De Standaard

Merkel onder vuur over pijplijn met Rusland

- Pascal Dendooven (nta)

ENERGIE De vergiftigi­ng van de Russische oppositiel­eider Aleksej Navalni vergroot in Duitsland de politiek druk op kanselier Angela Merkel om de belangrijk­e aardgasver­binding Nord Stream 2 een halt toe te roepen. ‘De enige taal die Vladimir Poetin verstaat, is de taal van het aardgas’, zei Norbert Röttgen, de voorzitter van de commissie voor Buitenland­se Zaken van de Bondsdag, gisteren op de Duitse radio.

Nord Stream 2 is een 1.200 kilometer lange pijplijn tussen Rusland en Duitsland die vorig jaar bijna werd voltooid, maar waarvan de aanleg stilligt na de Amerikaans­e dreiging met sancties voor alle bedrijven die eraan meewerken.

Nord Stream 2 moet de capaciteit van de bestaande Nord Streampijp­lijn verdubbele­n, maar de aanleg was van meetaf aan omstreden. Voorstande­rs, waaronder Merkel zelf, benadrukke­n dat de pijplijn economisch zinvol is. Want ze maakt de energietoe­voer diverser en Europa heeft het gas nodig.

Tegenstand­ers wijzen erop dat de Russische aardgasstr­oom naar Europa met de pijplijn vrijwel geheel verlegd wordt naar de Oostzee, zodat Oekraïne (waar nu ook een gaspijplij­n doorloopt) omzeild kan worden. Dat vergroot Poetins invloed op de EU. Critici vinden dat steeds moeilijker te verdedigen, zeker na de annexatie van de Krim door Rusland, de houding van de Russen tegenover Wit-Rusland en de vergiftigi­ng van Navalni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium