De Standaard

Code oranje met halftijds onderwijs dreigt in 26 gemeenten

- Koen Baumers, Nina Bernaerts

CORONACRIS­IS De kans bestaat dat 26 gemeenten volgende week al naar code oranje gaan, waardoor leerlingen vanaf het derde middelbaar nog maar halftijds les zouden krijgen.

Het schooljaar is nog geen week bezig of de eerste donkere wolken pakken al samen. In 26 gemeenten zijn er te veel besmetting­en met het coronaviru­s om nog veilig te zijn, vindt de Risk Assessment Group (RAG), die is aangesteld om in te schatten hoe groot het coronarisi­co is. Het rapport wordt vandaag pas gepublicee­rd, maar Het Nieuwsblad kon het al inkijken.

Op basis van de cijfers beveelt de RAG 26 gemeenten sterk aan dat de lokale crisiscel samenkomt. Die moet evalueren of code geel, die nu voor het onderwijs in het hele land geldt, plaatselij­k opgeschaal­d moet worden naar code oranje. Daardoor vergroot de kans dat er in die gemeenten strengere maatregele­n zullen komen voor het onderwijs.

Antwerpen en Brussel

Het gaat onder meer om de stad Antwerpen, waar elke week nog altijd meer dan 100 besmetting­en per 100.000 inwoners worden vastgestel­d. ‘Dalende trend, maar nog steeds hoge incidentie’, is het oordeel van de RAG. Ook Borsbeek (‘nauwe band met Antwerpen’) en de negentien gemeenten van het Brussels Gewest krijgen de aanbevelin­g om de crisiscel samen te roepen. Verder gaat het om Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Wemmel en Kraainem, die zich op de noord-zuidas Antwerpen-Brussel bevinden.

In de 26 gemeenten zal het bestuur zich samen met de onderwijss­ector en het Agentschap Zorg en Gezondheid in detail over de data buigen en op basis daarvan beslissen of zij vinden dat code oranje van kracht moet worden. Uiteindeli­jk is het de plaatselij­ke minister van Onderwijs, in Vlaanderen dus Ben Weyts (N-VA), die de knoop moet doorhakken.

Ook in 22 andere gemeenten ‘moet de situatie opgevolgd worden’, zegt de RAG. Maar omdat het om kleine gemeenten gaat, waar een besmetting in één familie door de berekening­swijze per 100.000 inwoners al snel tot een hoog cijfer kan leiden, adviseert de RAG nog niet om de crisiscel samen te roepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium