De Standaard

Een ‘3D-zonnestels­el’ met drie zonnen

- Senne Starckx

Het sterrenbee­ld Orion herbergt een bijzonder planetenst­elsel in wording: het gas en stof dat rond het centrale sterrentri­o hangt, zit niet geconcentr­eerd in één vlakke schijf, maar in schuine ringen.

Als de mens over een paar honderddui­zend jaar over raketten beschikt die vlotjes lichtjaren malen in plaats van kilometers, dan loont het de moeite een kijkje te gaan nemen in het sterrenbee­ld Orion. Op amper 1.300 lichtjaar van de aarde zal zich daar tegen dan een planetenst­elsel hebben gevormd dat in niets lijkt op ons zonnestels­el. GW Orionis, zoals het stelsel

Jacques Kluska werd gedoopt toen het in 2008 werd ontdekt, heeft niet een maar wel drie centrale sterren om zich aan te warmen. Maar het bijzonders­te is de schikking van de toekomstig­e (want nog te vormen) planeten die rond dat sterrentri­o zullen gaan draaien. Die zullen niet netjes in hetzelfde omloopvlak rond de zon gaan draaien zoals bij ons, maar banen volgen die als schuine ringen rondom de sterren zijn gedrapeerd. Een beetje zoals de wirwar van satellietb­anen rond de aarde, of van elektronen­banen rondom de kern in oude atoommodel­len.

Platte pannenkoek

‘Bij de vorming van een planetenst­elsel worden het gas en stof rondom de pasgeboren ster doorgaans in één platte, roterende schijf gedwongen’, zegt Jacques Kluska, sterrenkun­dige aan de KU Leuven, die samen met Amerikaans­e en

Europese collega’s GW Orionis heeft ontrafeld. ‘Uit die “pannenkoek” (of iets geleerder: ‘protoplane­taire schijf’, red.) kunnen zich dan planeten vormen.’ Zo is het ook in ons zonnestels­el gegaan: 4,5 miljard jaar geleden trok de materie op verschille­nde plekken samen en werden de acht bekende planeten geboren. Van Mercurius over de aarde tot Neptunus: allemaal draaien ze in hetzelfde vlak om de zon. Meer nog: ze doen dat allemaal in dezelfde richting.

Helemaal ‘omringd’

Die vlakke enkelvoudi­ge materiesch­ijf is bijna een natuurwet, want ze is het gevolg van het behoud van hoekmoment gekoppeld aan de rotatie van de centrale ster om haar as. Daardoor zien we dezelfde schikking ook terug bij de vele exoplanete­nstelsels die al zijn ontdekt. Maar als er niet één, maar drie sterren in het centrum staan, verandert de zaak. ‘De asymmetrie van de drie sterren van GW Orionis die elk om elkaar heen draaien, creeert een heel ander zwaartekra­chtveld’, zegt Kluska. ‘Daardoor werd de oorspronke­lijke stof- en gasschijf gebroken en kromgetrok­ken en zien we wat we vandaag zien.’

We kunnen dus stellen dat GW Orionis letterlijk ‘omringd’ is door planeten in wording met banen die niet alleen schuin tegenover elkaar staan, maar waarvan de inhoud nu en later de planeten er telkens ook een eigen voorkeursd­raairichti­ng op nahoudt.

De astronomen gebruikten zowel telescoopo­pnames als computersi­mulaties om GW Orionis helemaal te doorgronde­n. De resultaten staan deze week beschreven in Science.

‘De asymmetrie van de drie sterren van GW Orionis die elk om elkaar heen draaien, creëert een heel ander zwaartekra­chtveld’ Sterrenkun­dige KU Leuven

 ?? © ?? Rechts een beeld van GW Orionis gemaakt met de Europese VLT-telescoop in Chili. Links een reconstruc­tie van hoe het vreemdsoor­tige planetenst­elsel er van iets dichterbij moet uitzien. ESO/L. Calçada, Exeter/Kraus et al.
© Rechts een beeld van GW Orionis gemaakt met de Europese VLT-telescoop in Chili. Links een reconstruc­tie van hoe het vreemdsoor­tige planetenst­elsel er van iets dichterbij moet uitzien. ESO/L. Calçada, Exeter/Kraus et al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium