De Standaard

Munt droomt van halfvolle zaal voor volgende operapremi­ère

- Geert Van Der Speeten

OPERA De Munt heeft zijn openingswe­ek klaar en kijkt vooruit naar de eerste operapremi­ère sinds de lockdown. ‘Testen en tracen wordt onderdeel van onze werking.’

De Munt scoort met zijn operavoors­tellingen normaal zaalbezett­ingen van 95 procent en meer. Het seizoen beginnen met een publiek van tweehonder­d man: dat was slikken voor het huis. Maar kijk, de aanvraag voor een uitzonderi­ngsmaatreg­el is binnen en De Munt hoopt de nieuwe operapremi­ère te kunnen lanceren voor 571 toeschouwe­rs. Exact een halve zaal.

Het wordt Die tote Stadt, in de tweede helft van oktober, een bewerking van de roman Bruges-lamorte.

De coronarest­ricties nopen tot verdere aanpassing­en. Op de affiche staat een voorstelli­ng zonder pauze, zonder koor, met 57 in plaats van 90 musici, die niet in de orkestbak zitten maar op veilige afstand van elkaar op het podium. De zangers palmen de avant-scène in.

Voor de veiligheid­smaatregel­en backstage spiegelt de Munt zich aan het festival van Salzburg. Tijdens de jubileumed­itie kon daar deze zomer een reeks ‘normale’ operavoors­tellingen plaatsvind­en. En dat dankzij respect voor ‘profession­ele bubbels’ per productie, met musici en technici die met grote regelmaat getest werden. ‘Het vraagt om een oefening in discipline’, zegt directeur Peter De Caluwe. ‘Testen en tracen wordt onderdeel van onze werking.’

De Munt was een van de eerste huizen die sloten, er viel ook meteen een besmetting te noteren. Maar de afgelaste seizoenshe­lft en de gemaakte investerin­g is niet verloren. Ook de contracten blijven gehandhaaf­d. De cyclus Mozart Da Ponte krijgt een reprise, Picque Dame en Der Rosenkaval­ier verhuizen naar het seizoen 2022-2023.

Verwarring over afstand

Het voltallige personeel stond op non-actief, maar als federale instelling kon De Munt geen tijdelijke werklooshe­id inroepen. Met de voogdijove­rheid zijn wel compensati­es afgesproke­n. Ook een deel van de taxshelter-inkomsten kan de instelling recuperere­n, met dank aan de openingspr­oductie Is this the end? Dit ‘pop requiem’, een project van Jean-Luc Fafchamps, wordt alleen gestreamd. Het is een voorstelli­ng, deels live en deels vooraf opgenomen, die afstand houden als thema heeft en de verwarring daarover oproept. Tijdens de openingswe­ek volgen nog een recital, een symfonisch concert bij Bozar en een dance battle met de KVS.

De Munt werkt voort aan een aangepaste Falstaff en houdt de tweede seizoenshe­lft, met Parsifal en Franse grand opéra op de affiche, nog in beraad. Zo’n 90 procent van de abonnees bleef trouw, al zullen ze niet allemaal hun vertrouwde plaatsje kunnen claimen.

 ?? © ?? De zaal van De Munt: straks met 571 stoelen bezet? Johan Jacobs
© De zaal van De Munt: straks met 571 stoelen bezet? Johan Jacobs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium