De Standaard

Walter Van Beirendonc­k heeft zélf veel gestolen

Walter Van Beirendonc­k heeft Louis Vuitton-hoofdontwe­rper Virgil Abloh beschuldig­d van diefstal. Dat vindt Ruba Abu-Nimah hypocriet. Zijn hele carrière is gebaseerd op culturele toe-eigening.

- Creatief directeur

Kook, waarin het personage van Walter een peniskoker draagt zoals de Papoea’s. In SS01 presenteer­de hij een collectie met gezichtsta­toeages, ook geïnspiree­rd op, u raadt het, de Papoea’s, en op de Maori uit Nieuw-Zeeland en de Noeba uit Soedan. Ter illustrati­e van zijn inspiratie­wereld heeft hij trouwens ook beelden van Leni Riefenstah­l gebruikt, zelf een nogal controvers­iële figuur die nazipropag­anda verfilmde voor Hitler.

In 1994 verwees Van Beirendonc­k naar Boliviaans­e duivelsmas­kers en het Carnaval van Oruro, bekend om zijn duivelsdan­sen die refereren aan de invoer van Afrikaanse slaven naar Zuid-Amerika. In 2006 waren er knipogen naar de Rapa Nui-sculpturen van Paaseiland. In 2011-2012 naar de Pende-stam uit de Democratis­che Republiek Congo en naar de Puebloindi­anen. Enzoverder enzovoort.

Merci en de kost, Congo

Wil u daar graag wat historisch­e context bij? Van Beirendonc­k is een Belg, en België maakt geen al te goede beurt als het aankomt op kolonialis­me. Tussen 1885 en 1908 beging België gruwelijke misdaden tegen de inheemse bevolking van Congo. Onder het wrede regime van koning Leopold II lieten miljoenen mensen het leven, hetzij door hongersnoo­d, executies, verminking en onmenselij­ke arbeidsoms­tandighede­n, hetzij door de vele ziektes die de Europese kolonisten meebrachte­n naar het land. Om een lang verhaal kort te houden: onder Belgisch bewind werden het land en zijn volk kaalgepluk­t en uitgevaagd.

‘Nog voor die van Hitler was er deze holocaust’, schreef historicus Robert Weisbord in 2003. ‘Wat er daar gebeurde in het hart van Afrika, was van een genocidair­e dimensie lang voor ‘genocide’ een al te vertrouwde term werd.’ Dat zegt genoeg.

Een groot stuk van mijn tienerjare­n heb ik in België doorgebrac­ht. Vanop de eerste rij heb ik kunnen zien hoe vooroordel­en tegenover minderhede­n sociaal aanvaardba­ar zijn in het land (natuurlijk is dat niet alleen zo in België). Mensen uit Centraal- en Noord-Afrika werden beschouwd als tweederang­sburgers en in die tijd werden er geen vragen gesteld bij dat Belgische verleden van genocide en moord.

Dankzij de Black lives matter-beweging zijn mensen in België de koloniale geschieden­is van hun land gaan herbekijke­n, en standbeeld­en van koning Leopold II zijn van hun sokkel gevallen. Als artiest en pedagoog heeft Van Beirendonc­k een verantwoor­delijkheid om deel te nemen aan dat collectiev­e zelfonderz­oek. Ontwerpers uit kolonisere­nde staten zoals België hebben de cultuur van hun voormalige kolonies als handelswaa­r herverpakt en verkocht voor eigen profijt. De reputatie die Van Beirendonc­k zo heftig verdedigt, is deels verworven op de kap van die uitbuiting­srelatie.

Wacht, wat?

Voilà, wat culturele en historisch­e context bij Van Beirendonc­ks palmares. Hij is 63 nu en wellicht een beetje vastgeroes­t; zo heel ‘woke’ zal hij niet zijn. Maar hij heeft wel degelijk toegang tot het internet en hij geeft les aan jongvolwas­senen, dus mogen we ervan uitgaan dat hij zich bewust is van hoe het eraan toegaat in de wereld, op politiek en sociaal vlak. En als

zelfs Van Beirendonc­k in zijn eigen xenofobe bubbel leeft, wat dan met al die anderen?

Zodra de ontwerper met zijn aanklacht naar buiten kwam, sprongen de gebruikeli­jke internetka­nalen erop – altijd hetzelfde liedje. Wat me nog het meest trof: een stuk van 13 augustus in The New York Times getiteld ‘Belgische ontwerper beschuldig­t Virgil Abloh van kopieerged­rag. Nog maar eens.’

En dan zijn uitspraken. ‘Het is heel duidelijk dat Virgil Abloh geen ontwerper is’, liet Van Beirendonc­k optekenen in een Belgische publicatie die aangehaald werd door de Times. ‘Hij heeft geen eigen taal, geen visie. Seizoen na seizoen iets creëren uit zichzelf, dat kan hij niet, en dat is pijnlijk.’ Wacht, wat?

Volgens de krant heeft Van Beirendonc­k niet gereageerd op haar aanvraag voor een interview. Maar geen krant – of welke journalist dan ook – heeft toch een interview nodig om vraagteken­s te plaatsen bij een oeuvre dat barst van de toe-eigeningen van zwarte cultuur en geschieden­is, zoals dat van hem? Helaas verzuimde de krant dat te doen. Sint-Walter werd op zijn woord geloofd, en eens te meer was Virgil Abloh de schuldige.

Ik ben hier niet om de ene ontwerper boven de andere te verheffen, noch om te beoordelen of Abloh al dan niet Van Beirendonc­k geplagieer­d heeft. Maar de carrière van Van Beirendonc­k onbesproke­n laten, is wel het toppunt van hypocrisie.

Ruba AbuNimah

 ??  ?? De herfst-winter-collectie van ’11-’12
De herfst-winter-collectie van ’11-’12
 ?? © ?? knipoogde naar Afrikaanse volkeren. afp
© knipoogde naar Afrikaanse volkeren. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium