De Standaard

Kredietzee­pbel in voetbal staat op springen

-

Groot, groter, grootst. Dat was jarenlang het credo in de voetbalwer­eld, die de voorbije decennia is uitgegroei­d tot een miljardeni­ndustrie. Dat lijkt in deze coronatijd­en – alvast aan de oppervlakt­e – niet echt te veranderen. Of toch niet bij de absolute top, waar ook deze zomer op de transferma­rkt nog astronomis­che bedragen op tafel worden gelegd.

Zo betaalde Bayern München 44 miljoen euro aan Manchester City voor de transfer van Leroy Sané en kocht Chelsea voor 144 miljoen euro het drietal Timo Werner (RB Leipzig, 64 miljoen), Ben Chilwell (Leicester, 40 miljoen) en Hakim Ziyech (Ajax, 40 miljoen). En dat is maar een voorproefj­e, want door corona werd de transferpe­riode deze zomer uitzonderl­ijk verlengd tot oktober. Het échte transferge­weld moet nog losbarsten, met als kers op de taart de strijd om Lionel Messi.

Toch is er iets aan de hand in voetballan­d. Achter de blinkende façades blijkt steeds duidelijke­r dat de financiële structuren bij heel wat (top)clubs gevaarlijk zijn aangetast door ‘coronarot’. De eerste dominosten­en vallen al, waardoor op termijn de hele keten van voetbalfin­anciering in gevaar kan komen.

23 Capital, de schaduwban­k die de transfer van Griezmann naar FC Barcelona financierd­e, wordt opgedoekt

De kanarie in de koolmijn was deze week de val van 23 Capital, een schimmige Londense kredietver­strekker die is gespeciali­seerd in het voorfinanc­ieren van grote transfers in de voetbalwer­eld. 23 Capital wordt wegens gebrek aan cash opgedoekt, meldde de zakenkrant Financial Times. Voordat corona toesloeg, kochten steeds meer topclubs spelers op krediet. Het ging niet alleen om middelgrot­e clubs, zoals Schalke 04 of Wolverhamp­ton Wanderers, maar ook om absolute toppers, zoals FC Barcelona en Atletico Madrid.

Ze klopten daarvoor niet aan bij de gewone banken – vanwege de strenge witwasrege­ls moeten die steeds vaker voetbalclu­bs weigeren – maar gingen shoppen bij schimmige kredietver­leners als 23 Capital, Vibrac en Macquarie Group Limited. Die verstrekte­n de clubs kortlopend­e miljoenenk­redieten tegen een rente van 6,5 tot 8 procent. Op die manier was 23 Capital vorig seizoen niet alleen betrokken bij de toptransfe­r van João Félix (Benfica, 128 miljoen euro) naar Atletico Madrid, maar financierd­e het ook de grootste transfer van FC Barcelona, die van Antoine Griezmann (Atletico, 120 miljoen euro – foto)

Alleen, door de coronacris­is kunnen veel topclubs het geleende geld niet terugbetal­en. Want het onderpand dat ze voor hun dure leningen hebben gegeven, bestaat onder meer uit ticketverk­oop en tv-rechten. En die twee inkomstenb­ronnen zijn fors aangetast: de voetbalsta­dions blijven al maanden leeg en ook de tv-rechten komen onder druk. Een mooi voorbeeld van dat laatste is de Premier League. De Engelse clubs moeten niet alleen 330 miljoen pond terugbetal­en door de verstoring­en in het speelschem­a. Gisteren werd het monstercon­tract van 564 miljoen pond met het Chinese PPTV door de Premier League eenzijdig afgeblazen, waardoor de Engelse clubs nog meer tv-geld zullen mislopen.

Het coronaviru­s zal niet alleen de zeepbel op de transferma­rkt doen springen. Het zal ook heel wat (top)clubs die op krediet leefden, in problemen brengen.

 ?? © ?? Makro stelde zijn strategie verschille­nde keren bij en mikt ook op hobbykoks.
Ivan Put
© Makro stelde zijn strategie verschille­nde keren bij en mikt ook op hobbykoks. Ivan Put
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium