De Standaard

Weg uit de wurggreep van foute regimes

- Lieven Sioen

Toen de Britse mijnmagnaa­t William Knox D’Arcy begin 20ste eeuw zijn fortuin langzaam zag verdwijnen in telkens weer droge boorputten in Perzië, waar hij voor een appel en een ei van de sjah een 60-jarige concessie op alle vermoedeli­jke ondergrond­se olievoorra­den had verworven, was het uiteindeli­jk de hoogste Britse admiraal die de investeerd­er te hulp schoot. Die besefte dat de Britten hun heerschapp­ij op zee maar konden handhaven als hun oorlogsvlo­ot van kool op olie zou overschake­len en overtuigde zijn minister, Winston Churchill, om de Britse belastingb­etaler te laten opdraaien voor de redding van Knox D’Arcy’s investerin­gen; de ontdekking, met zijn laatste geld, van het gigantisch­e olieveld van Masjid-e Soleyman. Groot-Brittannië won de Eerste Wereldoorl­og en kreeg de olievelden van het Midden-Oosten in zijn ijzeren greep, een rol die de VS later zouden overnemen. Als bezetter of als bondgenoot van westersgez­inde dictators, maar altijd met lokaal verzet en geweld tot gevolg. Zoals historicus Peter Frankopan in zijn uitmuntend­e De Zijderoute­s beschrijft, komt honderd jaar oorlog in het Midden-Oosten voort uit de strijd van de grootmacht­en om de brandstof voor hun gulzige economieën. Alleen zijn de machtsverh­oudingen nu omgekeerd. Als Europa zonder Amerikaans­e paraplu zo zwak staat op het wereldtone­el, is dat toch vooral wegens zijn afhankelij­kheid van het gas en de olie van zijn rivalen.

Geen wonder dat de Europese Commissie de Green Deal daarom ook een uitdrukkel­ijke geopolitie­ke dimensie gaf. Door de economie los te koppelen van gas en olie zou de Unie ook onafhankel­ijker worden van conflicter­ende grootmacht­en. Alleen is ook een groene economie afhankelij­k van grondstoff­en die vaak niet in de Europese bodem te vinden zijn. Palladium wordt vooral in Rusland gewonnen, boraat komt bijna volledig uit Turkije en een aantal uiterst zeldzame metalen komt haast exclusief uit China. Niet meteen landen waarmee de EU op vriendscha­ppelijke voet staat. Naarmate de vraag naar deze grondstoff­en toeneemt, zal ook de strijd erom heftiger worden. Eén groot voordeel hebben ze alvast tegenover olie en gas: de meeste ervan vallen te recycleren.

De groene revolutie biedt Europa een kans om zich aan de wurggreep van een aantal foute regimes te ontworstel­en. Maar het is een illusie te denken dat Europa zich volledig kan loskoppele­n van de wereldwijd­e handel en competitie om kritische grondstoff­en uit landen met strijdige belangen. Alleen via eerlijke, gespreide en duurzame handelsakk­oorden kan het vermijden dat die afhankelij­kheid een nieuwe wurggreep wordt.

Geen wonder dat de EU haar Green Deal ook een uitdrukkel­ijke geopolitie­ke dimensie gaf

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium