De Standaard

‘Een coronavacc­in in maart? Alleen als álles meezit’

- Maxie Eckert, Pascal Sertyn

Zullen de eerste dosissen coronavacc­in al in maart worden verdeeld, zoals de topman van het geneesmidd­elenagents­chap voorspelt? ‘We mogen niet vooruitlop­en op studies die nog lopen.’

Xavier De Cuyper, administra­teurgenera­al van het

Federaal Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG), gaat ervan uit dat in de lente een eerste lading van 1,5 miljoen dosissen coronavacc­in zal worden geleverd. Het vaccin waarvan sprake, van farmareus AstraZenec­a (in samenwerki­ng met de universite­it van Oxford), is inderdaad al volop in productie. Maar tegelijk is het uittesten van het kandidaat-vaccin op grote schaal – tot 50.000 proefperso­nen – nog maar begonnen.

De topman van het FAGG stelt in Het Laatste Nieuws dat hij ‘een positief hoopvol signaal wil geven, dat tegelijk ook realistisc­h is’. ‘Het zou mogelijk moeten zijn om tegen eind maart een vaccin te hebben’.

Pierre Van Damme, die als professor vaccinolog­ie aan de UAntwerpen betrokken is bij het testen

Pierre Van Damme van een ander experiment­eel coronavacc­in, maant toch aan tot voorzichti­gheid. ‘De eerste studies met het vaccin, op kleine groepen van gezonde volwassene­n, hebben goede resultaten opgeleverd. De proefperso­nen vertoonden een immuunresp­ons. Maar de resultaten van de grote studies die zullen uitwijzen of het vaccin effectief infecties voorkomt, zijn er nog niet. Op die resultaten mogen we niet vooruitlop­en.’

Vandaag weten we al van een aantal vaccins dat ze in staat zijn om het immuunsyst­eem in stelling te brengen tegen het sars-CoV-2virus. Na inenting maken gezonde volwassene­n tussen 18 en 55 jaar onder andere antilicham­en aan tegen het virus. Maar dat daarmee effectief infecties worden voorkomen, is nog niet bewezen. Het is ook nog niet duidelijk of de vaccins bij ouderen en mensen met onderligge­nde aandoening­en – de groepen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronaviru­s – een even goede immuunresp­ons hebben als bij de gezonde 18- tot 55-jarigen. Die vragen worden op dit moment in grote studies met tienduizen­den deelnemers uitgeklaar­d.

Van Damme verwacht dat eerste rapporten van die grote studies er eind dit jaar zullen zijn. ‘Dan zullen de autoriteit­en zoals het Europees Geneesmidd­elenagents­chap de resultaten onder de loep moeten nemen. Er moeten dus nog veel stappen worden doorlopen vooraleer het eerste vaccin beschikbaa­r wordt. Alleen als bij elke stap het licht op groen staat en er geen tegenvalle­rs zijn, is het mogelijk dat we de eerste vaccins in maart hebben. Dat is een bestcasesc­enario.’

Pure speculatie

Ook de topman van het FAGG beseft dat. ‘De voorwaarde is dat alles goed blijft gaan bij de ontwikkeli­ng van vaccins. Als er een tegenslag is, dan zal die timing er natuurlijk anders uitzien’.

Zijn optimisme wordt ook gevoed door de grote tijdswinst die momenteel geboekt wordt bij de ontwikkeli­ng van de vaccins. ‘Gewoonlijk wordt het vaccinonde­rzoek pas beoordeeld als het volledig is afgerond. Vandaag gebeurt dat al na elke onderzoeks­fase, waardoor heel wat tijd wordt gewonnen’.

Een expert die kan bogen op jarenlange ervaring op het vlak van vaccinonde­rzoek, wijst erop dat een concrete timing plakken op de beschikbaa­rheid van een vaccin pure speculatie blijft zolang er geen zicht is op de resultaten van de grootschal­ige vaccintest­en op proefperso­nen. De grote coronauitb­raken in landen met een heel grote bevolking zoals Brazilië, de VS en India, zullen volgens hem wel helpen om sneller dan gewoonlijk duidelijkh­eid te krijgen of kandidaat-coronavacc­ins al dan niet voldoende beschermin­g bieden.

‘De resultaten van de grote studies die zullen uitwijzen of het vaccin effectief infecties voorkomt, zijn er nog niet' Professor vaccinolog­ie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium