De Standaard

Straffer dan marathon? Het werelduurr­ecord al lopend

-

het voorjaar van 2021 zou kunnen zijn. Zal het dan voor iedereen beschikbaa­r zijn? Ook dat is nog niet zeker. Wachten dus.

Budget? Even geduld

Veel mensen ervaren nu wat mensen met een handicap en hun netwerk al lang meemaken. Hoeveel mensen wachten niet al jaren op een budget om hun ondersteun­ing te organisere­n? En de wachtlijst­en zijn nog altijd niet aan het slinken. Het is maar de vraag of dat op korte termijn nog zal veranderen. Ik maak hier geen onderschei­d tussen mensen die dat budget zelf willen beheren om hun ondersteun­ing te organisere­n en zij die het als voucher aan een erkende ondersteun­er willen geven. Dat is om het even. Als je wacht dan wacht je.

Wie al budgethoud­er is of al ondersteun­ing verleent, krijgt een financiële compensati­e. Ze mogen hun jaarbudget dit jaar overschrij­den met 17 procent voor kosten die ze maakten door de coronacris­is. Zal er dan nog geld zijn voor een ‘uitbreidin­gsbeleid’? Zullen er voldoende middelen beschikbaa­r zijn om nieuwe budgetten toe te kennen? De overheden beweren stellig van wel. Eerst zien en dan geloven.

Maar ook mensen die al een budget hebben, moeten wachten. Zal de ondersteun­ing weer worden zoals die voor maart 2020 was? Zal iedereen terug naar zijn oude dagcentrum kunnen gaan? Zal de afwisselin­g van weken in de voorzienin­g en weekends thuis naar z’n normale ritme kunnen evolueren? Zal de ambulante begeleidin­g weer aan huis kunnen komen? Zal iemand die begeleid werk deed in een bedrijf of organisati­e dat nu opnieuw kunnen doen? Zullen we weer kunnen gaan paardrijde­n en zwemmen of andere sporten beoefenen?

Draaiboek? Dat is er nog niet

Voor de minderjari­gen met een (verstandel­ijke) handicap komt er de vraag bij of en hoe de scholen opnieuw zullen opstarten. Scholen voor buitengewo­on onderwijs werden tussen april en juni nogal eens vergeten door de overheid. Het gevolg was dat veel van die leerlingen niet of nauwelijks naar school konden. Sommige kinderen en jongeren konden of mochten zelfs niet naar de opvang op hun school, hoewel dat eigenlijk ‘verplicht’ was. Nu, de verplichte veiligheid­smaatregel­en hielden soms ook geen rekening met deze doelgroep.

In de plannen voor de heropstart van scholen zijn deze leerlingen niet over het hoofd gezien. Maar of wat erin staat realistisc­h is? Zowel bij code geel als bij code oranje is het de bedoeling dat alle leerlingen in het buitengewo­on onderwijs vijf dagen op vijf naar school kunnen gaan. Elke school moet zelf de afweging maken of dat op een veilige manier kan. Maar de definitiev­e draaiboeke­n zijn nog niet beschikbaa­r. Weeral wachten dus, zowel voor personeel als leerlingen. Zelfs op de bus moeten scholieren geduld hebben: leerlingen van het buitengewo­on onderwijs zaten deze week tot vijf uur per dag op de bus van en naar school.

Zelf kunnen we niets doen om de wachttijd te verkorten. Dat hangt jammer genoeg van het virus af. Maar we kunnen wel veel doen om het wachten draaglijk te maken voor elkaar.

Zal iemand die vóór maart begeleid werk deed in een bedrijf of organisati­e dat nu opnieuw kunnen doen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium