De Standaard

Tech is (een beetje) terug

-

In Berlijn start de grote technologi­ebeurs IFA, mét fysieke bezoekers. De sector is opgelucht, maar de vraag is of dit soort mega-evenemente­n nog wel een toekomst heeft.

‘Tech is back’. Dat is de slagzin van de technologi­ebeurs IFA, die gisteren van start ging in de Duitse hoofdstad Berlijn.Op het grootste techevent van Europa pakken grote en kleine techbedrij­ven jaarlijks uit met hun allernieuw­ste producten en diensten. ‘Niets gaat boven een persoonlij­ke connectie’, stelde Jens Heithecker, directeur van IFA. ‘Daarom is dit reallife-evenement zo’n belangrijk symbool.’

IFA is de eerste grote technologi­ebeurs die fysiek doorgaat sinds de start van de coronacris­is. Tal van andere beurzen, van het Mobile World Congress in Barcelona tot het autosalon van Genève, werden geschrapt. Voor de techsector is het feit dat IFA plaatsvind­t, een welkome opluchting. ‘Het normale leven ligt voor ons’, zei Heithecker. ‘Het is nu aan de sector, de verkopers, de media en de consumente­n om het “normaal” dat weer zal ontstaan, vorm te geven.’ Volgens hem moet een fysieke versie van IFA de sector een nodige rebound bezorgen.

Toch lijkt het normaal nog steeds veraf. In gewone omstandigh­eden zouden 240.000 bezoekers, samen met 6.000 journalist­en, naar Berlijn afzakken. Dit jaar zijn het er amper een duizendtal. De beurs is omgevormd tot een hybride evenement: een combinatie van een beperkte fysieke beurs en een uitgebreid luik van virtuele demonstrat­ies en onlinesess­ies. Dat bleek al op de openingsda­g, toen een topman van LG op het podium verscheen in de vorm van een hologram.

Nooit meer hetzelfde

‘Op een bepaalde manier is de techsector terug’, zegt analist Paolo Pescatore van het analistenb­ureau PP Foresight aan de telefoon. Maar hij twijfelt over de toekomst. ‘Er is nog veel onzekerhei­d. Bedrijven kijken ook naar het financiële plaatje: is het wel verstandig om zo veel geld uit te geven aan zulke evenemente­n, als je banen moet schrappen en op de kosten moet letten?’ Pescatore vraagt zich zelfs af of dit soort mega-evenemente­n, de hoogmissen van de techsector, überhaupt een toekomst hebben in hun oude vorm. ‘Waarom heb je nog een fysiek evenement nodig, als alle sessies gratis te streamen vallen op het internet? Bedrijven worden steeds beter in het opzetten van virtuele evenemente­n.’

Paolo Pescatore

Eigen evenement

Grote spelers zoals Apple, Samsung, Microsoft en Huawei hebben sinds de coronacris­is ontdekt hoe ze met virtuele evenemente­n hun nieuwste snufjes, van smartphone­s tot tablets, aan de wereld kunnen presentere­n. Apple is sowieso nooit aanwezig op beurzen als die in Berlijn. Samsung en Sony lieten IFA schieten en organisere­n in de marge hun eigen (virtuele) evenemente­n. Huawei, de grote sterkhoude­r van IFA, is wel nog aanwezig met een stand. Maar het échte werk met de grote productaan­kondiginge­n houdt Huawei achter de hand voor een eigen evenement in China, volgende week.

Pescatore denkt dat de toekomst aan hybride evenemente­n zal zijn. Meer kleinschal­ige fysieke beurzen in de beurspalei­zen, gecombinee­rd met een uitgebreid virtueel luik waaraan iedereen wereldwijd kan deelnemen.

‘Waarom heb je een fysiek evenement nodig, als alle sessies gratis te streamen vallen op het internet?' Analist bij PP Foresight

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium