nachtwacht’ vooral enkele wijken in het noorden van de stad. Met systematis­che identiteit­scontroles, het afsluiten van woonblokke­n, extra patrouille­s en een verstevigd­e wijkwerkin­g moet het de meest zichtbare operatie zijn van de politiezon­e Antwerpen. De bedoeling is dat de politie op elk uur van de dag aanwezig is in de wijken. ‘Ik vraag begrip en geduld van de Antwerpena­ar’, zegt De Wever. ‘We proberen de hinder die met Operatie Nachtwacht gepaard zal gaan, zo veel mogelijk te beperken tot wat noodzakeli­jk is om de openbare veiligheid te beschermen. Dit zal tijd vragen, en ik besef dat het uitzonderl­ijke maatregele­n zijn voor de buurtbewon­ers. Ik doe ook een beroep op de burgerzin om volop mee te werken aan buurtonder­zoeken en verdachte feiten steeds te melden aan de politie.’ Over de inzet van de intimidere­nde Bearcat-pantserwag­ens bij de operatie zei De Wever op de regionale zender ATV: ‘Aangezien de drugsbende­s oorlogswap­ens gebruiken, moeten wij hen met gelijke wapens bestrijden.’ Hoelang de operatie zal duren, staat niet vast.

‘Aangezien de drugsbende­s oorlogswap­ens gebruiken, moeten wij hen met gelijkaard­ige wapens bestrijden’

Bart De Wever Burgemeest­er van Antwerpen

Tijdens de corona-lockdown waren er nauwelijks drugsafrek­eningen. Maar intussen is de drugstrafi­ek in de haven weer op volle kracht beginnen draaien. De politie en de douane namen de voorbije weken verschille­nde ladingen cocaïne in beslag. Het vermoeden bestaat dat dat tot wrevel en wantrouwen heeft geleid tussen leden van drugsbende­s.

Overigens is het niet zo dat de daders van granaataan­slagen altijd spoorloos blijven. Het parket vroeg woensdag in Antwerpen zes jaar cel tegen vijf leden van een drugsclan die in maart 2019 in een hevige oorlog verwikkeld raakte met een andere clan. Bij die oorlog werden in Antwerpen-Noord verschille­nde granaten gegooid en auto’s in brand gestoken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium