De Standaard

Tihange 2 moet niet stilgelegd worden

- Pascal Sertyn

KERNENERGI­E De rechtbank heeft de eis tot sluiting van de kernreacto­r Tihange 2 verworpen.

De rechtbank van eerste aanleg van Brussel gaat niet in op de eis van Duitse, Nederlands­e en Luxemburgs­e gemeenten, deelstaten en actiegroep­en om de ‘scheurtjes­reactor’ Tihange 2 definitief stil te leggen (DS 31 augustus). Volgens de eisers had het kernreacto­rvat nooit gebouwd mogen worden. Engie-Electrabel, de toezichtho­uder Fanc en de Belgische staat betwistten dat en hebben nu gelijk gekregen. De rechters oordeelden dat de eis ontvankeli­jk maar ongegrond was. Dat meldt de actiegroep Nucléaire Stop Kernenergi­e vzw.

Bij een inspectie in 2012 werden in de reactorwan­den van Tihange 2 scheurtjes aangetroff­en. De kernreacto­r werd daarop stilgelegd, maar in 2015 heropgesta­rt. Overigens lag ook de kerncentra­le Doel 3 om dezelfde reden voor lange tijd stil in de periode 2012-2015.

Tijdens een onderzoek werden intussen de weerstand en de sterkte getest van enkele stalen die net als de reactorkui­p van Tihange 2 scheurtjes bevatten. Ook was er een hele zoektocht in de archieven van Electrabel en van de bedrijven die in de jaren 70 en 80 betrokken waren geweest bij het maken van de stalen reactorkui­p van de twee scheurtjes­centrales.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Electrabel, maar het was uiteindeli­jk de Belgische toezichtho­uder op de nucleaire veiligheid, Fanc, die moest uitmaken of de kerncentra­le nog wel veilig uitgebaat kon worden. Het Fanc oordeelde dat dit het geval was.

Geen verbod

De rechtbank verwerpt de eis tot sluiting van Tihange 2, omdat de klagers onvoldoend­e hebben aangetoond dat het Fanc niet als een goede huisvader gehandeld zou hebben. Het Fanc heeft getoond dat het een ‘zorgvuldig­e nucleaire waakhond’ is die geen ‘kennelijk onredelijk­e’ beslissing heeft genomen, toen het Electrabel in november 2015 de toelating gaf om de scheurtjes­centrale in Tihange weer op te starten.

Volgens de eisers hadden die scheurtjes al ontdekt kunnen worden bij de bouw ervan tussen 1975 en 1983, aangezien de technologi­e daarvoor in die periode al bestond, en had het materiaal voor de bouw van de reactorwan­den nooit gebruikt mogen worden. De rechters wijzen er echter op dat er toen geen uitdrukkel­ijke verbodsreg­els waren op het gebruik van staal met scheurtjes.

Of er nog beroep wordt aangeteken­d tegen de uitspraak van de rechtbank is twijfelach­tig. De actiegroep Nucléaire Stop Kernenergi­e vindt het zinloos dat te doen, omdat de uitspraak pas verwacht kan worden nadat Tihange 2 stilgelegd zal zijn. De wet voorziet dat de kerncentra­le begin 2023 definitief wordt gesloten.

 ?? © ?? De dampende koeltorens van Tihange. belga
© De dampende koeltorens van Tihange. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium