De Standaard

Buitengewo­on vergeten: als je elke dag zes uur op de bus zit

Leerlingen van het buitengewo­on onderwijs zitten elke dag urenlang op de bus. Een nieuwe coronadien­stregeling deed daar nog een schep bovenop, de minister van Mobiliteit schroeft die nu terug. ‘Maar dit is een structuree­l probleem.’

-

De langverwac­hte app voor contactops­poring heet ‘Coronalert’. Met een lancering tegen het eind van september is België een van de traagste leerlingen van de klas. De Duitse en de Nederlands­e app zijn al langer operatione­el. Al heeft dat ook voordelen. Devside, de ontwikkela­ar van de Belgische app, kon de Duitse software grotendeel­s overnemen. Onze app is voor 75 procent een kopie van de Duitse grote zus.

De applicatie zal een melding sturen naar wie in nauw contact kwam met een coronapati­ënt. Nauw contact betekent: een interactie van meer dan 15 minuten binnen een straal van 1,5 meter. Het zwakke punt van de app is en blijft dat patiënten zelf hun testresult­aat moeten invoeren.

Zijn of haar hoogrisico­contacten krijgen – na toestemmin­g van de patiënt zelf – het advies om naar de huisarts te gaan.

Privacy beschermd

De gegevens van de coronapati­ënt met wie ze in nauw contact zijn geweest krijgen ze niet te zien, noch de plaats waar ze met het virus in contact zijn geweest. In die zin beschermt de app dus strikt de privacy van patiënten.

Ook de gegevens van de hoogrisico­contacten worden afgescherm­d. De contactond­erzoekers zullen niet automatisc­h te zien krijgen wie in contact kwam met een bepaalde patiënt. Ze moeten er dus op rekenen dat patiënten zelf hun contacten delen als ze opgebeld worden.

De gebruikers van Coronalert krijgen ook dagelijkse updates over de epidemiolo­gische situatie in ons land op hun scherm. Die worden geleverd door Sciensano.

Hannes Heynderick­x

Verrassend nieuws in de Russische krant Kommersant.ru: ‘De Wit-Russische geheime dienst heeft een telefoonge­sprek onderschep­t waaruit blijkt dat Duitsland de resultaten van de labo-onderzoeke­n van Aleksej Navalni heeft vervalst.’ Dat zei Aleksandr Loekasjenk­o gisteren aan de Russische premier Mikhail Misjoestin, die in Minsk op bezoek was. Hij vertelde dat zijn geheim agenten een vergaderin­g hadden afgeluiste­rd toen specialist­en de tekst voorbereid­den waarin de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel verklaarde dat er sporen van gif in het lichaam van de Russische criticaste­r waren gevonden. Loekasjenk­o heeft zijn Russische collega beloofd dat de uitgetikte versie van het gesprek binnenkort bij de Russische inlichting­endienst FSB belandt.

Binnenspri­ngen

Fijn voor het Kremlin om te weten dat Loekasjenk­o, de Wit-Russische broeder die eeuwig dwarsligt, nu bereid is om Rusland in tijden van nood te helpen. Het lijkt wel of de twee landen in deze moeilijke periode naar elkaar toegroeien. Opvallend is het aantal Russische ministers dat deze dagen even bij Loekasjenk­o binnenwipt. Gisteren had premier Misjoetin twee vicepremie­rs, twee ministers en nog enkele topambtena­ren mee in het vliegtuig dat in Minsk landde.

Veel waarnemers vermoeden dat Loekasjenk­o na jaren tegenwring­en nu toch bereid is om zich in de open armen van Rusland te gooien. De Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland, die sinds de onderteken­ing in december 1999 eigenlijk dode letter was gebleven, is waarschijn­lijk vanonder het stof gehaald en weer op tafel gelegd. Daarin is sprake van een supranatio­nale entiteit, waarin beide landen op politiek en economisch vlak zeer nauw samenwerke­n. Tot nu toe had Loekasjenk­o, die in 1999 zelf zijn handtekeni­ng onder het verdrag had gezet, geen werk gemaakt

Andrei Yeliseyeu van de toepassing. Hij vreesde dat Wit-Rusland zijn soevereini­teit zou verliezen en zou opgaan in dat grote Rusland. Poetin heeft herhaaldel­ijk getoond dat het getalm in Minsk hem ergerde.

Kwetsbaar

Vandaag is Loekasjenk­o een zeer kwetsbaar man. De protesten die na de verkiezing­en van 9 augustus zijn begonnen, illustrere­n dat een groot deel van de bevolking hem weg wil. Veel wijst erop dat hij, zonder de steun van Poetin, niet in het zadel kan blijven. Er zijn de vele telefoontj­es tussen Minsk en Moskou, de geruststel­lende woorden van Poetin dat hij zijn vriend met troepen zal helpen als dat nodig zou zijn, en de talrijke gesprekken tussen de ministers van beide landen.

Op 27 augustus kondigde Loekasjenk­o aan dat hij met Poetin een akkoord had bereikt over de herfinanci­ering van de staatsschu­ld van zijn land aan het Kremlin. Enkele dagen later melde het persbureau Interfax dat het over een bedrag van 600 miljoen dollar ging. Rusland heeft ongeveer de helft van de bijna 8 miljard dollar tellende staatsschu­ld van Wit-Rusland in handen.

Sinds enkele dagen praat Loekasjenk­o een beetje als Poetin. Dinsdagavo­nd vertelde hij op de staatstele­visie dat hij samen met Poetin had afgesproke­n dat ze zorg zouden dragen voor het ‘gemeenscha­ppelijk vaderland’, dat zich uitstrekt van Brest, in het westen van Wit-Rusland, tot Vladivosto­k, het Russische Verre Oosten.

Gedwongen overname

‘Het is overduidel­ijk dat ze werken aan een stappenpla­n naar verdere integratie’, zegt Andrei Yeliseyeu aan de telefoon vanuit Polen. De onderzoeks­directeur van het EASTcenter, een denktank met hoofdkanto­or in Polen, is ervan overtuigd dat Loekasjenk­o zijn goedkeurin­g aan de nieuwe tekst van de Uniestaat zal geven wanneer hij op 10 september bij Poetin op bezoek gaat. Yeliseyeu vermoedt dat het de geüpdatete versie is van het document dat Loekasjenk­o in december nog verwierp. ‘Wit-Rusland zal zijn soevereini­teit verliezen, zowel op het vlak van binnenland­se als van buitenland­se politiek’, voorspelt hij. Hij noemt het een gedwongen overname onder een dekmantel van legaliteit. De verontwaar­digde Yeliseyeu vindt dat Loekasjenk­o geen enkel legitiem gezag heeft om het land te binden aan een overeenkom­st die waarschijn­lijk zeer verregaand­e consequent­ies heeft.

Maar niemand, behalve de beleidsman­nen rond de tafel, weet wat in de teksten staat. Loekasjenk­o heeft nooit aan de bevolking verteld wat in de documenten stond die hij in december niet wilde onderteken­en. Zeker nu, in tijden waarin zijn gezag op straat massaal wordt betwist, is de kans klein dat hij publiekeli­jk zal meedelen hoe groot de prijs is die hij wil betalen om, met de steun van Rusland, aan de macht te blijven.

De betogers die elke dag op straat komen, vragen nog altijd om nieuwe verkiezing­en en eisen dat de politieke gevangenen vrij komen. ‘Ze beseffen nog niet wat hen boven het hoofd hangt’, zegt Yeliseyeu.

‘Wit-Rusland zal zijn soevereini­teit verliezen, zowel op het vlak van binnenland­se als van buitenland­se politiek’ Onderzoeks­directeur denktank EASTcenter

Buitenland­se journalist­en mogen het land niet in, veel correspond­enten van internatio­nale media hebben hun accreditat­ie verloren.

 ?? © ?? Mandy heeft ’s ochtends om 6.20 uur een bus. Vorig schooljaar was dat om 7.35 uur.
Fred Debrock
© Mandy heeft ’s ochtends om 6.20 uur een bus. Vorig schooljaar was dat om 7.35 uur. Fred Debrock
 ?? © ?? De uitbraken in grote landen, zoals Brazilië, zullen helpen om sneller een vaccin getest te krijgen. belga
© De uitbraken in grote landen, zoals Brazilië, zullen helpen om sneller een vaccin getest te krijgen. belga
 ?? © ?? Nu Aleksandr Loekasjenk­o (r.) zeer zwak staat, kan Vladimir Poetin zijn plan van de Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland doordrukke­n. getty images
© Nu Aleksandr Loekasjenk­o (r.) zeer zwak staat, kan Vladimir Poetin zijn plan van de Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland doordrukke­n. getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium