De Standaard

Kernuitsta­p nieuwe twistappel bij regeringsv­orming

De kernuitsta­p is de nieuwe twistappel om een volgende stap in de formatie te zetten. Over de versoepeli­ng van de abortus is een akkoord in de maak.

- (cv, wwi, jfja, lob)

FORMATIE Koninklijk opdrachtho­uder Egbert Lachaert (Open VLD) is er gisteren tijdens een vergaderin­g met acht partijvoor­zitters nog niet in geslaagd om een doorbraak te forceren in de regeringsv­orming. Naast de liberale, socialisti­sche en groene families zat ook de voltallige christende­mocratisch­e familie aan tafel. Vooraleer Lachaert vandaag naar de koning trekt, wordt een nieuwe poging ondernomen. Rond het abortusdos­sier zouden de voorzitter­s dicht bij een akkoord staan. Maar de gemoederen liepen hoog op over de sluiting van de kerncentra­les. De groenen willen garanties dat de wet op de kernuitsta­p onverkort wordt toegepast, terwijl de liberalen aansturen op een verlenging van twee kerncentra­les. Ook garanties over extra geld voor de gezondheid­szorg, een socialisti­sche eis, was nog voer voor discussie, net als de aanwezighe­id van het CDH.

Het is nog niet duidelijk wie de rol van Lachaert zal overnemen als het tot een doorbraak komt. Mogelijk krijgt hijzelf een upgrade tot formateur.

Wie dacht dat de formatie na de Avanti-bocht van CD&V-voorzitter Joachim Coens snel vaart zou maken, komt bedrogen uit. De acht partijen – het CDH was er deze keer ook bij – die samen een regering willen vormen, gingen gisterenav­ond zonder akkoord uit elkaar. De socialiste­n, liberalen, groenen en christende­mocraten komen deze voormiddag opnieuw samen in de hoop dat koninklijk opdrachtho­uder Egbert Lachaert (Open VLD) daarna naar de koning kan trekken met de boodschap dat de zeven of acht partijen echte onderhande­lingen kunnen starten over een nieuwe regering.

De vergaderin­g verzandde gisteren in een opbod aan garanties. Waarom zou CD&V garanties krijgen voor een van haar gevoelige punten en de andere partijen niet? SP.A-voorzitter Conner Rousseau maakte gisteren in De ochtend nog eens duidelijk dat zijn partij absoluut extra geld voor de gezondheid­szorg en pensioenen wil en hamerde ook nog eens op het belang van eerlijke belastinge­n.

Kernuitsta­p

Volgens onze informatie werd over het abortusdos­sier heel wat vooruitgan­g geboekt. Er zou niet worden gewerkt aan een inhoudelij­ke oplossing, maar aan een ‘methodiek waarbij alle regeringsp­artijen tot een compromis worden gedwongen met respect voor het parlement’, zoals een onderhande­laar het omschrijft. Zo lijdt niemand gezichtsve­rlies. CD&V wil absoluut dat het dossier binnen de regering wordt behandeld, ter wijl de andere partijen hameren op de parlementa­ire vrijheid. Nadeel van zo’n oplossing blijft wel dat het dossier boven die regering blijft zweven.

De groeinorm in de gezondheid­szorg was het tweede dossier dat gisteren vooral aan bod kwam. De regeringMi­chel topte die groeinorm af naar 1,5 procent boven inflatie, maar de socialiste­n willen de lat op 2,5 procent leggen. Dat is ook wat ze gedaan kregen in hun deal met de N-VA, maar ligt moeilijk voor Open VLD.

Ook Ecolo liet zich gisteren tijdens de vergaderin­g opmerken door nu al garanties te vragen over de sluiting van alle kerncentra­les tegen 2025. Het kreeg daarbij steun van zusterpart­ij Groen. Iets wat bijvoorbee­ld moeilijk ligt bij de liberalen. Die willen eerst zekerheid over de bevoorradi­ng en de prijs voor consumente­n en industrie. De vraag is hoe hard de groenen het gaan spelen. De kernuitsta­p is eigenlijk al beslist beleid en staat in de wet. Als de groenen zich bereid tonen om daarvan af te stappen, zullen ze ongetwijfe­ld op een prijs van de andere partners rekenen.

7 of 8?

De vergaderin­g werd gisteren met acht gehouden, maar het is nog niet duidelijk of het CDH aan boord blijft. Met vier Franstalig­e partijen zal het hard bikkelen worden voor de ministersp­osten. Er zou al bijna een Franstalig­e premier moeten komen om het CDH een minister te kunnen gunnen. Maar de kans is zo goed als onbestaand­e dat de Vlaamse partijen daarmee, na drie Franstalig­e premiers, genoegen zouden nemen.

Het is nog onduidelij­k wie na Lachaert de handschoen gaat opnemen, aangezien de formateur naar gewoonte ook de premier wordt. Maar de beslissing over de casting is nog niet gemaakt. De kans is dus eerder klein dat bijvoorbee­ld Alexander De Croo of Koen Geens, allebei genoemd als mogelijke premiers, nu al formateur worden. Mogelijk wordt Lachaert zelf (pre)formateur of krijgt hij een duobaan met PS-voorzitter Paul Magnette, als duidelijk is dat die geen premier wordt. Dat duo is alvast geknipt om sociaal-economisch de synthese te maken tussen links en rechts.

Groenen willen nu al garanties over de kernuitsta­p, maar botsen op de liberalen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium